Έπιασε τα 23 λεπτά η τιμή παραγωγού στο καλαμπόκι, ανοδικές οι τάσεις
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”96031″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Τι επισημαίνει ο Δ/ντής της ΕΑΣ Λεχαινών που αγόρασε φέτος 15.500 τόνους αραποσίτι
Σκαμπανεβάσματα παρουσιάζει η τιμή του καλαμποκιού που ενώ μετά την συγκομιδή του στο ξεκίνημα κινήθηκε σε καλές τιμές με έως και 21 λεπτά, στην συνέχεια τα προίόν «έκατσε» λόγω των εισαγωγών. Παραμένοντας όμως τώρα στην αποθήκη, επανέρχεται η ζήτησή του λόγω της διεθνούς συγκυρίας και στην Ηλεία γίνονται πράξεις πλέον στα 23 λεπτά ενώ η πορεία φαίνεται να είναι ανοδική τουλάχιστον στην δική μας περιοχή και γενικότερα στην Δυτική Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και τη Στερεά αλλά , όμως στα βόρεια, είναι πολύ πιο χαμηλές.
Την εικόνα της διάθεσης του καλαμποκιού στην Ηλεία, δίνει ο κ. Παναγιώτης Κοτσέτας, διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λεχαινών που δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι η τιμή παραγωγού έχει ανεβεί και μάλιστα αρκετά το τελευταίο διάστημα. Ο συνεταιρισμός έδωσε εφόδια σε παραγωγούς για καλλιέργεια μιας έκτασης γύρω στα 14.000 στρέμματα, αλλά υπάρχουν κι άλλοι παραγωγοί που έβαλαν φέτος καλαμπόκι, αν και υπολογίζεται πως στην Ηλεία, οι εκτάσεις παραμένουν σταθερές παρότι αρκετοί παραγωγοί στρεφονται πλέον σε πιο αποδοτικές καλλιέργειες λιγότερο κοστοβόρες.
Σε ότι αφορά την τιμή, ο κ. Κοτσέτας τονίζει ότι γίνονται πράξεις πλέον στα 23 λεπτά το κιλό στην περιοχή της Ηλείας, με τις τάσεις μάλιστα να είναι ανοδικές, καθώς ακόμα και το εισαγόμενο προϊόν έρχεται με 23 λεπτά, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ακολουθεί την τιμή και το ντόπιο. Ο ίδιος εκτιμά, ότι μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων, δεν αποκλείεται η τιμή να πιάσει και τα 24-25 λεπτά το κιλό. Η Ένωση Λεχαινών τελικώς αγόρασε φέτος περί τους 15.500 τόνους προϊόν, ,πληρώνοντας τον παραγωγό 20 λεπτά το κιλό, η τιμή αυτή είναι μόλις κατά 1 λεπτό αυξημένη σε σχέση με πέρσι.
Αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους γίνεται αυτό, ο Δ/ντής της ΕΑΣ Λεχαινών , δήλωσε ότι έχει να κάνει με τις σημαντικά μειωμένες λόγω ξηρασίας σοδειές των Βαλκανικών χωρών (Ρουμανία, Βουλγαρία), οι οποίες πλέον τροφοδοτούν και πάλι με τον εναπομείναν προϊόν κυρίως την αγορά της Κίνας, που ανακάμπτει από την πανώλη των χοίρων. Ταυτόχρονα, όπως μας ανέφερε ο κ. Κοτσέτας, στην αύξηση της τιμής έχει συμβάλλει και η πανδημία, αφού όπως λέει έχει αυξηθεί η ζήτηση για το προϊόν, όπως ακριβώς έγινε και μέσα στην πρώτη καραντίνα (Μάρτιος-Απρίλιος), ενώ έχουν μάλλον δυσκολέψει οι εισαγωγές από τα Βαλκάνια λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]