FOLLOW US: facebook twitter

Έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για την Αγορά: Οι 4 στις 10 επιχειρήσεις αντιμέτωπες με “λουκέτο”!

Ημερομηνία: 13-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”127803″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Ρευστό για 1 μήνα το πολύ έχει 1 στις 2 μικρές επιχειρήσεις – Άμεση η προοπτική λουκέτου μετά από ένα χρόνο πανδημίας χωρίς σοβαρή ενίσχυση.

[/vc_column_text][vc_column_text]Κόλαφος για τις επιλογές της κυβέρνησης να ενισχύει με ψίχουλα την πολύ μικρή και την μικρή επιχειρηματικότητα  από την αρχή της πανδημίας, αντί να προχωρήσει σε γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας και στήριξης της απασχόλησης των εργαζόμενών τους, είναι τα αποτελέσματα της νέας έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας.

Στα βασικά του συμπεράσματα για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, το Εξαμηνιαίο Δελτίο Οικονομικού Κλίματος Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων τονίζει στα βασικά του συμπεράσματα και κύρια ευρήματα ότι:

ο δείκτης οικονομικού κλίματος για το β΄ εξάμηνο του 2020 διατηρείται σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο καθώς διαμορφώνεται στις 20,1 μονάδες

  • 7 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν πως μειώθηκε ο τζίρος τους έναντι μόλις του 11,1% που δήλωσε πως αυξήθηκε και του 16,9% που δήλωσε πως παρέμεινε αμετάβλητος
  • 1 στις 2 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν ταμειακά διαθέσιμα το πολύ για ένα μήνα
  • 4 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας τους το επόμενο διάστημα

Κατά μέσο όρο, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2020, ο τζίρος έχει μειωθεί κατά 32,4%.

Καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων είναι είτε οικογενειακές είτε μικρού αριθμού εργαζόμενων, οι σχέσεις μεταξύ εργοδότη-εργαζόμενου είναι στην πραγματικότητα σχέσεις είτε συγγενικές είτε φιλικές σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που αφενός οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις σε ποσοστό 84,5% διατήρησαν το προσωπικό που απασχολούν και σε ποσοστό 86,1% προβλέπουν ότι θα συνεχίσουν να το διατηρούν. Αυτή την «με νύχια και δόντια» αντοχή εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη που συνεχίζει μεθοδικά να ενισχύει την μεγάλη επιχειρηματικότητα.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Ωστόσο, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Ελλάδας βαρύνονται ήδη από ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν μπορούν ούτε να πληρώσουν χωρίς ρευστό ούτε να περιμένουν άμεσα ότι θα καλύψουν από αύξηση τζίρου στο εγγύς μέλλον. Και όπως καταγράφει η έκθεση, 1 στις 3 δεν θα μπορέσει ως το τέλος του 2021 να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις αυτές, ενώ το ίδιο ισχύει σχεδόν για 1 στις 2 ως προς την πληρωμή υποχρεώσεων προς τις τράπεζες. Ειδικότερα:

  • Σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις (46,4%) φαίνεται πως έχει τουλάχιστον 1 ληξιπρόθεσμη οφειλή, 1 στις 4 επιχειρήσεις (21,6%) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία), ενώ επίσης 1 στις 4 επιχειρήσεις (19,7%) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στις μισές τουλάχιστον από τις 8 κατηγορίες υποχρεώσεων της έρευνας.
  • 1 στις 4 επιχειρήσεις (23,8%) δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία (ΦΠΑ, ΦΜΥ κλπ)
  • 1 στις 4 επιχειρήσεις (26,3%) δηλώνει πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον πρώην ΟΑΕΕ
  • Το 14,9% των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό δήλωσε πώς έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ
  • το 32,9% των επιχειρήσεων που έχουν τραπεζικά δάνεια δήλωσε πως έχει καθυστερημένες οφειλές
  • το 23% των επιχειρήσεων που έχουν ενοίκιο δήλωσε πως έχει καθυστερημένες οφειλές
  • Το 22,6% έχει καθυστερημένες οφειλές προς προμηθευτές

Προσδοκίες για το επόμενο εξάμηνο

  • 4 στις 10 (38,2%) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας τους κατά το επόμενο διάστημα.
  • Το 53,6% των επιχειρήσεων περιμένει μείωση του κύκλου εργασιών, το 52,8% μείωση της ζήτησης, το 54,6% μείωση των παραγγελιών, το 56,7% μείωση της ρευστότητας, ενώ μόλις το 6% των επιχειρήσεων προτίθεται να κάνει κάποιου είδους επένδυση.
  • Το 7,4% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εκτιμά πως θα κάνει προσλήψεις το Β εξάμηνο του 2021 έναντι του 3,4% που δηλώνει πως θα προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού και του 84,1% που δήλωσε πως θα το κρατήσει σταθερό.
  • Το 63,1% των επιχειρήσεων θεωρεί πως η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία θα διαρκέσει για τουλάχιστον 2 χρόνια με τους επιχειρηματίες της εστίασης να καταγράφουν το μεγαλύτερο ποσοστό απαισιοδοξίας (72%)

Συμπερασματικά, η  απειλή της πανδημίας «λουκέτων» και όσων αυτά συνεπάγονται για τον τζίρο στην αγορά, τα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία, την αύξηση της ανεργίας, αυξάνεται δραματικά, όπως καταγράφεται στην έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Από το 24,1% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που αφορούσε τον Ιούλιο του 2019, τον Ιούλιο του 2020 απειλούσε πλέον το 32,7%. Και τον Φεβρουάριο του 2021, το ποσοστό είχε φτάσει ήδη στο 38,2%

Η έρευνα τονίζει τις σοβαρές διαφοροποιήσεις μεταξύ επιχειρήσεων, καθώς ιδιαίτερα αυτές που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με κρατική εντολή λόγω της πανδημίας βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.

Σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα μέχρι την επιστροφή στην «κανονικότητα» η επιβάρυνση είναι εκθετική, υπογραμμίζει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και ζητά συνεκτικό σχέδιο υποστήριξης των επιχειρήσεων το διάστημα της σταδιακής επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, που θα εξυπηρετεί 2 δέσμες μέτρων:

  • Επαρκής ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων για την επανεκκίνηση (κάλυψη οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας με επιδότηση)
  • Επιδότηση του μη μισθολογικού ή/και του μισθολογικού κόστους για την διατήρηση των θέσεων εργασίας

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot