FOLLOW US: facebook twitter

Ερώτηση Κώστα Τζαβάρα για τη λειτουργία του παραρτήματος ΑμεΑ Λεχαινών

Ημερομηνία: 06-09-2019 | Συντάκτης:

Τα σοβαρά προβλήματα που εμποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του παραρτήματος ΑμεΑ Λεχαινών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας ανέδειξε ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάραςμε ΕρώτησηΚοινοβουλευτικού Ελέγχου προς τον υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Βρούτση, με αφορμή τον θάνατο 19χρονης φιλοξενούμενης στο παράρτημα στις 22 Αυγούστου.

Σύμφωνα και με τα στοιχεία του Συλλόγου των Εργαζομένων στο ίδρυμα, στο παράρτημα Λεχαινών δεν υπηρετεί ούτε ψυχίατρος, ούτε μόνιμος γιατρός Γενικής Ιατρικής, με συνέπεια να είναι αδύνατηη αποτελεσματική ιατρική παρακολούθηση των 44 φιλοξενούμενων σε αυτό, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ηλικίας από 30 έως 50 ετών με πολλαπλές αναπηρίες και πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.Οι ελλείψεις αυτές καθιστούν επιβεβλημένη τη διακομιδή τους στο πλησιέστερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Ηλείας όταν κρίνεται αναγκαίο, ενώ έχουν καταγραφεί περιστατικά θανάτων από παθολογικά αίτια δίχως το υπουργείο να ζητήσει επίσημη ενημέρωση.

Ο Κώστας Τζαβάρας, ύστερα και από τις σοβαρές επισημάνσεις του Συλλόγου Εργαζομένων του ιδρύματος για τις σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να φροντίσει για την επαρκή στελέχωσή του, με γνώμονα τη φροντίδα των φιλοξενούμενων ασθενών αλλά και την προστασία των ίδιων των εργαζομένων που υπερβαίνουν εαυτούς για την κάλυψη των αυξημένων αναγκώντων φιλοξενούμενων. Επιπλέον, ζητά να διερευνηθεί η επίσημη καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σχετικά με Μη Κυβερνητικές Οργανώνεις (ΜΚΟ) που «λύνουν και δένουν» στο ίδρυμα.

Παράλληλα, επισημαίνει στην ερώτησή του ότι με βάση τις συμβάσεις του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (UN CPRD), για τα Δικαιώματα του Παιδιού και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα κράτη-μέλη της ΕΕ οφείλουν να εφαρμόσουν μέτρα για την ενίσχυση της μετάβασης από τις ιδρυματικές υπηρεσίες στις υπηρεσίες σε επίπεδο τοπικής κοινότητας.

«Η πρόνοια για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι ζήτημα σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή και συνιστά θεμέλιο λίθο της φιλελεύθερης δημοκρατίας και του δυτικού πολιτισμού. Επομένως θα πρέπει να αρθούν το συντομότερο δυνατόν τα όποια εμπόδια για την υλοποίηση προγράμματος αποϊδρυματοποίησης, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις που διέπουν τα ανθρώπινα δικαιώματα», υπογράμμισε ο Κώστας Τζαβάρας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος