Επιστολή του Χρ. Παλαιολόγου στην Ειδ. Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Πελ/σου: «Προτεραιότητα στα προβλήματα του αρδευτικού της Ηλείας»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”25850″ img_size=”full”][vc_column_text]Προτεραιότητα στην άρδευση του ηλειακού κάμπου ζητά από την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας &^ Ιονίων Νήσων ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, Χρήστος Παλαιολόγος με επιστολή του προς την προϊσταμένη της Υπηρεσίας, Ακριβή Χάραρη.
Απαντώντας σε σχετικό έγγραφο της υπηρεσίας, ο κ. Παλαιολόγος επισημαίνει πως η αρχική μελέτη κατασκευής των δικτύων στην περιοχή Βάρδας προέβλεπε κατασκευή δύο επιπλέον αρδευτικών αντλιοστασίων (Α17 και Α18) τα οποία δεν κατασκευάστηκαν ποτέ ,με αποτέλεσμα μεγάλο τμήμα της έκτασης της περιοχής αυτής να μη δύναται να αρδευτεί ενώ υπάρχει απαλλοτριωμένη έκταση για την κατασκευή τους, και το έργο έχει μείνει ημιτελές. Παράλληλα, αναφέρει ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στράγγισης στη περιοχή Α16 αρδευτικής ζώνης, διότι τα όμβρια και τα περισσεύματα νερών από την άρδευση δεν διοχετεύονται στη θάλασσα λόγω του γεγονότος ότι η ευρύτερη περιοχή είναι χαμηλότερα υψομετρικά από τη θάλασσα και επομένως με την παραμικρή βροχόπτωση υπάρχουν έντονα προβλήματα πλημμύρας στην ευρύτερη περιοχή.[/vc_column_text][vc_single_image image=”60411″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο κ.Παλαιολόγος τονίζει επίσης πως το αρδευτικό ύδωρ από τον ταμιευτήρα Πηνειού έως τα αρδευτικά αντλιοστάσια διοχετεύεται με ανοιχτή διώρυγα (τσιμεντένια), η οποία έχει κατασκευαστεί πριν από το 1970 και με την πάροδο του χρόνου έχει φθορές σε πολλά σημεία της, με αποτέλεσμα τεράστιες διαρροές και κατασπατάληση αρδευτικού ύδατος. Μεγάλες ζημιές και απώλεια νερού καταγράφεται και στην αρδευτική ζώνη Α15 και Α12 του ΤΟΕΒ, διότι ενώ έχει αντικατασταθεί το μεγαλύτερο τμήμα των υπόγειων αγωγών (φ800,φ700,φ600) με σωλήνες GRB, το τμήμα του νέου αγωγού δεν έχει συνδεθεί. Εκτός αυτου, τα αρδευτικά αντλιοστάσια υπολειτουργούν με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες νερού.
«Φρονούμε λοιπόν ότι πρώτα πρέπει να επιλυθούν τα ανωτέρω προβλήματα, ώστε να υπάρξει περίσσευμα νερού και σε δεύτερο χρόνο να λάβει χώρα οποιαδήποτε μεταφορά νερού περαιτέρω», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Παλαιολόγος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]