FOLLOW US: facebook twitter

Πακέτο μέτρων – “ανάχωμα” στις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού

Ημερομηνία: 19-08-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”118191″ img_size=”full”][vc_column_text]Σε μια προσπάθεια να μην υπάρξει εκτόξευση λουκέτων και ανεργίας, το οικονομικό επιτελείο πρόκειται να εφαρμόσει νέο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Με ένα πακέτο μέτρων για την στήριξη της οικονομίας θα “απαντήσει” τις επόμενες δύο εβδομάδες το οικονομικό επιτελείο στο κλίμα απαισιοδοξίας που φαίνεται να εξαπλώνεται στην πραγματική οικονομία.

Μετά την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού από τις αρχές του μήνα και τα διαδοχικά πακέτα περιοριστικών μέτρων που δεν έχουν ακόμη τελειώσει, η αισιοδοξία για ένα “λίγο καλύτερο” Αύγουστο ειδικά στους κρίσιμους τομείς του τουρισμού και της εστίασης δείχνει να υποχωρεί με μεγάλη ταχύτητα.

Σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί η κατάσταση και να μην υπάρξει εκτόξευση λουκέτων και ανεργίας, το οικονομικό επιτελείο έχει σχεδιάσει και πρόκειται να εφαρμόσει άμεσα ένα σχέδιο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, αλλά και την διατήρηση και – ίσως – αύξηση των θέσεων εργασίας.

Στο τομέα απασχόλησης ήταν υπό συζήτηση από τον Ιούλιο ένα νέο πλέγμα μέτρων που όχι μόνο θα συντηρεί τις θέσεις εργασίας – ρόλο που είχε αναλάβει με όχι μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία – αλλά και θα δοθούν και κίνητρα για νέες προσλήψεις κυρίως σε κλάδους που δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα από την κρίση που έχει η υγειονομική κρίση. Σε ένα γενικό πλαίσιο έχει ζητηθεί ένα πλέγμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και φορολογικών κινήτρων για νέες θέσεις εργασίας, το οποίο τώρα θα πρέπει να οριστικοποιηθεί και να εφαρμοστεί στην πράξη.

Περισσότερα είναι τα μέτρα που θα αφορούν την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις για να αποφευχθούν “λουκέτα”.

Το υπουργείο οικονομικών έχει ήδη εξαγγείλει τον τρίτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, μέσω της οποίας θα διατεθεί χαμηλότοκος δανεισμός ύψους άνω του 1 δισ. σε επιχειρήσεις που είχαν αποδεδειγμένα μεγάλη μείωση του τζίρου τους λόγω της κρίσης. Στο αρχικό ποσό του 1 δισ. αναμένεται να προστεθούν επιπλέον 200 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι είναι τα υπόλοιπα από την επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙ. Για την απόδοση του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής ΙΙΙ θα ληφθούν υπόψιν τα στοιχεία της περιόδου Μαρτίου – Ιουλίου, ανοίγοντας έτσι το φάσμα των δυνητικών δικαιούχων, βάζοντας πρώτες τις τουριστικές επιχειρήσεις, χωρίς όμως να αποκλείουν και τις επιχειρήσεις που δεν μπήκαν στον πρώτο και τον δεύτερο κύκλο του συγκεκριμένου μέτρου.

Το υπουργείο ανάπτυξης ετοιμάζει ένα δεύτερο πακέτο εγγυοδοσίας ύψους 2,5 δισ. ευρώ που θα αρχίσει να τρέχει τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να τροφοδοτήσει με κεφάλαιο κίνησης τις επιχειρήσεις που βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται συνεχώς μέσα στην κρίση που πλήττει οριζόντια όλους τους κλάδους της οικονομίας. Μάλιστα σε αυτή την φάση υπάρχει περισσότερη αισιοδοξία για καλύτερη συνεργασία εκ μέρους των τραπεζών, αφού και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δείχνουν να αναγνωρίζουν ότι χωρίς περισσότερη ρευστότητα στην περίοδο της κρίσης θα βρεθούν μπροστά σε ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων που θα προστεθεί στα σημερινά.

Μέτρο ανακούφισης θα είναι και η ρύθμιση σε 12 άτοκες ή 24 δόσεις με επιτόκιο έως και 2,5% για τις φορολογικές υποχρεώσεις των πληττόμενων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν αναβληθεί μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου. Η νέα αυτή ρύθμιση αναμένεται να αρχίσει να τρέχει από τις αρχές Οκτωβρίου και οι δόσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τις αρχές του 2021. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται να πάει στην Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Το πακέτο αυτό θα χρηματοδοτηθεί μέσα από τα ταμειακά διαθέσιμα των περίπου 33 δισ. – σήμερα – τα οποία θα αυξηθούν με δημόσιο δανεισμό και την εισροή κοινοτικών πόρων. Ειδικότερα:

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Ελλάδα αναμένεται να ξαναβγεί στις αγορές με ένα ομόλογο μάλλον 5ετούς διάρκειας από το οποίο θέλει να αντλήσει 2 -2,5 δισ. ευρώ.

Μέχρι και το τέλος του μήνα αναμένεται να εισρεύσουν τα περίπου 1,4 δισ. ευρώ από την κοινοτική πρωτοβουλία SURE για την ενίσχυση της απασχόλησης και άλλα 1,5 δι. ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ.

Πηγή: news247.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia