Έρχεται το κινητό Ψηφιακό Μουσείο της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας για το 1821
Εγκαινιάζεται την 1η Αυγούστου στην Αμαλιάδα
- Με την αξιοποίηση καινοτόμων διαδραστικών τεχνολογιών, ψηφιακά εκθέματα προσφέρουν στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία επίσκεψης και κατανόησης των γεγονότων της Επανάστασης
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Την Δευτέρα 1η Αυγούστου στις 8 το βράδυ, πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην πόλη της Αμαλιάδας, τα εγκαίνια του Κινητού Ψηφιακού Πάρκου Ανάδειξης της Ιστορίας του Πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν από τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη στο χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου της Αμαλιάδας.
Το έργο αφορά ένα κινητό ψηφιακό μουσείο που δημιούργησαν η Space Hellas και η Radiant Technologies, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτική Ελλάδας, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Το μουσείο αυτό θα δίνει έμφαση σε ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, Με την αξιοποίηση καινοτόμων διαδραστικών τεχνολογιών, ποικίλων θεμάτων ψηφιακά εκθέματα προσφέρουν στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία επίσκεψης και κατανόησης των γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης. Για τη στέγαση του φορητού θεματικού πάρκου χρησιμοποιήθηκαν ειδικές κατασκευές αποτελούμενες από συστοιχίες 12 μετασκευασμένων containers, προκειμένου να είναι εύκολη η μεταφορά και εγκατάσταση στα επιλεγμένα σημεία. Το Ψηφιακό Θεματικό Πάρκο αποτελείται από θεματικούς σταθμούς. Κάθε θεματικός σταθμός είναι εγκατεστημένος σε ξεχωριστό χώρο φτιαγμένο από συστοιχία container και θα περιλαμβάνει ψηφιακά εκθέματα. Το εποπτικό υλικό και οι ψηφιακές εφαρμογές είναι στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα.
Το συγκεκριμένο εγχείρημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αποτελεί το μοναδικό στην χώρα μας μεταφερόμενο Ψηφιακό Πάρκο που θα εγκατασταθεί σε 10 πόλεις της Περιφέρειας. Στόχος των εμπνευστών και των δημιουργών του είναι να επισκεφτεί το Ψηφιακό Πάρκο κάθε πολίτης, αλλά και όλη η εκπαιδευτική κοινότητα. Επιπροσθέτως, η εν λόγω δράση εξυπηρετεί ως προς τη συμμετοχή του απόδημου ελληνισμού, μιας και μέσω του portal και τα δυο συστήματα θα είναι επισκέψιμα από απόσταση, από όλο τον κόσμο.
Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ηλεκτρονικών υποδομών, σύγχρονων υπηρεσιών και εφαρμογών, με στόχο το σταδιακό μετασχηματισμό της Δυτικής Ελλάδας σε «έξυπνη» περιφέρεια στον τομέα της προβολής του πολιτιστικού και ιστορικού της αποθέματος και δομείται σε τρεις δράσεις.
Σύμφωνα με τις δράσεις, το έργο διακρίνεται σε τρία υποέργα:
Την οργάνωση και λειτουργία κινητού ψηφιακού πάρκου, το οποίο θα περιοδεύσει σε 10 αστικά κέντρα της Π.Δ.Ε και συγκεκριμένα στο Αγρίνιο, στο Αίγιο, στην Αμαλιάδα, στη Βόνιτσα, στα Καλάβρυτα, στην Κρέστενα, στο Μεσολόγγι, στη Ναύπακτο, στην Πάτρα και στον Πύργο. Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας το Πάρκο θα εγκατασταθεί μόνιμα στις πόλεις των Καλαβρύτων και του Μεσολογγίου που αποτελούν σημεία της Π.Δ.Ε. με ιδιαίτερο ρόλο στην Επανάσταση. Στο Ψηφιακό Πάρκο αξιοποιούνται σύγχρονες ψηφιακές οπτικοακουστικές και διαδραστικές τεχνολογίες όπως, βίντεο προβολές, διαδραστικές εφαρμογές, ψηφιακές αναπαραστάσεις, εικονική πραγματικότητα, ολογραμματική μεικτή πραγματικότητα, συστήματα ακουστικής και πολυμεσικής ξενάγησης.
Την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών και ψηφιακού περιεχομένου με πολυεπίπεδο τρόπο, μέσω πύλης προβολής και μέσω εφαρμογής έξυπνων συσκευών Western Greece 2021 που θα πληροφορούν τον επισκέπτη για 2500 σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στα όρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Την παραγωγή ντοκιμαντέρ μέσω του οποίου αναδεικνύεται η ιστορία και ο πολιτισμός της Δυτικής Ελλάδας. Το Κινητό ψηφιακό πάρκο έχει ήδη εγκαινιαστεί σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τώρα έρχεται στην Ηλεία με πρώτο σταθμό την Αμαλιάδα.