FOLLOW US: facebook twitter

Επιστολή Νικολούτσου για την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5»

Ημερομηνία: 11-01-2021 | Συντάκτης:
Παρέμβαση από το ΕΒΕ Ηλείας σε Σταϊκούρα – Γεωργιάδη με επισημάνεις και προτάσεις για την ένταξη περισσότερων ακόμα επιχειρήσεων

Επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης κ.κ. Σταϊκούρα και Γεωργιάδη, απέστειλε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος για το θέμα των δικαιούχων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5  όπου καταθέτει τον προβληματισμό του καθώς και προτάσεις για τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων της συγκεκριμένης ενίσχυσης έτσι ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν περισσότερες ακόμα επιχειρήσεις. Για το σκοπό αυτό ο πρόεδρος του ΕΒΕ κάνει ορισμένες επισημάνσεις για επιχειρήσεις που αποκλείστηκαν για διάφορους λόγους από την Επιστρεπτέα 4, όπως και για τις νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν πρόσφατα και γι αυτό δεν έχουν τους προβλεπόμενους τζίρους για να ενταχθούν.

Ειδικότερα ο κ. Νικολούτσος στην επιστολή του αναφέρει τα εξής “… κατόπιν της πρόσφατης ανακοίνωσης και εφαρμογής της απόφασης ΚΥΑ ΓΔΟΥ 1/4.1.2021 (ΦΕΚ Β´7), θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τον έντονο προβληματισμό μας σχετικά με τα δεδομένα που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό των όρων και τις προϋποθέσεις ενίσχυσης με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής 5.

Πρόκειται μία απόφαση η οποία όπως και η προηγούμενη αφενός επέφερε τεράστια ανακούφιση για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ωστόσο θεωρούμε ότι πρέπει να εξεταστούν εκτενέστερα τα κριτήρια και οι δυνατότητες ένταξης ενός μεγαλύτερου εύρους επιχειρήσεων, ειδικότερα των νέων, καθώς σε αυτή τη χρονική συγκυρία οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας απειλούν τις επιχειρήσεις με ολοκληρωτική καταστροφή συνολικά και χωρίς χρονολογικές διακρίσεις. Επομένως ουδείς επιχειρηματίας αντέχει να απωλέσει τα ευεργετήματα της, δεδομένης της συνεισφοράς καθε επιχείρησης στο οικονομικό και εργατικό ισοζύγιο της χώρας.

Με οδηγό την διαδικασία υποβολής της αίτησης στην πλατφόρμα MyBusinessSupport για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 που έχει προηγηθεί, διαπιστώθηκαν πολλές περιπτώσεις να τίθενται εκτός του προγράμματος αρκετές επιχειρήσεις, διότι το σύστημα δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα τους και επί της ουσίας τους απέρριπτε ως μη δικαιούχους. Συνεπώς παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης ότι στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, θα μπορούσαν να υπαχθούν και οι νέες επιχειρήσεις, η εφαρμογή δεν το επέτρεπε στις περισσότερες αιτήσεις. Ένα γεγονός που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη κατά την διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής 5, ώστε να μην βρεθούν ξανά εκτός χρηματοδότησης οι νέες επιχειρήσεις.

Θα θέλαμε λοιπόν, να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τις νέες επιχειρήσεις που βρέθηκαν λίγους μήνες, είτε πριν από την έναρξη της επιδημίας, είτε στο μεσοδιάστημα μεταξύ του πρώτου και δεύτερου lockdown, ώστε να μην αποκλείονται από την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 όπως συνέβη σε πολλές περιπτώσεις μετά την 4. Πρέπει να συνυπολογίζονται στις προϋποθέσεις ένταξής τους και οι ειδικές περιπτώσεις των οικονομικών δεδομένων τους, καθώς από το ξεκίνημά τους βρέθηκαν αντιμέτωπες και αυτές με την πανδημία του κορονοϊού και τις επιπτώσεις του στην αγορά. Παράλληλα πολλές από αυτές αναγκάστηκαν και να αναστείλουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους με αποφάσεις της πολιτείας.

Επιπροσθέτως για τους προφανείς λόγους της αναστολής και της υπολειτουργίας της αγοράς, υπάρχουν νέες επιχειρήσεις που τους τελευταίους μήνες έχουν μηδαμινά έσοδα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα κριτήρια περί μειώσεων του τζίρου των εξεταζόμενων χρονικών περιόδων, καθώς μία επιχείρηση που άνοιξε πρόσφατα και ήρθε αντιμέτωπη με την επιδημιολογική κρίση, είναι απολύτως λογικό να μην μπορεί να σχηματίσει τα διαστήματα αυτά τους προβλεπόμενος τζίρους ένταξης στο πρόγραμμα.

Δεδομένης της ιδιαίτερης ευαισθησίας με την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τα θέματα που αφορούν κάθε δικαίωμα για χρηματική ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω πανδημίας, προτείνουμε να υπάρξει ειδική νομοθετική διάταξη για τις νέες επιχειρήσεις ώστε κι αυτές να έχουν δικαίωμα και πρόσβαση σε μία βιώσιμη λύση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής 5, για τις βαριές οικονομικές υποχρεώσεις που αντιμετωπίζουν σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη και συνεχόμενη οικονομική δυσχέρεια λόγω του κορονοϊού και του lockdown.

Προσβλέπουμε στην καταλυτική σας παρέμβαση, για την εφαρμογή περαιτέρω διορθώσεων που θα συνεισφέρουν τα μέγιστα για την ενίσχυση των νέων επιχειρήσεων και την αξιοποίηση των πόρων του συγκεκριμένου προγράμματος και θα είμαστε στην διάθεσή σας για την αναλυτικότερη ανάπτυξη του παραπάνω θέματος”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος