FOLLOW US: facebook twitter

Επιστολή «φωτιά» καρκινοπαθούς από τον Πύργο: Όχι πολιτική εκμετάλλευση των καρκινοπαθών της Ηλείας

Ημερομηνία: 08-08-2022 | Συντάκτης:

Με αφορμή την εξαγγελία λειτουργίας Ογκολογικής Μονάδας στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας με εντολή του Υπουργού Υγείας, η Θεώνη Γαλιατσάτου, καρκινοπαθής από τον Πύργο, με ανοιχτή επιστολή της, χαρακτηρίζει αισχρό να χρησιμοποιείται ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα υγείας για πολιτική εκμετάλλευση και εξαγορά ψήφων. Μάλιστα, καταθέτει την εμπειρία της και απαριθμεί όλα όσα χρειάζονται σε ένα Νοσοκομείο για να λειτουργήσει μια αξιόπιστη Ογκολογική Μονάδα.

«Είναι ελεεινό, τρισάθλιο και αισχρό να χρησιμοποιείται για πολιτική εκμετάλλευση και εξαγορά ψήφων, ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που βασανίζει πάρα πολλούς πολίτες της Ηλείας, αυτό του υπέρτατου αγαθού της υγείας, όπου οι ογκολογικοί ασθενείς ζητούν μια αξιοπρεπή περίθαλψη και σοβαρή αντιμετώπιση για την αποκατάστασή τους ή την παρηγορητική θεραπεία για σοβαρά νοσούντες.

Ως ογκολογικός ασθενής που παλεύω εδώ και πέντε χρόνια, θα σας αναφέρω ότι έχω περάσει από πάρα πολλά ογκολογικά νοσοκομεία, Σωτηρία, Άγιο Σάββα, Ερυθρό Σταυρό, Ερρίκο Ντινάν και τα τελευταία δύο χρόνια στο Νοσοκομείο του Ρίο. Επίσης έχω νοσηλευτεί και στο Νοσοκομείο του Πύργου, όπου ευτυχώς για μένα, ιδιαίτερη ευαισθησία έδειξε το Τμήμα Νεφρού, όπου οι γιατροί και νοσηλευτές έκαναν υπερπροσπάθεια ώστε να ξεπεράσω την νεφρική ανεπάρκεια που μου προκάλεσε η πάθησή μου.

Από την εμπειρία μου και την περίθαλψη που μου έχουν προσφέρει όλα αυτά τα νοσοκομεία, θέλω να σας αναφέρω τι χρειάζεται για να λειτουργήσει μια ογκολογική μονάδα που θα είναι αξιόπιστη και θα την εμπιστευτούν οι ογκολογικοί ασθενείς για να κάνουν τις χημειοθεραπείες τους και να λειτουργεί καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής, θα πρέπει να έχει εξοπλιστεί με τα παρακάτω:

1)Με Πανεπιστημιακούς Καθηγητές Ογκολόγους, Ογκολόγους-Παθολόγους (αλήθεια που θα τους βρουν η κ. Αυγερινοπούλου και ο κ. Πλεύρης) που ο καθένας θα είναι ειδικευμένος στην πάθηση του κάθε ασθενούς (όπως γνωρίζω κάθε γιατρός έχει κάνει τη δική του μελέτη πάνω σε συγκεκριμένο είδος καρκίνου και εφαρμόζει την ενδεδειγμένη θεραπεία, αλλά και όλοι μαζί λειτουργούν σαν ομάδα).

2)Επίσης η νοσηλευτική μονάδα θα πρέπει να διαθέτει αλλεργιολόγο γιατί πολλοί ασθενείς παθαίνουν αλλεργικό σοκ κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους.

3)Με φαρμακείο, όπου ειδικευμένοι γιατροί θα ετοιμάζουν το κοκτέιλ φαρμάκων για την πάθηση του κάθε ασθενούς που έχει πάει να κάνει τη θεραπεία του.

4)Με ειδικευμένες νοσηλεύτριες και εμπειρία χρόνων σε ογκολογικούς ασθενείς, γιατί αυτές σε φροντίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας. (Για παράδειγμα αυτές βάζουν τους φλεβοκαθετήρες και την προετοιμασία του πορτ που αρκετοί έχουμε βάλει γιατί έχουν καεί οι φλέβες μας από τις χημειοθεραπείες, ώστε να πέσουν οι οροί με τα ενδεδειγμέντα φάρμακα για κάθε ασθενή).

5)Με τμήμα συνταγογράφησης όπου κάθε φορά σου γράφουν τις εξετάσεις και τα φάρμακα που πρέπει να πάρεις έως την επόμενη χημειοθεραπεία σου.

6)Με γραμματεία όπου θα βγάζει τα εισιτήρια-εξιτήρια κάθε φορά, θα εκδίδει τα επόμενα ραντεβού για χημειοθεραπεία, αλλά και όλες τις αιτήσεις που κάνει κάθε ασθενής είτε για ένα πιστοποιητικό που χρειάζεται από τον ογκολόγο του (για παράδειγμα να περάσει από επιτροπή ΚΕΠΑ, αλλά και κάποια επιδόματα που δικαιούται κάποιος).

Αυτά και άλλα πολλά χρειάζεται μια νοσηλευτική μονάδα, δηλαδή μεγαλύτερη σε όγκο και κλίνες από τις υπάρχουσες μονάδες που έχει σήμερα το Νοσοκομείο του Πύργου, για να λειτουργήσει σωστά, και να προσφέρει τις υπηρεσίες της με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση στον κάθε ασθενή.

Να αναφέρω επίσης ότι τα ποσοστά νοσούντων από την Ηλεία είναι πολύ υψηλά, μπορώ να πω με σιγουριά ότι είναι 2 στους 5 ασθενείς. (Σε αυτή τη θεραπεία που έκανα στις 4-8-2022 μέσα στο θάλαμο είμαστε 5 ασθενείς. Οι τρεις ήμασταν από την Ηλεία. Και εχω περάσει από πολλούς θαλάμους με αντίστιχα νούμερα).

Ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα είναι και η μετακίνησή μας από Πύργο-Πάτρα και Πάτρα-Πύργο, όπου είναι απελπιστική πλέον η κατάσταση με την καρμανιόλα που φτιάχνουν. Θέλαμε 1 ώρα και δέκα λεπτά να πάμε στο Ρίο και τώρα μπορεί να κάνουμε και δύο ώρες αν μπροστά μας πηγαίνει ένα τρακτέρ ή μια νταλίκα φορτωμένη όπου πηγαίνουν με 40-50 χλμ. Και αν συναντήσεις ασθενοφόρο, κλαίς τον ασθενή που μεταφέρεται σε κάποιο νοσοκομείο.

ΥΓ. Να αναφέρω ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της ογκολογικής μονάδας του Ρίου, για να μην τους αδικήσουμε, δίνει αγώνα για να εξυπηρετήσουν καθημερινά τους εκατοντάδες ασθενείς του τμήματος. Όσο για τα φάρμακα υπεύθυνο είναι το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση.

Θεώνη Γαλιατσάτου

Καρκινοπαθής από το 2017, όπου κάνω κάθε 15 ημέρες χημειοθεραπεία στο Νοσοκομείο του Ρίου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia