Ψηφίζουμε… 10ωρο όταν άλλες χώρες συζητούν 4ήμερο και 6ωρο
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”133222″ img_size=”full”][vc_column_text]
100 χρόνια από την καθιέρωση του οκτάωρου
[/vc_column_text][vc_column_text]Στη μία όχθη είναι οι αριθμοί και η πραγματικότητα που αυτοί εκφράζουν. Στην άλλη πλευρά βρίσκονται οι ερμηνείες και οι αναγνώσεις των αριθμών αυτών. Ο απολογισμός των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19 στην εργασία σε πρώτη ανάγνωση δείχνει να είναι καταστροφικός. Άνοδος της ανεργίας, όξυνση των ανισοτήτων, περισσότερη φτώχεια στον ανειδίκευτο κόσμο της εργασίας και γενικευμένη αβεβαιότητα είναι τα κύρια φαινόμενα που καταγράφονται στον κόσμο της εργασίας. Δεν είναι λίγοι έτσι όλοι αυτοί που πιστεύουν ότι στην εργασία ισχύει «το κάθε πέρυσι και καλύτερα», ενώ ακριβώς το αντίθετο ισχύει για τους κατόχους κεφαλαίου, οι οποίοι χρόνο με τον χρόνο πλουτίζουν.
Σε μία εποχή που η τεχνολογία φέρνει την απόλυτη αυτοματοποίηση αλλά και τη δυνατότητα μόνιμης ή μερικής τηλεργασίας στη συντριπτική πλειονότητα των επαγγελμάτων…
Σε μία περίοδο που, λόγω κορωνοιου και όχι μόνο, οι συνθήκες είναι ριζικά διαφορετικές, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, οργανωνόμαστε, επικοινωνούμε και κατανοούμε τον κόσμο…
Σε μία συγκυρία που οι κυβερνήσεις χωρών όπως η Γερμανία, και η Ισπανία απεργάζονται σχέδια μείωσης της οκτάωρης αλλά και της πενθήμερης εργασίας…
Και για να μην μακρηγορούμε, εν έτει … 2021 η ελληνική κυβέρνηση ίσως για να «γιορτάσει» τα περίπου 100 χρόνια από την καθιέρωση του 8ώρου (επικυρώθηκε στην Ελλάδα μόλις το 1920, πολύ αργότερα από χώρες όπως η Γαλλία και η Αγγλία) αποφάσισε να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την 10ωρη εργασία και μάλιστα για έξι συνεχόμενους μήνες.
Κι όλα αυτά όταν έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν δεκάδες αν όχι εκατοντάδες εθνικές και διεθνείς μελέτες που όλες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: ότι η αύξηση του ωραρίου όχι μόνο δεν συνιστά παράγοντα βελτίωσης της παραγωγικότητας αλλά οδηγεί μαθηματικά στη μείωση της.
Μάλιστα οι περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι όπου έχει δοκιμαστεί η μείωση του οκταώρου έχει επιδράσει ευεργετικά στην παραγωγικότητα καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις δίνουν τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να είναι πιο αποτελεσματικός παρά το γεγονός ότι δουλεύει λιγότερο.
Αλλά και ιατρικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η 10ωρη και πάνω εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα συνδέεται με συντριπτικά αυξημένες πιθανότητες εγκεφαλικού και καρδιακών επεισοδίων για τους εργαζόμενους.
Προφανώς σε αυτά τα δεδομένα στηρίζονται οι κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Γερμανίας αλλά και τη Νέας Ζηλανδίας που έχουν ήδη τοποθετηθεί θετικά στο ενδεχόμενο τετραήμερης εργασίας ή μείωσης του οκταώρου
Η Ισπανία λοιπόν είναι μία από τις πρώτες χώρες του πλανήτη που θα δοκιμάσει το πιλοτικό πρόγραμμα για τετραήμερη εργασία σε όποια επιχείρηση το επιθυμεί καθώς η κυβέρνηση είπε το «ναι».
Μάλιστα όλα ξεκίνησαν από την πρόταση του αριστερού κόμματος Mas Pais.
«Με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας των 32 ωρών εκκινούμε την πραγματική συζήτηση της εποχής μας. Ήρθε η ώρα για την ιδέα αυτή», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο ηγέτης του αριστερού κόμματος Mas Pais .
Και όπως φαίνεται, η Ισπανία δεν θα είναι η μόνη χώρα αφού και στη Γερμανία βλέπουν με καλό μάτι αυτή την ιδέα αφού υποστηρίζουν ότι με τις 32 ώρες εργασίας, θα αυξηθεί η παραγωγικότητα των εργαζόμενων.
Πηγή: topontiki.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]