FOLLOW US: facebook twitter

Ανοιχτή επιστολή της ΟΑΣΗ για τις κορονοενισχύσεις στις ελιές: Να δοθεί ευκαιρία στους ελαιοπαραγωγούς να εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτών

Ημερομηνία: 01-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Ανοιχτή επιστολή προς τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας απευθύνει η Ο.Α.Σ.Η σχετικά με τις κορονοενισχύσεις ελαιοπαραγωγών ζητώντας αφενός παράταση της ημερομηνίας, η οποία και εδόθη τελικώς από τον ΟΠΕΚΕΠΕ , αλλά όπως επισημαίνουν τα προβλήματα είναι πολλά και βρίσκονται στην ιδια την πρόσκληση, αφού πρέπει να δοθεί ή ευκαιρία σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς να εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

Συγκεκριμένα, στην ανοιχτή επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι είναι ανάστατοι  εκατοντάδες ελαιοπαραγωγοί  και τα ΚΥΔ της ΠΕ Ηλείας γιατί δεν γίνονται δεκτές οι αιτήσεις ενίσχυσης που υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΥΠΑΤ, γα να λάβουν την επιδότηση που κυμαίνεται – ανάλογα με το μέγεθος των ελαιώνων – από 300 -4000 ευρώ/εκμετάλλευση.

“Όπως πληροφορηθήκαμε, η αρμόδια υπηρεσία για την υλοποίηση του προγράμματος προμηθεύτηκε το σχετικό αρχείο από το ΥΠΑΑΤ ηλεκτρονικά στις 15.10.2020 και το χρησιμοποίησε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου γίνονται οι αιτήσεις στο πρόγραμμα. Όποιος -σύμφωνα με το εν λόγω ηλεκτρονικό αρχείο του ΥΠΑΑΤ- τηρείται σαν “Κατά κύριο Επάγγελμα Αγρότης”, μπορεί να κάνει ηλεκτρονική αίτηση στο πρόγραμμα. Όποιος δεν βρίσκεται στο αρχείο αυτό, δεν μπορεί να κάνει αίτηση.

Όταν άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα, ένα πολύ μεγάλο μέρος των κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγών διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να κάνει αίτηση, επειδή δεν βρίσκεται στο ΜΑΑΕ. Μεταξύ αυτών των παραγωγών, πολλοί που είναι ενταγμένοι σε προγράμματα Νέων Αγροτών και Σχεδίων Βελτίωσης που εξ ορισμού δέχονται μόνο κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που δεν έχουν κάνει ποτέ εγγραφή στο ΜΑΑΕ, το ΥΠΑΑΤ όμως τους έχει καταχωρημένους σαν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Μ’ αυτόν τον τρόπο αποκλείονται δικαιούχοι κατά κύριο επάγγελμα από το πρόγραμμα λόγω ασυμφωνίας των στοιχείων του ΥΠΑΑΤ με την πραγματικότητα.

Το πρόβλημα βρίσκεται στην ίδια την πρόσκληση: Η πρόσκληση από την μια πλευρά ζητά την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη για το φορολογικό έτος 2019, αλλά την ζητά στη λήξη της φορολογικής δήλωσης (δηλαδή στο τέλος του καλοκαιριού του 2020). “

Για όλους τους παραπάνω λόγους τονίζουν ότι είναι απαραίτητη η παράταση υποβολής της αίτησης  ώστε να μπορεί να έχει γίνει η εγγραφή των αγροτών με τα επίκαιρα στοιχεία στο ΜΑΑΕ για να έχει αντίκρισμα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος