FOLLOW US: facebook twitter

Επιτυχημένη εκδήλωση για τη Μικρασιατική Καταστροφή 

Ημερομηνία: 07-09-2022 | Συντάκτης:

-Από την ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ στην Κάτω Παναγιά Κυλλήνης με την Ελένη Μπέλου

Στα συμπεράσματα που αφορούν και το σήμερα, αναφέρθηκε η Ελένη Μπέλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής», που επιμελήθηκε το Τμήμα Ιστορίας του Κόμματος «1922 – Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», που οργάνωσε η ΤΕ Ηλείας του Κόμματος.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην Κάτω Παναγιά, χωριό που κατοικήθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες, μετά το 1922, και το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο. Το «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι, νεολαία από τη γύρω περιοχή, ενώ ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας του χωριού Δημήτρης Καμίλης και εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου, Γιάννης Βουδούρης. Το «άνοιγμα» της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Βησσαρίων Πολύδωρoς, μέλος της ΤΕ Ηλείας.

Tονίζοντας ότι 100 χρόνια μετά είναι φυσικό να αναθερμαίνονται μνήμες και των κατοίκων της περιοχής, η Ελένη Μπέλου επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι και το συγκεκριμένο διάστημα από τη Μικρασιατική Εκστρατεία «δεν μπορούμε να τα δούμε χωρίς να έχουμε στο νου μας π.χ. το γεγονός ότι σήμερα στο έδαφος της Ουκρανίας διεξάγεται ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος, δηλαδή ένας πόλεμος επιθετικός και άδικος και απ’ τις δύο μεριές μ’ ευθύνη των κρατικών ηγεσιών, σε βάρος όχι μόνο των εθνοτήτων στο χώρο της Ουκρανίας, αλλά και σε βάρος των λαών των κρατών που εμπλέκονται σ’ αυτόν τον πόλεμο, δηλαδή τόσο σε βάρος του ρωσικού λαού όσο και σε βάρος των λαών των κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Στάθηκε στη δυσκολία του ακριβούς χαρακτηρισμού ενός πολέμου, δηλαδή στην αποκάλυψη των πραγματικών συμφερόντων για τα οποία διεξάγεται, κι επομένως τη χάραξη στάσης και δράσης απέναντι σ’ αυτόν, συμπληρώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «κι αυτή η δυσκολία παρουσιάστηκε και σήμερα στον πόλεμο στο έδαφος της Ουκρανίας. Αυτή η δυσκολία αφορούσε και εν μέρει συνεχίζει να αφορά και το χαρακτηρισμό του πολέμου 1919-1922 στη Μικρά Ασία, γνωστό ως Μικρασιατική Εκστρατεία».

Αναλύοντας επιμέρους παραμέτρους, η κ. Μπέλου επισήμανε ότι σε έναν   ιμπεριαλιστικό πόλεμο όπως της Μικρασιατικής Εκστρατείας τα θύματα δεν αφορούν μόνο την εργατιά – αγροτιά αλλά και την αστική τάξη, στο βαθμό μάλιστα που συγκρούονται αστικές τάξεις διαφορετικής εθνικής συγκρότησης.

«Όμως ζημιές και κέρδη έχουν έντονο το ταξικό στίγμα. Ο διαχωρισμός των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων από τ’ αστικά συμφέροντα δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αντιθέσεις και διαφοροποιήσεις στ’ αστικά συμφέροντα κι απ’ αυτό προκύπτει και διαφοροποιημένη στάση μεταξύ των αστικών δυνάμεων σ’ έναν πόλεμο. Στη Μικρά Ασία και κυρίως στα δυτικά παράλιά της, όπου ήταν ισχυρή η παρουσία του ελληνογενούς στοιχείου, η αστική του τάξη είχε κι αυτή τη διάστρωμάτωσή της, ανάλογα και με το βαθμό ενσωμάτωσής της στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Και μιλώντας για την προγονική σας Κάτω Παναγιά, βεβαίως υπήρχαν οι μεγαλέμποροι και μεγαλοκαπεταναίοι, αλλά υπήρχαν και οι γεωργοί και οι ψαράδες που οπωσδήποτε βρέθηκαν σε πιο δυσμενή θέση», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενη στα συμπεράσματα που εκπορεύονται και σήμερα απ’ τα γεγονότα πριν και κατά το 1922 ως και τις μέρες μας, κάλεσε το λαό να χαράξει αυτοτελή στάση απέναντι στις διάφορες τάσεις και επιδιώξεις της αστικής τάξης, σε συμπόρευση και με το ΚΚΕ, επισημαίνοντας σε άλλο σημείο: «Το κύριο είναι το Κόμμα ν’ αξιοποιεί, ν’ αναλύει ταξικά και ν’ αποκαλύπτει τις αιτίες των αστικών αντιθέσεων και αντιφάσεων με στόχο την ανάπτυξη ταξικής πολιτικής συνείδησης σε όλο και πιο διευρυμένα πρωτοπόρα τμήματα της εργατική τάξης και λαϊκών δυνάμεων».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia