FOLLOW US: facebook twitter

Έρχεται «Ο Επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ στο θέατρο  Απόλλων

Ημερομηνία: 09-01-2024 | Συντάκτης:

Η νέα θεατρική παράσταση της Θεατρικής Ομάδας Πύργου σε σκηνοθεσία
της Ευανθίας Στιβανάκη

 

 

 

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

 

Το θεατρικό έργο του Νικολάι Γκόγκολ «Ο Επιθεωρητής» που θίγει την κοινωνική διαφθορά, την γραφειοκρατία και την κατάχρηση εξουσίας,  σε σκηνοθεσία της Ευανθίας Στιβανάκη, θα ανεβάσει φέτος η Θεατρική Ομάδα Πύργου που βρίσκεται εδώ και καιρό σε εντατικές πρόβες για την προετοιμασία της παράστασης.  Η Θεατρική Ομάδα Πύργου μετά την περσινή εξαιρετική εμφάνισή της με το  «Φον Δημητράκης» του Ψαθά ,  συνεχίζει και φέτος την πολύχρονη επιτυχημένη θεατρική της πορεία με ένα ξεχωριστό θεατρικό έργο. Μια κοινωνική σάτιρα  η οποία αναδεικνύει χαρακτηριστικά και αδυναμίες, της προεπαναστατικής Ρωσίας που συναντούμε όμως ακόμα και σήμερα, όπως η αδικία και ο δεσποτισμός, καθώς ο σκοτεινός κόσμος του Γκόγκολ έχει μια διαχρονικότητα. Η παράσταση έχει προγραμματιστεί για τις αρχές της άνοιξης και συγκεκριμένα τον Μάρτιο στο θέατρο Απόλλων και βεβαίως αναμένεται να σημειώσει ξανά μεγάλη επιτυχία και να αγαπηθεί από το κοινό, αφού η έμπειρη Θ.Ο Πύργου μας έχει συνηθίσει σε καλοδουλεμένες  από κάθε άποψη παραστάσεις υψηλού επιπέδου και μεγάλων ερμηνευτικών απαιτήσεων που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους επαγγελματίες του θεάτρου.

Ο Νικολάι Γκόγκολ, ο «εύθυμος μελαγχολικός», όπως τον ονόμαζε ο Πούσκιν, έγραψε τον Επιθεωρητή στα εικοσιπέντε του χρόνια. Ένα έργο με νεανική ορμή, μια επιθετική σάτιρα μιας κοινωνίας χωρίς ηθικές αξίες. «Ο Επιθεωρητής» ανέβηκε για πρώτη φορά το 1836. Ο Νικολάι Γκόγκολ γράφει μια κωμωδία η οποία στηλιτεύει τις σχέσεις υποταγής και εξουσίας που χαρακτηρίζουν την προεπαναστατική Ρωσία, και όχι μόνο… Επικεντρώνεται για άλλη μια φορά στους ανθρώπους που μαραζώνουν ανάμεσα στον  φόβο της ιεραρχίας , στις περιορισμένες τους φιλοδοξίες,  τις ανάγκες και τις μικρότητές τους. Ως γνήσιος ρεαλιστής και με την απόσταση που του διασφαλίζει η κωμωδία, το επιτυγχάνει με ακρίβεια και νηφαλιότητα.

Στην αναμονή για την άφιξη ενός ανώτατου δημοσίου υπαλλήλου, που έρχεται με σκοπό να επιθεωρήσει τη λειτουργία της κρατικών ιδρυμάτων σε μια επαρχιακή πόλη της Ρωσίας, ο Χλεστακόφ, ένας ασυνείδητος και χαραμοφάης νεαρός από την Πετρούπολη, παριστάνει τον επιθεωρητή και επωφελείται από τη «μικρή» αυτή παρεξήγηση. Οι υπάλληλοι της πόλης, βουτηγμένοι στη διαφθορά, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν την εύνοιά του, επιδίδονται σε κολακείες, ικανοποιούν τις ανάγκες του και πέφτουν θύματα μιας μεγαλύτερης απάτης αποκαλύπτοντας έτσι την αποσύνθεση της κρατικής μηχανής και των λειτουργών της.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia