FOLLOW US: facebook twitter

Επιστρέφουν τα προσφυγόπουλα της Κύπρου για το μεγάλο «ευχαριστώ» στην Ηλεία!

Ημερομηνία: 16-11-2023 | Συντάκτης:
Το στιγμιότυπο από παλαιότερο ρεπορτάζ της Πρωινής από  προηγούμενη επίσκεψη στην Ηλεία μελών της «Ομάδας πρωτοβουλίας ασυνόδευτων παιδιών της Κύπρου που φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα από το 1974 έως το 1979» όπου γύρισαν ένα ντοκιμαντέρ
με μαρτυρίες Ηλείων αλλά και της Εκκλησίας από την τοτε φιλοξενία τους.

Η τραγική ιστορία της 10χρονης Παναγιώτας που απεβίωσε στην Ηλεία το 1974 και ενταφιάστηκε εδώ

Εκδηλώσεις στο νομό μας σε συνεργασία και με την Ι.Μητρόπολη Ηλείας  
το τριήμερο 24-26 Νοεμβρίου και τοποθέτηση αναμνηστικής πλάκας στον Πύργο

Επιμέλεια Ελένη Παπαδοπούλου


Το ταξίδι αυτό το προγραμμάτιζαν καιρό τώρα και ήρθε πλέον η ώρα να το κάνουν.! Ήταν πρωτίστως μια υπόσχεση στον εαυτό τους αλλά και ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην Ηλεία! Στην Ι. Μητρόπολη και τις οικογένειες που τα έκλεισαν τότε στην αγκαλιά τους,  από τα παιδιά εκείνα του πολέμου της Κύπρου, τα 456 προσφυγόπουλα που φιλοξένησε ο νομός μας το 1974, όταν έφτασαν εδώ ασυνόδευτα  μετά την τούρκικη εισβολή. Για να  παραμείνουν ασφαλή  μακριά από τα πυρά του πολέμου, οι γονείς τους επέλεξαν για εκείνα τον δρόμο της προσφυγιάς με ένα πρόγραμμα αναδοχών όπου φιλοξενήθηκαν  για τρία και πλέον χρόνια σε σπίτια Ηλείων αλλά και σε ευαγή ιδρύματα της Ι, Μητρόπολης, ενώ εκτιμάται ότι σε όλη την Ελλάδα φιλοξενήθηκαν τότε περίπου 5000 προσφυγόπουλα. Όπως έχουν μάλιστα  αναφέρει οι ίδιοι οι φιλοξενούμενοι, οικογένειες στην  Ηλεία αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, παρόλη τη φτώχεια τους, συμπεριφέρονταν στα παιδιά της Κύπρου ωσάν να ήταν μέλη της δικής τους οικογένειας, αγοράζοντας τους ακόμη και ρούχα και παπούτσια. Τα τότε παιδιά απέκτησαν δικά τους παιδιά και αυτά γνωρίστηκαν και ανέπτυξαν φιλίες με τα παιδιά των οικογενειών της Ελλάδας που προσέφεραν τη φιλοξενία τους…

Η «Ομάδας πρωτοβουλίας ασυνόδευτων παιδιών της Κύπρου που φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα από το 1974 έως το 1979», σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη  Ηλείας και προσωπικά το Μητροπολίτη  κ. Αθανάσιο Β΄ που στηρίζει την πρωτοβουλία τους, οργάνωσαν αυτό το ταξίδι της επιστροφής τους στην Ηλεία,  που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 24-27 Νοεμβρίου 2023, για να πουν   «ευχαριστώ» και να θυμίσουν σε όλους τη δύναμη της αλληλεγγύης και της αγάπης.  

Η αποστολή από την Κύπρο θα φτάσει στην Ηλεία το επόμενο Σάββατο 24 Νοεμβρίου όπου οι συμμετέχοντες  ετοιμάζουν διάφορες εκδηλώσεις σε Γαστούνη, Σαβάλια , Χάβαρι και Πύργο, όπου την Κυριακή το πρωί θα πραγματοποιηθεί στην πόλη του Πύργου η αποκάλυψη αναμνηστικής πλακέτας, μια έμπρακτη διατήρηση του «Δεν ξεχνώ». Εις ένδειξη ευγνωμοσύνης θα τιμηθεί και ο μακαριστός Μητροπολίτης Ηλείας Αθανάσιος Α΄, ο οποίος αγκάλιασε  εκείνη την εποχή με στοργή την όλη προσπάθεια της τότε φιλοξενίας.  

