FOLLOW US: facebook twitter

Επερώτηση-καμπανάκι για τον κορεσμό του ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς από τον Κώστα Παπακων/νου

Ημερομηνία: 24-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενου κορεσμού του ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς χτυπάει με επερώτησή του προς τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο & τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών & Έργων κ. Αθανάσιο Μαυρομάτη, ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Παπακωνσταντίνου, παραθέτοντας ανησυχητικές πληροφορίες.

Όπως επισημαίνει, ο ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιά, στον οποίο γίνεται η ταφή των υπολειμμάτων της μηχανικής διαλογής, λύση που επελέγη ως μέθοδος διαχείρισης από το 2016, φέρεται να έχει πλησιάσει το όριο κορεσμού των 450.000 κυβικών μέτρων που είναι η χωρητικότητα του σχεδιασμού του, τονίζοντας ότι μέσα σε τρία χρόνια από τη λειτουργία του έχουν εναποτεθεί υπολείμματα απορριμμάτων άνω των 350.000 τόνων,  δηλαδή 90.000 τόνοι για κάθε χρόνο λειτουργίας του,  περίπου τριπλάσιοι από τους 36.500 τόνοι/έτος που προβλέπονται στον σχεδιασμό.

«Αυτό σημαίνει ότι σε 1-2 χρόνια η Ηλεία θα βρεθεί και πάλι μπροστά στο ζοφερό ενδεχόμενο των σκουπιδιών στους δρόμους, με τις οσμές να κάνουν τη ζωή αβίωτη στις πόλεις και μεγάλα προβλήματα στη δημόσια υγεία. Η πιθανότερη προοπτική είναι η μετατροπή του (υποτιθέμενου) ΧΥΤΥ, ούτε καν σε ΧΥΤΑ αλλά σε χωματερή σώρευσης σύμμεικτων απορριμμάτων», τονίζει στο κείμενο της ερώτησής του και ζητά να πληροφορηθεί το ακριβές ποσοστό κορεσμού της προβλεπόμενης νόμιμης χωρητικότητας του ΧΥΤΥ και τι θα γίνει αν επαληθευτούν οι πληροφορίες, πόσοι τόνοι έχουν οδηγηθεί σε ταφή στον εν λόγω ΧΥΤΥ από την έναρξη νόμιμης λειτουργίας του ως σήμερα κατ’  έτος, ποιο είναι το επίπεδο λειτουργίας της Μονάδας Μηχανικής Επεξεργασίας και τα αποτελέσματά της ως προς την εκτροπή από την ταφή από το 2016 μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, ζητά να πληροφορηθεί τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που οι στόχοι εκτροπής δεν επιτυγχάνονται και αν έχει τεθεί ζήτημα αναθεώρησης της ανά τόνο αμοιβής του εργολάβου που λειτουργεί το χώρο ή συνεχίζει να αμείβεται με 50 ευρώ ανά τόνο για απλή ταφή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος