FOLLOW US: facebook twitter

Επιχείρηση «καθαρή κολύμβηση»

Ημερομηνία: 24-02-2024 | Συντάκτης:

-Πενταετές πρόγραμμα με απόφαση Φαρμάκη για την ποιότητα του νερού στη Δυτική Ελλάδα

Η διαχείριση και η διασφάλιση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης σε όλες τις παραλίες της Δυτικής Ελλάδας είναι μίας από τις προτεραιότητες που έχει βάλει για τη νέα πενταετία ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, για αυτό και υπέγραψε την ένταξη της Πράξης, ύψους 283.178 ευρώ, σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει στην απόφασή του, αποτελεί υποχρέωση της Χώρας να επιτευχθεί η διατήρηση, προστασία και βελτίωση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης και να διασφαλίζεται η προστασία της δημόσιας υγείας,  για αυτό θεσπίζονται μέτρα, όροι, μέθοδοι και διαδικασίες που αφορούν στην παρακολούθηση και ταξινόμηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης, στη διαχείριση της ποιότητάς τους και στην παροχή πληροφοριών προς το κοινό.

Οι περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ύδατα κολύμβησης είναι ενταγμένες στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Η εφαρμογή των δράσεων που προβλέπονται σε κάθε Σχέδιο Διαχείρισης αποτελεί Η παρακολούθηση θα γίνεται σε καθορισμένες ακτές κολύμβησης με συγκεκριμένη συχνότητα μεθόδους και κανόνες και σε σημεία δειγματοληψίας ανάλογα κωδικοποιημένα.

Στόχος είναι η περιγραφή και παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών των υδάτων κολύμβησης, αναγνώριση των πηγών ρύπανσης που ενδέχεται να επηρεάσουν την ποιότητα των νερών και αξιολόγηση του μεγέθους των επιπτώσεων. Επίσης προβλέπεται ενημέρωση του κοινού, μέσω ενημερωτικών πινακίδων και ψηφιακής εφαρμογής (web-based), καθότι αποτελεί υποχρέωση να διαδίδονται ενεργά και να είναι άμεσα διαθέσιμες κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου σε εύκολα προσιτό χώρο κοντά σε κάθε τοποθεσία υδάτων κολύμβησης συγκεκριμένες πληροφορίες. Οι ενημερωτικές πινακίδες καθώς και οι πληροφορίες στην ψηφιακή εφαρμογή συντάσσονται με βάση τα κείμενα του μητρώου ταυτοτήτων των υδάτων κολύμβησης και περιλαμβάνουν ευκολονόητο κείμενο στην Ελληνική και κατά προτίμηση και στην Αγγλική γλώσσα με αναφορά: τη γενική περιγραφή των κολυμβητικών υδάτων, στην πιο πρόσφατη ταξινόμηση των υδάτων, στα στοιχεία επικοινωνίας των αρμόδιων φορέων. Το σύνολο των παρακολουθούμενων σημείων, τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών, οι ταυτότητες των υδάτων κολύμβησης, θα αναρτώνται στον ιστότοπο www.bathingwaterprofiles.gr της Γενικής Δ/νσης Υδάτων του Υπουργείο Περιβάλλοντος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος