FOLLOW US: facebook twitter

«Έρχονται» οι μοβ κάδοι στο Δήμο Ήλιδας!

Ημερομηνία: 29-03-2024 | Συντάκτης:

-Τέλος στην ανεξέλεγκτη εναπόθεση ειδών ενδυμασίας και υποδημάτων

-Θα τοποθετηθούν αρχικά σε δέκα σημεία στην πόλη της Αμαλιάδας

Γράφει η Μαρία Καραμπάτση


Τέλος στην ανεξέλεγκτη διάθεση ρουχισμού και υποδημάτων εντός και εκτός κάδων απορριμμάτων, επιχειρεί να βάλει ο Δήμος Ήλιδας, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων, ανακύκλωσης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Γι’ αυτό και προχωρά στην προμήθεια «Μοβ Κάδων», που θα αφορούν αποκλειστικά την ειδών ρουχισμού, υποδημάτων και αξεσουάρ.

Το θέμα ψηφίστηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας και άμεσα προχωρά η υπογραφή συμφωνητικού μεταξύ δήμου και της εταιρείας RECYCOM, προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει η προμήθεια και τοποθέτηση των κάδων σε συγκεκριμένα σημεία της Αμαλιάδας.

Πραγματικό το πρόβλημα

Όπως ανέφερε στην Πρωινή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας και πρασίνου Ντίνος Τρικόγιας, η πρόταση για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος ήρθε μετά την διαπίστωση ότι ανωτέρω είδη εντοπίζονταν σε καθημερινή βάση πεταμένα εντός και εκτός κάδων απορριμμάτων.

«Είχα παρατηρήσει μεγάλο όγκο ρούχων να είναι πεταμένα σε διάφορα σημεία της Αμαλιάδας, κυρίως στην περιοχή που διεξάγεται η λαϊκή αγορά, στις περιοχές Καλίτσα και Φραγκαβίλλας, στην Κουρούτα αλλά ακόμη και κοντά σε σχολεία. Γι’ αυτό και έπρεπε να δοθεί μία λύση σε αυτό το θέμα, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην σωστή διαχείριση των απορριμμάτων μας και στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι μοβ κάδοι έχουν τοποθετηθεί και σε άλλες πόλεις και πλέον θα υπάρχουν και στην Αμαλιάδα» δήλωσε ο κ. Τρικόγιας.

Πολλαπλά οφέλη

Η RECYCOM είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία, η οποία εφαρμόζει από το 2012 στην Ελλάδα με οργανωμένο και επαγγελματικό τρόπο, ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης των μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης.

Περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτων σε Αμερική και Ευρώπη καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο. Κάθε Ευρωπαίος πολίτης αποσύρει από τη ντουλάπα του περίπου 15 κιλά ρουχισμού κάθε χρόνο. Δυστυχώς, ένα μικρό μόνο μέρος επαναχρησιμοποιείται, είτε για φιλανθρωπικούς σκοπούς είτε γίνεται εμπορεύσιμο προϊόν.

Η RECYCOM  ανακτά τα είδη, που είτε από συνήθεια είτε από ανάγκη, κατέληγαν μέχρι σήμερα στα σκουπίδια και τις χωματερές και τα επαναθέτει σε κυκλοφορία με ένα σύγχρονο τρόπο. Τοποθετώντας ιδιαίτερα καλαίσθητους κάδους ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων κόκκινου και μοβ χρώματος, σε πολλά σημεία ανά την Ελλάδα, καλλιεργεί τη σωστή νοοτροπία αναφορικά με τα ζητήματα ανακύκλωσης και προσκαλεί καθέναν να πάψει να αδιαφορεί.

«Από τα στοιχεία που λάβαμε από την επαφή μας με την εταιρεία, διαπιστώσαμε ότι την ορθολογική χρήση των συγκεκριμένων κάδων και την σωστή διαχείριση αυτών των ειδών, εξοικονομούμε πόρους και ενέργεια και συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός καθαρότερου και υγιεινότερου περιβάλλοντος. Με την ανακύκλωση ρούχων, καταλήγει στα σκουπίδια μόνο το 2%, ενώ σύμφωνα και με την εταιρεία, το υπόλοιπο ποσοστό δωρίζεται, σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, και εξάγεται στα κέντρα ανακύκλωσης με σκοπό την εκ νέου χρήσης τους» σημείωσε ο κ. Τρικόγιας.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα ρούχα που περισυλλέγονται στους κάδους, μετά από διαλογή, τα καλύτερα σε ποιότητα ρούχα προσφέρονται δωρεάν σε ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα σε συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές, τα κοινωνικά παντοπωλεία ή άλλους οργανισμούς. Περαιτέρω ο ρουχισμός διατίθεται για την κάλυψη βασικών αναγκών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως οι φυσικές καταστροφές. Το υπόλοιπο ποσοστό εξάγεται με σκοπό την επανάχρηση σε κέντρα Ανακύκλωσης. Μέρος του υλικού, τα ακατάλληλα για επανάχρηση ρούχα, ανακυκλώνονται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών, μονωτικού και άλλου υλικού. Από τα παλιά ρούχα μπορούν επίσης να φτιαχτούν φόρμες εργασίας, υλικό για ηχομόνωση και θερμομόνωση, γέμιση για τα καθίσματα των αυτοκινήτων κτλ.

Στους μοβ κάδους θα γίνεται η εναπόθεση ρούχων, παπουτσιών, λευκών ειδών και αξεσουάρ  (όπως ζώνες, τσάντες κτλ.). Τα υλικά που εναποθέτουμε στους κάδους θα πρέπει να είναι καθαρά και σε κλειστές σακούλες.

Η εταιρεία αναλαμβάνει την ευθύνη για την καθαριότητα, συντήρηση, πιθανή αντικατάσταση, έως και για το ενδεχόμενο φθοράς, πυρασφάλειας ή καταστροφής των κάδων δίχως επιβάρυνση του Δήμου.

Στον Δήμο Ήλιδας και συγκεκριμένα σε Αμαλιάδα και Κουρούτα, θα τοποθετηθούν σε πρώτη φάση δέκα μοβ κάδοι και το περιεχόμενο θα συλλέγεται από την εταιρεία σε εβδομαδιαία βάση, ενώ για το δήμο θα υπάρχει ένα ετήσιο οικονομικό όφελος.

Όπως είπε ο κ. Τρικόγιας, σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα λειτουργήσει πιλοτικά με την ευχή να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και σύντομα να επεκταθεί και σε άλλα σημεία της Αμαλιάδας αλλά και της Πηνείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia