FOLLOW US: facebook twitter

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους αγρότες της Ηλείας: «Αναγκαιότητα οι αποζημιώσεις και η αναμπέλωση της σταφίδας»

Ημερομηνία: 13-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Αγροτικά, Νέα

Την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας ζήτησαν χθες το πρωί οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας σε συγκέντρωσή τους στο Καράτουλα, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να καταγραφεί άμεσα η ζημιά που προκάλεσε ο παγετός και να αποφασίσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την υλοποίηση ενός κρατικού προγράμματος αναμπέλωσης της σταφίδας , για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της καχεκτικής βλάστησης.

Όπως ανέφεραν οι αγρότες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, πρέπει το κράτος να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα στο 100% και να μην καθυστερήσει κι άλλο την καταγραφή της ζημιάς. Παράλληλα, υπογράμμισαν την ανάγκη να εκσυγχρονιστεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, προκειμένου να καλύπτει όλες τις ζημιές καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας Θανάσης Βομπίρης τόνισε ότι ο αγροτικός κόσμος δεν έχει σταματήσει να αγωνίζεται και να διεκδικεί, με διαρκή υπομνήματα και κινητοποιήσεις.

«Εδώ και αρκετά χρόνια αγωνιζόμαστε να γίνει ο ΕΛΓΑ δημόσιος, να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς για όλα τα παθογόνα αίτια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας. Έχουμε κάνει αγώνες, έχουμε πάει στον ΕΛΓΑ στην Αθήνα, στην περιφέρεια πολλές φορές, έχουμε στείλει υπομνήματα στη Βουλή… Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε κάνει έξοδα βάζοντας μια καλλιέργεια μπρος, έχοντας κάνει τα μισά έξοδα και έρχεται ένας πάγος και μας καταστρέφει. Ζητάμε άμεση εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ να μην περάσει ο καιρός και πετάξουν αυτά που δεν κάνουν σταφύλια και μας κοροϊδέψουν ακόμα μια φορά. Άμεση εκτίμηση, ενίσχυση στους καλλιεργητές για το εισόδημα που θα χάσουν», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η τιμή της σταφίδας έχει πάρει κατηφόρα.

«Εμείς απαιτούμε να μείνουμε στο χωράφι μας και το χρωστάμε σε αυτούς που αγωνίστηκαν για να μείνει η σταφίδα στην  Ελλάδα. Θα κάνουμε και άλλες κινητοποιήσεις και θα πάμε όπου αλλού χρειαστεί και θα βάλουμε και ζήτημα αναμπελωσης σταφίδας. Θέλουμε στήριξη οικονομική και με ευθύνη του κράτους να γίνει αναδιάρθρωση της σταφίδας και μη μας κοροϊδεύουν η μια κυβέρνηση μετά την άλλη», σημείωσε.

Ο σταφιδοπαραγωγός και πρώην πρόεδρος της ΤΚ Σοπίου, Χρήστος Σταυρόπουλος, έκανε λόγο για πολύ σοβαρή ζημιά.

«Είμαι σταφιδοπαραγωγός και αμπελουργός με 40 στρέμματα σταφίδες. Ο πάγος που έριξε το Μάρτη, μας έκανε ζημιά 40%.  Ο προχθεσινός μας αποτελείωσε. Ζητάμε από τον ΕλΓΑ να έρθει εδώ και τώρα να κάνει εκτιμήσεις, γιατί αν αργήσει –όπως κάνει- θα έχουν πετάξει οι μπούφοι και δε θα πάρουμε σταφίδα. Είμαστε αγανακτισμένοι. Περιμένουμε  τον αντιπεριφερειάρχη με κάποιον από τον ΕΛΓΑ το μεσημέρι να κάνουμε και αυτοψία σήμερα να δούνε τα μπουμπούκια που είναι κατεστραμμένα και είναι σαν να έχει περάσει φωτιά. Είμαι 64 χρονώ, τέτοιο πάγο δεν έχω ξαναδεί. Μας τελείωσε , ήταν καταστροφικός. Εάν δε μας αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ και δεν έρθει σύντομα, έχουμε καταστραφεί. Είμαστε σε απόγνωση, γιατί και του χρόνου τα κτήματα δε θα πετάξουν.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού-Σοπίου δήλωσε: «Στον πρώτο πάγο είχαμε πάθει αρκετές ζημιές πριν κάνα δυο βδομάδες, αλλά με τον πάγο προχθές η καταστροφή είναι πάρα πολύ μεγάλη και σε μερικά κομμάτια ολοσχερώς κατεστραμμένα. Μαζευτήκαμε για να φωνάξουμε, να μας ακούσουν, ώστε να έρθουν το γρηγορότερο να δουν τις ζημιές και να δουν το  μέγεθός τους τώρα που είναι νωρίς και να μας βοηθήσουν».

Ο παραγωγός και πρόεδρος της ΤΚ Σοπίου, Λευτέρης Σταυρόπουλος, τόνισε: «Διαμαρτυρόμαστε προς τον ΕΛΓΑ και όλους, οι ζημιές είναι καταστροφικές. Ο δεύτερος πάγος, της Παρασκευής και του Σαββάτου, αποτελείωσε ό,τι ελπίδες είχαν απομείνει, τώρα δε παίρνουμε ούτε κιλό σταφίδα. Απαιτούμε από τον ΕΛΓΑ και όσους εμπλέκονται, να μας βοηθήσουν μια φορά αληθινά. Ζητάμε να έρθουν επειγόντως εκτιμητές, γιατί αργότερα θα λένε άλλα, τα δικά τους, και μένουμε απέξω από την οικονομική ενίσχυση που πρέπει να μας δώσουν».

Αυτοψία Βασιλόπουλου και νέα ενημέρωση στον ΕΛΓΑ Πατρών

Τις πληγείσες καλλιέργειες επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεοδ. Βασιλόπουλος, ο οποίος μετέβη και στο σημείο της συγκέντρωσης και συζήτησε με τους παραγωγούς για το πρόβλημα και στη συνέχεια ενημέρωσε εκ νέου τηλεφωνικά τον διευθυντή του ΕΛΓΑ Πατρών για τη σοβαρότητα του προβλήματος. ώστε άμεσα να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός  να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.

«Ο ΕΛΓΑ οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να καλύψει εξ ολοκλήρου τις ζημιές που υπέστησαν από τον παγετό οι σταφιδοπαραγωγοί μας. Η εικόνα είναι τραγική στις σταφίδες. Θα πιέσουμε με κάθε τρόπο να δικαιωθούν για να συνεχίσουν να καλλιεργούν», δήλωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος