FOLLOW US: facebook twitter

Επελαύνει ο «Τηλέμαχος» με χιόνια και πολικές θερμοκρασίες

Ημερομηνία: 08-01-2019 | Συντάκτης:

Ακολουθεί επόμενο κύμα κακοκαιρίας– Κλειστά τα σχολεία σήμερα στην ορεινή Ηλεία με απόφαση Γεωργιόπουλου

 

Μετά την ‘Σοφια’, το νέο κύμα κακοκαιρίας επελαύνει  ο «Τηλέμαχος» που «χτυπά» την με κύριο χαρακτηριστικό τις πολικές θερμοκρασίες και τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, σποραδικές καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και θυελλώδεις βόρειους ανέμους στα πελάγη. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου, θα χιονίσει ακόμα και μέσα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η νέα κακοκαιρία θα διαρκέσει μέχρι σήμερα φέρνοντας νέες ψυχρές μάζες. Ο «Τηλέμαχος» όμως δεν είναι η τελευταία κακοκαιρία των ημερών, καθώς μετά την πρόσκαιρη «ανάπαυλα», το απόγευμα της Τρίτης, από Τετάρτη η κατάσταση δυσκολεύει και πάλι.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα νότια και θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα με και τοπικές χιονοπτώσεις στα βόρεια και στα υπόλοιπα ορεινά – ημιορεινά. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα. Από το απόγευμα και από τα βόρεια, βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ, στο Ιόνιο τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από -4 έως 8 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο, τοπικά, 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερα).

Κλειστά σήμερα τα σχολεία στην Ηλεία λόγω ψύχους

Εν τω μεταξύ, την διακοπή μαθημάτων σήμερα Τρίτη 8 Ιανουάριου 2019, όλων των σχολείων Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης των Δημοτικών Ενοτήτων Φολόης, Λασιώνος, και Λαμπείας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και των Δημοτικών Ενοτήτων Ανδρίτσαινας και Αλκρείρας του Δήμου Ανδρίτσαινας- Κρεστένων, της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, εξαιτίας των ιδιαίτερα έντονων καιρικών φαινομένων(χιονοπτώσεων και ολικού παγετού) και της επαγόμενης δυσκολίας λειτουργίας των σχολείων και μετακίνησης μαθητών, αποφάσισε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος.  Επίσης δεν θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά μαθητών που διαμένουν στις παραπάνω Δημοτικές Ενότητες και φοιτούν σε σχολεία (Ειδικά,ΕΠΑΛ κλπ) εκτός των παραπάνω Δημοτικών Ενοτήτων.

Στην Ηλεία προσοχή σήμερα στον παγετό

Στην Ηλεία σύμφωνα με το iliakairos,blogspot.gr και τον Θοδωρή Κονδύλη «Η πιο κρύα ημέρα θα είναι η σημερινή, της ψυχρής περιόδου που διανύουμε , ήλιος με δόντια, πολύ ισχυρός παγετός – 6 τοπικά στις ευάλωτες στον παγετό εσωτερικές ηπειρωτικές περιοχές (πχ Ωλένη, Ολυμπία, Κρέστενα). -3 με -4 περιμένουμε στον Ηλειακό κάμπο, -2 στην πόλη του Πύργου.

Σοβαρή αλλαγή του καιρού την Τετάρτη με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αρχικά πυκνές χιονοπτώσεις από τα 800μ με γρήγορη μετατροπή σε βροχή. Πολύ θυελλώδεις ΝΔ άνεμοι στο Ιόνιο αλλά και στα χερσαία. Η θερμοκρασία σε αισθητή άνοδο.

Η κακοκαιρία  θα συνεχιστεί την Πέμπτη με κατά τόπους έντονα φαινόμενα.

Οι βροχές και οι καταιγίδες φαίνονται ικανές να δημιουργούν προβλήματα, πιθανές πλημμύρες και κατολισθητικά φαινόμενα.

Την Παρασκευή και το Σάββατο τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Εν τω μεταξύ, στους -4οC κατρακύλησε τη νύχτα της Δευτέρας ο υδράργυρος στην Ηλεία. Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του Meteo.gr και του Metar.gr και την ενημέρωση από τον Θοδωρή Κονδύλη και το iliakairos.blogspot.gr η χαμηλότερη τιμή καταγράφηκε στην περιοχή του Καράτουλα. Αρνητικές τιμές του υδραργύρου είχαμε πέρα από τα ορεινά σε Βαρθολομιό, Αμαλιάδα και Ζαχάρω.

Απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα ορεινά της Ηλείας

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει τους πολίτες  ότι σε αρκετά σημεία του ορεινού οδικού δικτύου της Ηλείας, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω παγετού. Συγκεκριμένα:

1. 5ο χιλ της Επαρχιακής Οδού Ανδρίτσαινα

2. Επικούρειο Απόλλωνα από την διασταύρωση Δ.Δ. Σκληρού Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας έως  Δ.Δ. Αμπέλιωνας Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας.

3. ΔΔ. Λυνίτσαινας-Κουφόπουλο-Κράνα Δ. Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

4. Επαρχιακή οδό Ανδρίτσαινας έως Δ.Δ.Δραγόι Δ.Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

5. Από το 70° έως 90º χλμ. (111) Ε.Ο. Πατρών- Τριπόλεως

6. Επαρχιακή οδό Αρχ. Ολυμπίας- Λαμπείας, από Λάλα έως την διασταύρωση με την  Εθνική Οδό Πατρών -Τριπόλεως(111)

Επαρχιακό και δημοτικό οδικό  δίκτυο που συνδέει  τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας: Λάλα,  Νεμούτα, Μηλιές, Αχλαδινή, Πέρσαινα, Κούμανι.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος