FOLLOW US: facebook twitter

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα αναμένονται στην Ηλεία!  

Ημερομηνία: 17-09-2020 | Συντάκτης:
Αλλάζει δραματικά ο  καιρός-ισχυροί άνεμοι και καταιγίδες που θα δημιουργήσουν συνδυασμό κινδύνων
Σε κατάσταση ετοιμότητας δήμοι και Περιφέρεια κατ’ εντολήν της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ, σύμφωνα με το οποίο ενημερώνει για την σοβαρή μεταβολή ου καιρού, ενώ το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προχώρησε στην ονοματοδοσία τους συστήματος με το όνομα “Ιανός”.  Άλλωστε από χθες άρχισε να αλλάζει ο καιρός με αυξημένες νεφώσεις τοπικά, ενώ έρχεται η πρώτη κακοκαιρία του φθινοπώρου με ισχυρές καταιγίδες και ανέμους. Έτσι, θα εχουμε βαθμιαία επιδείνωση του καιρού σήμερα Πέμπτη, κορύφωση την Παρασκευή και σταδιακή υποχώρηση το Σάββατο.  ν τω μεταξύ, σ κατάσταση ετοιμότητας θα πρέπει να βρίσκονται δήμοι και Περιφέρεια κατ’ εντολήν της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για να αποφευχθούν οι συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με το ileiakairos.gr και τον προγνώστη καιρού Θοδωρή Κονδύλη «Η ατμοσφαιρική διαταραχή βόρεια του κόλπου της Σύρτης καθώς κινείται προς το νότιο Ιόνιο αναμένεται να ενισχυθεί το νέο 24ωρο ( σήμερα Πέμπτη 17.9) λαμβάνοντας τροπικά χαρακτηριστικά, επηρεάζοντας την Ηλεία, δημιουργώντας συνδυασμό κινδύνων και νέες μορφές κινδύνων.

1. Κίνδυνος δασικών πυρκαγιών κατά την διάρκεια της Πέμπτης καθώς θα προηγηθεί για λίγες ώρες η ενίσχυση ανέμων στα 6-7 μποφόρ, από τις βροχές που αναμένονται βασικά από το απόγευμα.
2. Κίνδυνος ανέμων από απόγευμα Πέμπτης και κυρίως την Παρασκευή με ριπές άνω των 100 km/h.
3. Κίνδυνος πλημμυρών, αθροιστικό προγνωστικό ύψος βροχής Πέμπτη-Σάββατο μεγαλύτερο των 100 mm.
4. Κίνδυνος ανόδου στάθμης θάλασσας στα παράκτια λόγω εξαιρετικά χαμηλής πίεσης και σε συνδυασμό των θυελλωδών ανεμών.

Λάβετε μέτρα αυτοπροστασίας, να είστε σε επαγρύπνηση, περιορίστε τις μετακινήσεις σας κατά την διάρκεια εξέλιξης των ακραίων φαινομένων. Eνεργείτε σύμφωνα με τις συμβουλές των αρμόδιων αρχών.»

Μάλιστα ο Θοδωρής Κονδύλης συστήνει να μην λειτουργήσουν την Παρασκευή τα σχολεία αναφέροντας: «Νομίζω είναι δεδομένο η μη λειτουργία των σχολείων την Παρασκευή λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και καλό θα ήταν να δοθεί επισήμως περιορισμός μετακινήσεων.»

Να υπάρξει ανάλογη προετοιμασία των τοπικών φορέων

Η πρόγνωση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην Ηλεία αύριο και μεθαύριο, θα πρέπει να κινητοποιήσει τις τοπικές αρχές του νομού, την ΠΕ Ηλείας, τους δήμους και την Πολιτική Προστασία, έτσι ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να αποφύγουμε τα χειρότερα, δηλαδή πλημμυρικά κυρίως φαινόμενα, γιατί ο νομός έχει κακή εμπειρία. Ας ελπίσουμε να έχουν καθαριστεί φρεάτια, κανάλια και να λειτουργησουν όσα τουλάχιστον αντιπλημμυρικά εργα έχουν εκτελεστεί ή είναι σε εξέλιξη. Εκ των υστέρων, δεν έχει κανένα νόημα να διαμαρτυρόμαστε!

Ανακοίνωση από την ΔΕΥΑ Πύργου για τα φρεάτια

Ήδη η ΔΕΥΑ Πύργου μετά την προγνωση για την μεταβολή του καιρού, με ανακοίνωσή της καλεί τους δημότες του δήμου Πύργου να προχωρήσουν άμεσα στο άνοιγμα των σκεπασμένων φρεατίων απορροής ομβρίων υδάτων. Τονιζει δε, ότι η ΔΕΥΑ Πύργου έχει ήδη προχωρήσει σε καθαρισμούς φρεατίων, σε νευραλγικά σημεία της πόλης, με στόχο την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος