Ερώτηση για το ΑΤΜ στη Νέα Φιγαλεία από τον Κ. Τζαβάρα: «Απροκάλυπτος εξαναγκασμός από τις τράπεζες στους δήμους της Ηλείας»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”96426″ img_size=”full”][vc_column_text]Απαράδεκτη και κοινωνικά άδικη χαρακτήρισε τη στάση της Τράπεζας Πειραιώς ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, με αφορμή την πρόθεσή της να καταργήσει πλήρως τη λειτουργία του υποκαταστήματος της Ανδρίτσαινας και να απεγκαταστήσει τη λειτουργία του ΑΤΜ της Νέας Φιγαλείας, αναγκάζοντας τον δήμο Ζαχάρως να αναλάβει τα έξοδα συντήρησης του μηχανήματος για να εξασφαλιστεί η διατήρησή του.
Ο Κώστας Τζαβάρας έκανε λόγο για απροκάλυπτο εξαναγκασμό από την πλευρά της διοίκησης της Τράπεζας, επισημαίνοντας ότι είναι ανεπίτρεπτο ένα τραπεζικό ίδρυμα να εκμεταλλεύεται τη δύσκολη θέση και το ενδιαφέρον των δημάρχων για τους δημότες τους, ώστε να τους εξαναγκάσει να καλύψουν το κόστος λειτουργίας ΑΤΜ και υποκαταστημάτων, δηλαδή να πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι τις ιδιωτικές τραπεζικές υπηρεσίες! Ενώ στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης που πρέπει να διέπει τη δράση των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων, οφείλουν να επιδεικνύουν ευαισθησία για τις ορεινές, δυσπρόσιτες και γενικά υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας.
Ο Ηλείος βουλευτής τόνισε πως η Ανδρίτσαινα και η Νέα Φιγαλεία περιβάλλονται από ορεινούς όγκους, είναι δυσπρόσιτες και απέχουν πάνω από 50 χλμ από την πρωτεύουσα του νομού, τον Πύργο. Παράλληλα, επισήμανε πως η κατάργηση παροχής τραπεζικών υπηρεσιών σε αυτές τις περιοχές θα επιβαρύνει τους κατοίκους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, καθώς τους υποβάλλει σε επιπλέον έξοδα μετακίνησης σε άλλη πόλη, επιβαρύνοντάς τους και ψυχολογικά με πρόσθετη ταλαιπωρία.
Ο Κώστας Τζαβάρας ζήτησε από την κυβέρνηση να παρέμβει για να τερματιστεί η τραπεζική ασυδοσία και η αδιαφορία για την κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες, ειδικά των απομακρυσμένων περιοχών, μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι εφόσον το κράτος υποχρεώνει τους πολίτες σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, για τις οποίες οι τράπεζες εξακολουθούν να εισπράττουν παχυλές προμήθειες, οφείλει και να τους διευκολύνει να τις υλοποιούν και όχι να τους επιβαρύνει.
«Είναι ανεπίτρεπτο οι τράπεζες να εξαναγκάζουν τους δήμους να πληρώνουν το κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεών τους ενώ παράλληλα εισπράττουν προμήθειες για αυτόματες μηχανικές υπηρεσίες, στις οποίες δεν μεσολαβεί ανθρώπινο μυαλό ή χέρι. Εφόσον το κράτος υποχρεώνει τους πολίτες να κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές, από τις οποίες οι τράπεζες εισπράττουν κέρδη, οφείλει να επέμβει και να διασφαλίσει την εύκολη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών στις τραπεζικές υπηρεσίες. Οι τράπεζες οφείλουν να επιδείξουν υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία και όχι να αδιαφορούν για την επιβάρυνση που προκαλούν στους πολίτες με τις αποφάσεις τους», δήλωσε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]