Επερώτηση Μπράμου για την αναβάθμιση της χερσαίας ζώνης στο Κατάκολο
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”114060″ img_size=”full”][vc_column_text]Καταλογίζει σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου
Επερώτηση αναφορικά με την εξέλιξη του έργου αναβάθμισης χερσαίας ζώνης λιμένα Κατακόλου κατέθεσε προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριο Φαρμάκη, ο Ηλείος περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Μπράμος, κάνοντας λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου.
Όπως αναφέρει, το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» με συνολικό προϋπολογισμό 10,5 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2018, δημοπρατήθηκε τον Αύγουστο του 2019 και τον Νοέμβριο του ίδιου μήνα κατακυρώθηκε στον ανάδοχο. και εξουσιοδοτήθηκε ο Περιφερειάρχης προκειμένου να υπογράψει τη σχετική σύμβαση.
«Και ενώ φαινόταν ότι το χρονοδιάγραμμα του έργου εξελίσσεται ομαλά και πως την άνοιξη του 2020 θα είχαμε εγκατάσταση του αναδόχου και έναρξη των εργασιών, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την υπ’ αριθμ. 120/10-2-2020 απόφαση της ζήτησε την παράταση ισχύος της προσφοράς και εγγυητικών συμμετοχής του αναδόχου κατά έξι (6) μήνες, επειδή δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία συμβασιοποίησης του έργου, μέχρι την 6-12-2019, ημερομηνία ισχύος των προσφορών», αναφέρει ο κ. Μπράμος και ζητά να πληροφορηθεί σε τι συνίσταται η καθυστέρηση υπογραφής της συμβάσεως με τον ανάδοχο και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διοικητικών διαδικασιών, εάν υπολείπονται, της εγκατάστασης του αναδόχου και της εκτέλεσης των εργασιών.
Παράλληλα, ο Ηλείος περιφερειακός σύμβουλος ζητά τη λήψη μέτρων για την απρόσκοπτη λειτουργία του λιμένα κατά την επανέναρξη της κρουαζιέρας, ώστε να μην πληγούν εκ νέου οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
«Αποτέλεσμα αυτής της συγκυρίας είναι ότι το Κατάκολο, το οποίο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) ανήκει στους κορυφαίους προορισμούς των ελληνικών λιμανιών κρουαζιέρας, θυμίζει έρημο τοπίο, με πολλαπλές απώλειες όχι μόνο για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται πέριξ του λιμένα, αλλά με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για την τοπική οικονομία στην Αρχαία Ολυμπία και στον Πύργο.Δυστυχώς η κρίση της πανδημίας δεν μετατράπηκε σε ευκαιρία για το Κατάκολο. Η έναρξη των εργασιών για την αναβάθμιση της χερσαίας ζώνης αυτή τη χρονική περίοδο θα έδινε ζωή στο επίνειο του Πύργου. Επιπλέον το έργο θα μπορούσε να εκτελεστεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια καθώς δεν υπάρχει παράλληλα η δραστηριότητα της κρουαζιέρας και τα προβλήματα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε ένα λιμάνι εργοτάξιο με καθημερινές αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, όπως ενδεχομένως προκύψουν τον επόμενο χρόνο», σημειώνει.[/vc_column_text][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]