FOLLOW US: facebook twitter

Έρχεται την Τρίτη το τρίτο κύμα καύσωνα με πάνω από 42ο!

Ημερομηνία: 24-07-2023 | Συντάκτης:

– Πάνω από 40ο έδειξε το θερμόμετρο χθες σε ολη την Ηλεία


«Κόκκινο» θα συνεχίσει να χτυπά η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα χωρίς η Ηλεία να αποτελεί εξαίρεση, με τον υδράργυρο να φτάνει έως και 42- 45 βαθμούς!. Παρά το γεγονός ότι σήμερα Δευτέρα θα υπάρξει μια μικρή  υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, αυτή θα είναι πρόσκαιρη, καθώς  από την Τρίτη σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ,  θα έχουμε νέο κύμα καύσωνα, το τρίτο κατά σειρά που θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 27/7. Ουσιαστικά οι θερμοκρασίες αυτές επιβεβαιώνουν ότι ο φετινός Ιούλιος θα είναι ο θερμότερος όλων των εποχών! Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του meteo.gr η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει στους 42-44οC.

“Καμίνι” και η Ηλεία

Καμίνι ήταν Παρασκευή &  Σαββατοκύριακο και όλη η Ηλεία, με αφόρητη ζέστη και υγρασία, με τον κόσμο να αναζητά λίγη δροσιά στις παραλίες του νομού.  Χαρακτηριστικά χθες Κυριακή στις 3 το μεσημέρι, η θερμοκρασία στον Πύργο και την Ζαχάρω  και την Ανδραβίδα  άγγιξε τους 40ο, στην  Αρχαία Ολυμπία και την Ωλένη τους 42ο , στην Αμαλιάδα του 41ο , στη Βάρδα τους 38, ενώ σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr  Τρίτη έως  και Πέμπτη πάμε ακόμα για πάνω από 42ο ! Οι άνεμοι τόσο στο Ιόνιο, όσο και στα ηπειρωτικά θα πνέουν από βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ και τοπικά έως 6 μποφόρ, γεγονός που δημιουργεί τεράστιο κίνδυνο για πυρκαγιές.

Διευθυντής ΕΜΥ: «Ο καύσωνας φαίνεται ότι θα σπάσει το ρεκόρ του ’87 σε διάρκεια»

Δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία του καύσωνα αλλά και τα «νέα» χαρακτηριστικά που κομίζει η κλιματική αλλαγή, διατυπώνει ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Αντώνης Λάλος.

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Λάλος ανέφερε πως «το ρεκόρ που είχαμε το 1987 με τον καύσωνα όπου για 12-13 μέρες περίπου, οι θερμοκρασίες ήταν πάλι πολύ υψηλές, φαίνεται ότι θα σπάσει, καθώς η διάρκεια τώρα θα είναι πολύ μεγαλύτερη».

Αναφορικά με τη διάρκεια του καύσωνα, ο Διευθυντής της ΕΜΥ εξήγησε πως «αυτό το θερμικό κύμα από την Αφρική θα συνεχίσει να μας βασανίζει τουλάχιστον μέχρι το άλλο Σαββατοκύριακο. Δεν φαίνεται κάποιος μηχανισμός, δηλαδή κάποιο σύστημα το οποίο θα έρθει από τη δυτική ή από τη Βόρεια Ευρώπη, το οποίο θα κινηθεί προς τα Βαλκάνια και θα διώξει, με κάποιο τρόπο, αυτές τις θερμές αέριες μάζες από την περιοχή μας».

Όπως είπε επίσης, τα γνωστά μελτέμια, που «μας βοηθούν να ξεπερνάμε τις καλοκαιρινές ζέστες, απουσιάζουν, με αποτέλεσμα να μην φαίνεται φως στο τούνελ μέχρι το τέλος του μήνα. Έχουμε αυτή τη στιγμή, σχεδόν, με εξαίρεση τις δύο-τρεις προηγούμενες ημέρες, απουσία σημαντική των μελτεμιών τον Ιούλιο που είναι στατιστικά ο μήνας με τα περισσότερα μελτέμια και επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Πρωτοφανείς μάλιστα θερμοκρασίες σε διάρκεια για τη χώρα».

«Θα έλεγα ότι ουσιαστικά δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα τουλάχιστον, για να μην πω σε όλη την Νότια Ευρώπη. Έχουμε περίπου από τις 12-13 Ιουλίου όλο και κάποιους σταθμούς να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς τις μέρες αυτές που προηγούνται και από ό,τι φαίνεται θα φτάσουμε περίπου μέχρι το τέλος του μήνα με το θερμόμετρο να συνεχίζει να δείχνει σε πολλές περιπτώσεις πολλά 40άρια, για να μην πω και πολλά νούμερα παραπάνω από τους 41-42 βαθμούς, όπως περιμένουμε για αυτό το Σαββατοκύριακο εξάλλου προσέθεσε ο κ. Λάλος.

Ερωτηθείς γιατί κλείνουν τα πάρκα κατά τις ημέρες του καύσωνα, ο κ. Λάλος παρέπεμψε για απάντηση στην Περιφέρεια και τους Δήμους. «Νομίζω ότι σαφώς είναι μια όαση μέσα στη τσιμεντοποίηση που έχουμε. Τα κτίρια ακτινοβολούν όλη μέρα, τα αιρκοντίσιον που έχουμε χειροτερεύουν πολύ την κατάσταση σε σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό είναι και ένα ερώτημα δικό μου πραγματικά» τόνισε.

Κλιματική αλλαγή: Τι φέρνει σε Ελλάδα και Μεσόγειο

Ο Διευθυντής της ΕΜΥ, εξήγησε τι σημαίνει κλιματική αλλαγή για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο, με αφορμή τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή αυτές τις ημέρες.

 «Αν κάτι δεν αλλάξει προς το καλύτερο, σε βάθος 50 ετών συν πλην, μέχρι το 2100 θα αρχίσουμε να έχουμε προβλήματα στη Μεσόγειο και πληθυσμού, όπως έχουν και τα αφρικανικά κράτη τα οποία υποσιτίζονται, είναι και αυτά θύματα της κλιματικής αλλαγής διότι όντως έχουν μειωθεί οι βροχές και όλα τα σχετικά και θα αρχίσει σιγά σιγά ο κόσμος να μετακινείται βορειότερα. Βέβαια αυτό σε επίπεδο πολιτικής που είναι σήμερα, αύριο και μεθαύριο δεν είναι κάτι που ανησυχεί» τόνισε ο κ. Λάλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος