Επιχειρηματικά Πάρκα: Ή τώρα ή ποτέ!
-Ανοίγει τον Ιούνιο η πρόσκληση της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας για τη χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ 2021-2027
-Ν. Φαρμάκης: «Θέλουμε να διορθώσουμε το σοβαρό έλλειμμα του παρελθόντος»
-Θύλακας ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, τονίζουν στην «Πρωινή» ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, και η γ.γ. του ΟΕΕ Δυτ. Ελλάδας, Εύη Βεργοπούλου
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Το εγχείρημα των επιχειρηματικών πάρκων θα βρεθεί στο επίκεντρο το προσεχές χρονικό διάστημα, καθώς στο β’ τετράμηνο του 2024 έχει προγραμματιστεί η έκδοση της πρόσκλησης από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη χρηματοδότηση του περιφερειακού σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη Οργανωμένων Υποδοχέων και επιχειρηματικών πάρκων στις τρεις περιφερειακές ενότητες.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Περιφέρειας, η πρόσκληση θα βγει τον ερχόμενο Ιούνιο με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Σεπτέμβριο και θα έχει προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ από το περιφερειακό ΕΣΠΑ 2021-2027. Δυνητικοί δικαιούχοι είναι οι φορείς Αυτοδιοίκησης, οι Δημόσιοι και οι Αναπτυξιακοί οργανισμοί, καθώς και οι εταιρείες των ΟΤΑ, ενώ ως κύριες ομάδες στόχου συμμετεχόντων είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας. Ως ειδικότερος στόχος τίθεται η ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των ΜικροΜεσαίων Επιχειρήσεων και η δημιουργία θέσεων εργασίας σε αυτές μέσα από παραγωγικές επενδύσεις.
Όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, το σχέδιο ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες αναζωογόνησης της μεταποιητικής δράσης στην Ηλεία, που θα προσφέρει προστιθέμενη αξία στην πρωτογενή παραγωγή, συνδυαζόμενο και αλληλοσυμπληρούμενο με την προστασία του περιβάλλοντος και την τουριστική ανάπτυξη.
«Η Ηλεία της δυναμικής αγροτικής παραγωγής δεν έχει έναν, αντίστοιχα δυναμικό, κλάδο μεταποίησης του αγροτοδιατροφικού τομέα που θα δίνει προστιθέμενη αξία στα ποιοτικά μας προϊόντα, διότι υπολειπόμαστε σε υποδομές, όπως οι οργανωμένοι και σύγχρονοι χώροι, που αφενός θα διευκολύνουν την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, ενώ αφετέρου θα σέβονται και θα στηρίζουν το περιβάλλον. Είναι ένα πολύ σοβαρό έλλειμμα που θέλουμε να διορθώσουμε για να σταματήσουμε να μιλάμε για χαμένες ευκαιρίες στη Δυτική Ελλάδα», είχε επισημάνει.
«Όπλο» για επενδύσεις και ανάπτυξη
Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, δήλωσε στην Πρωινή πως η δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου είναι θύλακας βιώσιμης ανάπτυξης, που εφόσον υλοποιηθεί, θα βελτιώσει αισθητά την ανταγωνιστικότητα της ηλειακής επιχειρηματικότητας.
«Η χωροθέτηση και τη λειτουργία επιχειρηματικών πάρκων στην Ηλεία θα αποτελέσει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις του νομού, διότι θα διαμορφώσει ανταγωνιστικό περιβάλλον μέσα από τη μείωση του συνολικού κόστους λειτουργίας και την ανάπτυξη συνεργατικών σχημάτων. Με τη συνεργασία όλων των φορέων του τόπου μπορούμε να βάλουμε την ηλειακή επιχειρηματικότητα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης», ανέφερε.
Η γενική γραμματέας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, Εύη Βεργοπούλου, δήλωσε στην «Πρωινή» πως η Ηλεία θα αποκτήσει αναπτυξιακή ώθηση με τη χωροθέτηση και λειτουργία δύο επιχειρηματικών πάρκων, ένα στη ζώνη του Πύργου και ένα στη ζώνη του Κάμπου.
«Το Επιχειρηματικό Πάρκο είναι συνώνυμο της ανταγωνιστικότητας διότι αφενός μειώνει το κόστος λειτουργίας και αφετέρου δημιουργεί φιλοεπενδυτικό κλίμα σε μια περιοχή. Ειδικά στην Ηλεία θα έδινε τεράστια ώθηση, διότι θα έλυνε τα προβλήματα καθορισμού χρήσεων γης και θα καθιστούσε πολύ πιο εύκολη την αδειοδότηση για έναν ενδιαφερόμενο επιχειρηματία μέχρι να ολοκληρωθούν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια. Εάν ένας επενδυτής ξέρει πού μπορεί να δραστηριοποιηθεί με ασφάλεια, θα προσελκυστεί πολύ πιο εύκολα σε σχέση με μια περιοχή που δεν έχει χωροθετημένο επιχειρηματικό πάρκο. Είναι πάγιο αίτημα των Οικονομικών Επιμελητηρίων και του επιχειρηματικού κόσμου της Ηλείας», επισήμανε.