FOLLOW US: facebook twitter

Ν. Καλάκος: «Να στηριχθούν αποτελεσματικά οι πυρόπληκτοι της Ηλείας»

Ημερομηνία: 26-07-2022 | Συντάκτης:

Στην Κρέστενα μετέβη ο Ηλείος οικονομολόγος Νίκος Καλάκος, ο οποίος ενημερώθηκε για την εξέλιξη της πυρκαγιάς

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πυρκαγιάς στη νότια Ηλεία και το εκτιμώμενο μέγεθος της περιβαλλοντικής και οικονομικής ζημιάς που έχει προκληθεί, ενημερώθηκε το πρωί της Δευτέρας (25.7) ο Ηλείος οικονομολόγος και τ. γενικός διευθυντής Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών,  Νίκος Καλάκος, ο οποίος μετέβη στην Κρέστενα και είχε σειρά επαφών με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, τον δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκη Μπαλιούκο, στελέχη της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, καθώς και σύντομη συνομιλία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, που αφίχθη για αυτοψία στην περιοχή. 

Ο Νίκος Καλάκος τόνισε ότι η Πυροσβεστική μαζί με τον δήμο και την Περιφέρεια δίνουν δύσκολη μάχη με τις φλόγες, ενώ υπογράμμισε και τη συνεισφορά των απλών κατοίκων στην επιχείρηση κατάσβεσης.

Παράλληλα επισήμανε ότι θα πρέπει να κηρυχθεί η περιοχή  σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η καταγραφή της ζημιάς σε σπίτια, οικιακό και επαγγελματικό εξοπλισμό, προσθέτοντας ότι και ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να δρομολογήσει την άμεση αποτύπωση της καταστροφής στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο και την αποτελεσματική αποζημίωση των πυρόπληκτων κατοίκων.

Επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής, ο Ηλείος οικονομολόγος σημείωσε η Ηλεία δυστυχώς συνεχίζει τη θλιβερή πρωτιά που κατέχει τα τελευταία χρόνια σε ενάρξεις πυρκαγιών, κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει ώστε τα μέτρα πρόληψης να είναι αυξημένα και πιο αποτελεσματικά και να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, καθώς να διαφυλαχθεί ο φυσικός πλούτος της Ηλείας.  «Οι πυροσβέστες της Ηλείας δίνουν μια πολύ δύσκολη μάχη και είναι αξιέπαινοι για την προσπάθεια που καταβάλλουν. Είναι σημαντικό το ότι προστατεύτηκαν ανθρώπινες ζωές και δεν θρηνήσαμε θύματα. Πιστεύουμε ότι σύντομα η πυρκαγιά θα τεθεί υπό έλεγχο και αμέσως μετά θα πρέπει να ξεκινήσει η καταγραφή της ζημιάς, ώστε να δρομολογηθούν οι αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους κατοίκους, που έχουν χάσει μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους από τις καμένες γεωργικές εκτάσεις. Οφείλουμε να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας, ειδικά στην ύπαιθρο, για να αποτρέψουμε τη δημογραφική και οικονομική συρρίκνωση της Ηλείας. Παράλληλα, όμως θα πρέπει να μας προβληματίσει η πρωτιά της Ηλείας στις πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια και να λάβουμε αυξημένα μέτρα πρόληψης, για να μην επαναληφθεί η τραγωδία του 2007 με τους 44 νεκρούς», δήλωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος