FOLLOW US: facebook twitter

Ερώτηση Καλαματιανού για την επέκταση της αντιπυρικής περιόδου

Ημερομηνία: 20-12-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

-Για τους μήνες Απρίλιο και Νοέμβριο, δεδομένων των αυξημένων συμβάντων

Την επέκταση της αντιπυρικής περιόδου από 30 έως 45 ημέρες για τους μήνες Απρίλιο και Νοέμβριο ζητούν με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και ο Διονύσης Καλαματιανός.

Όπως επισημαίνουν, η αντιπυρική περίοδος στην χώρα μας αρχίζει την πρώτη Μαΐου κάθε έτους και τελειώνει την 31η Οκτωβρίου. Όμως, παρά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου στην ημερομηνία αυτή, μια ημερομηνία τυπική, οι δασικές πυρκαγιές δεν σταματούν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το διάστημα 2000-2021 έχουν καταγραφεί, συνολικά πάνω από 115.000 δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές η, δε, συνολική καμένη έκταση ανέρχεται σε 7.790.890 στρέμματα2

Ο μήνας Απρίλιος 2021, μέχρι τώρα, είναι ο μήνας με τα περισσότερα συμβάντα αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΠΣ, καταγράφηκαν πάνω από 1400 πυρκαγιές, αριθμός ρεκόρ για την εποχή

Χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας των δασικών πυρκαγιών, είναι το γεγονός ότι μόνο μέσα στον Ιούνιο του 2022, πάντα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Π.Σ.,  σημειώθηκαν 1.057 δασικές πυρκαγιές. Αντιστοίχως, παρόμοιο πλήθος γεγονότων και συμβάντων ( σύμφωνα με την ορολογία του ΠΣ) συνέβησαν και την προηγούμενη χρονιά.  Βέβαια εκτός από το 2021 και το 2022 καταγράφηκε μεγάλο πλήθος αγροτοδασικών πυρκαγιών. Για παράδειγμα την 04.04.2022 η καταγραφή έδωσε 66 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Μεταξύ των οποίων και πυρκαγιά στην Ηλεία.    Πρέπει να τονιστεί, όμως, ότι η λήξη της αντιπυρικής περιόδου, δεν σημαίνει και την λήξη των δασικών πυρκαγιών. Σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό του Π.Σ. στο twitter, τις πρώτες 2 εβδομάδες του Νοεμβρίου του 2021 καταγράφηκαν πάνω από 440 δασικές πυρκαγιές!

Για αυτόν τον λόγο ζητείται να εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασης της χρονικής περιόδου της αντιπυρικής, κατά  30-45 ημέρες (κατά τους μήνες  Απρίλιο και  Νοέμβριο) και να ληφθούν μέτρα ώστε να επιτευχθεί η δυνατότητα ύπαρξης μέσων, ιδιαίτερα εναέριων,  και προσωπικού για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών και εκτός  της ισχύουσας αντιπυρικής περιόδου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος