FOLLOW US: facebook twitter

«Στην ιερή γη της Ολυμπίας….ἐν τῷ καλλίστῳ τῆς Ἑλλάδος τόπῳ»

Ημερομηνία: 16-11-2023 | Συντάκτης:

Το Σάββατο η εξαιρετική εκδήλωση του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας

Θα μιλήσουν άνθρωποι του πνεύματος, του πολιτισμού και του αθλητισμού

Γράφει η Κική Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr


Μια εξαιρετική εκδήλωση- ημερίδα, με τίτλο «Το Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου, στην ιερή γη της Ολυμπίας… ἐν τῷ καλλίστῳ τῆς Ἑλλάδος τόπῳ» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 6 το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία από το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου με την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Μια εκδήλωση αφιερωμένη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου- κάλεσμα, η πρόεδρος του ΛτΕ Πύργου κ. Κατερίνα Παρασκευοπούλου, στον δοξασμένο τόπο της Αρχαίας Ελλάδας, την Ολυμπία. «Τον τόπο που έχει το προνόμιο, κάθε τέσσερα χρόνια να ανάβει τη φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων και να την μεταλαμπαδεύει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, να μεταφέρει το μήνυμα της Εκεχειρίας, της Ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών μέσα από την Ευγενική Άμιλλά».

Όπως είπε, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι το 2024, το Λύκειο Ελληνίδων με τη στήριξη της Περιφέρειας έχει καλέσει εξαιρετικούς ομιλητές, ανθρώπους καταξιωμένους στο χώρο τους, που θα κάνουν μια σύγχρονη αναφορά σε ιστορικά και εθιμικά στοιχεία των αγώνων, των αθλητών και του ιερού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν:

Η Μαρία Ευθυμίου, ομότιμη καθηγήτρια της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών που θα αναπτύξει το θέμα «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι διαδρομές διαμόρφωσης ταυτότητας των κοινωνιών».

Η Αθηνά Μ. Συναρέλλη, Εκπρόσωπος του Λυκείου των Ελληνίδων στην Εθνική Επιστημονική Επιτροπή ΥΠ.ΠΟ για την εφαρμογή της Σύμβασης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά –UNESCO – Αν. Διευθύντρια Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων με θέμα «Αρέθουσα και Αλφειός, από τον εικονιστικό λόγο των απαρχών, στο δημοτικό τραγούδι, τις λαϊκές τελετουργίες, την πολιτισμική μνήμη».

Η Ερωφίλη  – Ιρις Κόλλια,  Έφορος Αρχαιοτήτων Ηλείας με θέμα «Η Ολυμπία στο χρόνο και το Οικουμενικό μήνυμα της Εκεχειρίας».

Η ΖαχαρήΑχιλλεοπούλου, ηθοποιός – χορογράφος με θέμα «Το όνειρο της Αφής της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία»

Η Ιουλία Κόλλια, μέλος Χορευτικής Ομάδας Λ.τ.Ε.Πύργου –πτυχιούχος τμ. Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού Πανεπιστημίου Πελοποννήσου – Msc1ΔΥΥ – Msc2 ΔΟΑ για ΑΜΕΑ με θέμα «Προσεγγίζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσα από τα σύμβολα»

Και οι  Ολυμπιονίκες μας,  Δημοσθένης Ταμπάκος με θέμα «Από την Ιερή Ολυμπία στο σήμερα. Αξίες του Αθλητισμού και σύγχρονη ζωή» και η Πηγή Δεβετζή με θέμα «Πρωταθλητισμός από την παιδική ηλικία  μέχρι τα Ολυμπιακά μετάλλια».

«Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μια μουσικοχορευτική σκηνή από την χορευτική ομάδα του Λυκείου μας, σε επιμέλεια των χορών του Κωνσταντίνου Τζανέτου, και του τραγουδιού από τη Μαρία Παπαγεωργίου.Σας περιμένουμεόλους στο Συνεδριακό Κέντρο, το Σάββατο στις 6 το απόγευμα.  Την εκδήλωση μας θα συντονίσουν η Ράνια Τζαβάρα και ο Θέμης Μαντάς. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους» σημείωσε.

«Όλοι το Σάββατο, στον κάλλιστο τόπο της Ελλάδας»

Το δικό τους κάλεσμα, απεύθυναν οι συντονιστές της εκδήλωσης, Ράνια Τζαβάρα, Δημοσιογράφος και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Επί της Αλός και ο Θέμης Μαντάς, συνταξιούχος Δάσκαλος, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας. «Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία αυτή στο Λύκειο των Ελληνίδων, γνωρίζω ότι έγινεένας μεγάλος αγώνας δρόμου από την πρόεδρο και τους συνεργάτες της να οργανωθεί αυτή η εκδήλωση και να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την παρουσία ανθρώπων του πνεύματος, τους πολιτισμού και του αθλητισμού και είναι σίγουρο ότι ακούγοντας αυτά που θα μας πουν, θα γίνουμε σοφότεροι για την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και της Αρχαίας Ολυμπίας» επισήμανε η κ. Τζαβάρα ενώ ο κ. Μαντάς πρόσθεσε πως η Αρχαία Ολυμπία δεν δίνει μόνο το φως κάθε τέσσερα χρόνια, δίνει φως και όταν κυρίως η ανθρωπότηταέχειανάγκη για αυτά τα οποίαέχουν πει και οι ποιητές μας όπως ο Τάκης Δόξας. «16 Απριλίου είναι η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, αλλάεμείς, μέσω του Λυκείου Ελληνίδων, θα θυμίσουμε στους Ηλείους πατριώτες ότι θα πρέπει την Ολυμπία να μην την θυμόμαστεμόνο κάθε τέσσεραχρόνια αλλά συνεχώς όπως κάνει το Λύκειο Ελληνίδων που τιμά όπως έχει και την αφίσα τη Νίκη του Παιωνίου που συμβολίζει και στα μετάλλια και στον αθλητισμό και στο ποδόσφαιρο. Το Σάββατολοιπόν ας είμαστεεκεί, να δείξουμε ότι αγαπάμε πολύ την Ολυμπία, τον κάλλιστο τόπο της Ελλάδας όπως χαρακτηριστικά λέει και η αφίσα».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος