FOLLOW US: facebook twitter

Επιφυλακτικοί οι τοματοπαραγωγοί με τις νέες φυτεύσεις

Ημερομηνία: 24-04-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”55766″ img_size=”full”][vc_column_text]-Χαμηλές οι τιμές και υψηλό το κόστος παραγωγής, τονίζει ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρ. Βαλιανάτος

Επιφυλακτικά δείχνει να ξεκινάει η φετινή καλλιεργητική περίοδος για τη βιοµηχανική ντοµάτα από την πλευρά των παραγωγών, παρά τις προσπάθειες της βιομηχανίας να «χρυσώσει το χάπι» με την αναγγελία υψηλότερων τιμών, οι οποίες ωστόσο συνοδεύονται από μια σειρά προϋποθέσεων που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής και το χρηματοοικονομικό ρίσκο της καλλιέργειας.

Οι δύο προηγούµενες κακές χρονιές µε ζηµιές από τον καιρό και µεγάλες απώλειες σε έσοδα για τους παραγωγούς, η στάση των µεταποιητών να κρατούν την τιµή σε επίπεδα, που οι ίδιοι λένε ότι τους «επιτρέπει» η διεθνής αγορά και η έλλειψη ρευστότητας φέτος λόγω κορονοϊού, φαίνεται πως έχει κλονίσει µεγάλη µερίδα των καλλιεργητών.

Στην Ηλεία, που µπήκαν ήδη στα χωράφια για σπορά χωρίς να έχουν ακόµα υπογραφεί οι σχετικές συµβάσεις, οι εκτάσεις εκτιµάται ότι με δυσκολία θα διατηρηθούν στα περσινά επίπεδα, δηλαδή περί τα 10.000 στρέµµατα.[/vc_column_text][vc_single_image image=”33478″ img_size=”full”][vc_column_text]Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της Οµάδας Παραγωγών Αµαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, η τιμή που έχει δοθεί από τα εργοστάσια είναι ίδια με πέρυσι, περίπου 78 με 80 ευρώ ανά τόνο, η οποία θεωρείται χαμηλή και οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, δύσκολα θα ρισκάρουν μια τρίτη κακή χρονιά.

«Ο φυτεύσεις έχουν ξεκινήσει, ωστόσο οι παραγωγοί είναι επιφυλακτικοί και έχουν αγωνία λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός. Οι τιμές είναι χαμηλές, διότι το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό. Αν υπολογίσουμε ότι χρειάζεται τουλάχιστον 650 ευρώ το στρέμμα, πρέπει ο παραγωγός να βγάλει το ελάχιστο επτά-οκτώ τόνους για να μην μπει μέσα. Είναι πάρα πολλά τα έξοδα και αυτό πρέπει να το δουν και τα εργοστάσια και να δώσουν καλύτερη τιμή, διότι στο τέλος θα μείνουν χωρίς πρώτη ύλη», τόνισε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot