Εργασίες καθαριότητας από τον δήμο και αίτημα από την Τ.Κ Κατακόλου για την ανάδειξη του Ποντικόκαστρου
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”136789″ img_size=”full”][vc_column_text]Στο βουνό του Κατακόλου ξεκίνησε να επιχειρεί συνεργείο της Υπηρεσίας Πρασίνου του δήμου Πύργου, με σημείο αναφοράς το Ποντικόκαστρο. Στόχος να καθαρίσει τον περιβάλλοντα χώρο και να γίνει αποψίλωση των χόρτων που πνίγουν το Ποντικόκαστρο έτσι ώστε ο δρόμος που οδηγεί σε αυτό να είναι προσβάσιμος για τους επισκέπτες που ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο είναι πολλοί, γιατί εκτός από το ίδιο το κάστρο πολλοί είναι εκείνοι που ανεβαίνουν ως εκεί εξερευνώντας για να θαυμάσουν και την θέα.
Βεβαίως όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Μαρίνος Αχτύπης, οι εργασίες καθαριότητας, αποψίλωσης, κοπής κλαδιών κλπ στο βουνό του Κατακολου, έγιναν με την καθοδήγηση του Δασαρχείου και του Δασάρχη Παναγιώτη Λάττα που παρευρέθηκε στο χώρο των εργασιών.
Ο πρόεδρος της Τ.Κ Κατακόλου κ Φραντζής Κολόσακας σε συνάντηση που είχε η τοπική κοινότητα με τον δήμαρχο και τον δασάρχη, ειχαν αιτηθεί τον καθαρισμό του Ποντικόκαστρου και για το λόγο αυτό ευχαριστούν για την άμεση ανταπόκριση του δήμου στο αίτημά τους. Παράλληλα έχουν ζητήσει σε συνεργασία με τον Δήμαρχο από το υπουργείο πολιτισμού, να υπάρξει μια μελέτη ανάδειξης και φωτισμού του ιστορικού αυτού μεσαιωνικού μνημείου που θα αποτελέσει πόλο έλξης για τον τόπο μας.
Για την ιστορία, να πούμε ότι το Ποντικόκαστρο χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τους Φράγκους πάνω στα ερείπια παλαιότερου Βυζαντινού φρουρίου και πάνω στην ακρόπολη της αρχαίας Φειάς. Ονομάστηκε από τους Φράγκους Μπο-Βουάρ (γαλλικά : Beau-Voir) και αναφερόταν και σαν Μπελ Βεντέρε (ιταλικά :Bel Vedere). Και τα δύο σημαίνουν «ωραία θέα». Η Βυζαντινή ονομασία του κάστρου ήταν Ποντικόν ή Πονδικόν, και μετά την οθωμανική κατάκτηση, Ποντικόκαστρο. Είναι πιθανόν να ονομάστηκε «Ποντικόν» εξαιτίας του σχήματός του ή επειδή είναι πάνω στη θάλασσα (πόντος=θάλασσα).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]