Ωστόσο, στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί και μια παρουσίαση στην Βιβλιοθήκη Πύργου του βιβλίου της Νιόβης Κερκίδου «Ευχαριστώ…» που περιλαμβάνει μαρτυρίες παιδιών του 1974, καθώς  ήταν και εκείνη ένα από τα προσφυγόπουλα της Κύπρου που φιλοξενήθηκαν τότε στην Ηλεία. Μάλιστα το βιβλίο της αυτό είναι αφιερωμένο στην 10χρονη Παναγιώτα την τραγική ιστορία της οποίας αποκάλυψαν στο Φilonews.gr ο αδελφός της Γιώργος και μέλη του Δ.Σ της «Ομάδας Πρωτοβουλίας».  

Η άτυχη 10χρονη Παναγιώτα που απεβίωσε το 1974 και ενταφιάστηκε αρχικά στην Ηλεία και πολύ μεταγενέστερα τα λείψανά της επέστρεψαν στην πατρώα γη

Η τραγική ιστορία της Παναγιώτας

Η δεκάχρονη Παναγιώτα δεν γύρισε ποτέ ζωντανή στην Κύπρο. Μετά την τουρκική εισβολή βρέθηκε στην Ελλάδα μαζί με τον αδελφό της Γιώργο, ο οποίος τότε ήταν 11 χρόνων.

Φιλοξενήθηκε σε οικοτροφείο και ο Γιώργος στο σπίτι οικογένειας στην Ηλεία. Μια μέρα,  μετέφεραν τον Γιώργο στο οικοτροφείο της Παναγιώτας και με έκπληξη είδε μπροστά του τον πατέρα του. Αυτός τον πήρε παράμερα και του είπε, ότι η Παναγιώτα βρισκόταν πλέον στη γειτονιά των αγγέλων. Ήταν μια ώρα πριν την κηδεία. Αρχικά δεν το πίστεψε. Τα χρόνια πέρασαν και μέχρι σήμερα το φέρει βαρέως, επειδή είχε υποσχεθεί, έστω και αν ήταν 11 χρόνων, να προσέχει την αδελφή του.

Η Παναγιώτα ενταφιάστηκε στην Ηλεία και μεταγενέστερα τα λείψανα της παραλήφθηκαν και θάφτηκαν στην πατρώα γη, κάτω από το ελαφρύ χώμα των Καπέδων, όπου στις 3 Δεκεμβρίου θα τελεστεί το μνημόσυνο της. Και αν υπάρχουν τέσσερις λέξεις να πει κάποιος τρίτος, είναι «αιωνία της η μνήμη». Η Παναγιώτα θεωρείτο από την πολιτεία «ελλείπων πρόσωπο» και σχετικά πρόσφατα εξεδόθη και το πιστοποιητικό θανάτου της.

Τη συγκλονιστική αυτή ιστορία διηγήθηκε ο 11χρονος (τότε) αδελφός της. Ο σημερινός κ. Γιώργος Νικολάου, μίλησε στο Κυπριακό μέσο ενημέρωσης Φilonews.gr με αφορμή την παρουσία ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προσφύγων, παιδιών που φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα μετά την τουρκική εισβολή.

 «Εγώ πληροφορήθηκα τα θλιβερά νέα μία ώρα πριν την κηδεία της Παναγιώτας. Όταν με μετέφεραν εκεί, με έκπληξη είδα μπροστά μου τον πατέρα μου. Με πήρε σε μια άκρη και μου είπε ότι χάσαμε την Παναγιώτα, ότι απέθανε. Δεν τον πίστεψα και ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που του είπα «είσαι ψεύτης». Ήταν δύσκολη ώρα. Δεν ήξερα τι είχε συμβεί.

Μια άλλη αδελφή μου, η οποία ήταν λίγο πιο μεγάλη από εμένα, μου είχε πει αργότερα, ότι έστειλαν στον πατέρα μας κάποια ενημέρωση από το Υπουργείο σχετικά με την απώλεια της Παναγιώτας. Προσωπικά δεν διάβασα τα σχετικά έγγραφα και ούτε καν τα είδα μπροστά μου. Δυστυχώς τα έγγραφα αυτά χάθηκαν σε κάποια από τις μετακομίσεις της οικογένειας. Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να γνωρίζω τι αναφερόταν στα σχετικά έγγραφα, τα οποία προφανώς αναφέρονταν στη νεκροψία, στα αίτια θανάτου κ.ο.κ..»

Ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προσφύγων βρέθηκε χθες ο Ανδρέας Θεοδοσίου και ο δημοσιογράφος Μιχάλης Μιχαήλ, που είχαν φιλοξενηθεί στην Ελλάδα μετά την τουρκική εισβολή. Ζήτησαν όπως τους δοθούν τα αρχεία τα οποία σχετίζονται με την τότε εποχή και τα οποία μέχρι σήμερα βρίσκονται κλειδωμένα σε κάποια συρτάρια. Μάλιστα όπως ανέφεραν, ένα από τα έγγραφα αυτά αποτέλεσε την αφορμή να εκδοθεί και το πιστοποιητικό θανάτου της Παναγιώτας ο οποίος φαίνεται να αποδόθηκε σε καρδιακό επεισόδιο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot