FOLLOW US: facebook twitter

Επιστολή Χρ. Γαρύφαλλου προς τους εργαζομένους Δήμων Πύργου, Ολυμπίας, Ζαχάρως: «Η υγεία και η ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας»

Ημερομηνία: 23-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”59870″ img_size=”full”][vc_column_text]Επιστολή προς τους εργαζόμενους των Δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως και τα τμήματα Καθαριότητας, Τεχνικών Υπηρεσιών, Παιδικών Σταθμών και Παιδείας με κοινοποίηση στους Δημάρχους και τους αντιδημάρχους, απέστειλε ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Γαρύφαλλος, ενημερώνοντας τους, για την ημερίδα της ΠΟΕ ΟΤΑ που συμμετείχε, με θέμα «Υγεία και Ασφάλεια» των εργαζομένων ΟΤΑ Α’ βαθμού.

Ο κ. Γαρύφαλλος, επισημαίνει τους προβληματισμούς και την ανησυχία που προκαλεί το σοβαρό αυτό θέμα για τους εργαζόμενους που καθημερινά μοχθούν για το μεροκάματο, βάζοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα για να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. «Δυστυχώς η αναλγησία, η αδιαφορία και η ανευθυνότητα κάποιων, η χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι υπεύθυνοι, η αποποίηση των ευθυνών που τους αναλογούν, καθώς και τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών με την αυστηρή λιτότητα που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, την τραγική έλλειψη προσωπικού και την εντατικοποίηση της εργασίας, έχουν σαν συνέπεια η Τοπική Αυτοδιοίκηση να θρηνεί δεκάδες θύματα, εργαζομένους που σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος. Πολλοί περισσότεροι τραυματίσθηκαν σοβαρά. Έχουμε χρέος να αναλάβουμε πρωτοβουλίες εδώ και τώρα για να μπει ένα τέλος στα εργατικά ατυχήματα. Να αναβαθμιστεί και εκσυγχρονιστεί το νομοθετικό πλαίσιο για την υγεία και ασφάλεια και να εφαρμοστεί πιστά, με την απόδοση ευθυνών όσο ψηλά και αν αυτές βρίσκονται. Από το 2014 μέχρι και το τέλος του 2018 σκοτώθηκαν (45) εργαζόμενοι και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Το εργατικό δυναμικό είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε και πρέπει να το διαφυλάξουμε ως «κόρη οφθαλμού». Δεν μπορεί το Κράτος που απαιτεί από τους ιδιώτες να εφαρμόζουν τη νομοθεσία για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, να χορηγούν τα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) και την ίδια στιγμή να είναι αυτό που παρανομεί με τις δημόσιες υπηρεσίες να μην εφαρμόζουν ούτε καν τα στοιχειώδη, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των υπαλλήλων και δίδοντας το κακό παράδειγμα….» τονίζει και προσθέτει: «Επιβάλλεται να ανανεωθεί και να επικαιροποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. και να τηρηθεί απόλυτα χωρίς υπεκφυγές και χωρίς εξαιρέσεις. Πρέπει τα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) που παρέχονται σήμερα στους εργαζόμενους να τροποποιηθούν, να αναβαθμισθούν και να εκσυγχρονισθούν καθώς οι τεχνικές προδιαγραφές και τα πρότυπα των παρεχόμενων ΜΑΠ έχουν αλλάξει στην διάρκεια του χρόνου. Ο ρόλος του τεχνικού ασφαλείας και του ιατρού εργασίας θα πρέπει να είναι απαραίτητος και σημαντικός όχι απλά τυπικός. Θα πρέπει να βρίσκονται στους χώρους εργασίας και να λειτουργούν υπό καθεστώς απόλυτης ανεξαρτησίας από τη Δημοτική Αρχή.

Συνάδελφοι, η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων είναι υπόθεση όλων μας. Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων πόσο μάλλον το δικαίωμα για ασφαλές περιβάλλον εργασίας. Πρέπει όλοι οι αρμόδιοι πολιτικοί αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες και οι αιρετοί να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να πράξουν το ίδιο. Δεν μπορεί κανένας να παίζει παιχνίδια σε βάρος της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Η προστασία της υγείας και της ασφάλειας είναι μόνο δική μας υπόθεση και με την δική σας συμμετοχή και εμείς ως διοίκηση του Συλλόγου που σας δηλώνουμε ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μπει ένα οριστικό τέλος στην «Μαύρη Λίστα» των εργατικών ατυχημάτων».

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot