FOLLOW US: facebook twitter

Πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως και 50% το χαμένο εισόδημα των Ηλείων παραγωγών!

Ημερομηνία: 08-05-2024 | Συντάκτης:

Πόσα λεφτά χάθηκαν Πασχαλιάτικα από την τοπική οικονομία της Ηλείας μετά το φιάσκο των τελευταίων πληρωμών

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Πικρή γεύση άφησε μέρες Πάσχα, η τρίτη κατά σειρά μεγάλη πληρωμή (µετά απ’ αυτές του περασμένου Οκτωβρίου και του ∆εκεµβρίου) για το έτος δηλώσεων 2023, καθώς, στις περισσότερες περιπτώσεις τα χρήµατα που πιστώθηκαν στους λογαριασµούς των αγροτών ήταν σχεδόν τα µισά απ’ αυτά τα οποία οι ίδιοι περίµεναν, µε βάση το κλίµα που οι αρµόδιες αρχές και οι σύµβουλοι καλλιεργούσαν.

Μάλιστα, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για µια «τρύπα» της τάξης των 100 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς των παραγωγών. Η εικόνα που διαμορφώνεται µετά την ολοκλήρωση των πιστώσεων είναι ότι στις µεν συνδεδεμένες αρκετοί δικαιούχοι έχουν µμείνει απλήρωτοι, είτε γιατί δεν διαβιβάστηκαν τα στοιχεία εμπορικής πράξης είτε γιατί δεν έγιναν οι απαιτούμενοι έλεγχοι επιλεξιµότητας (παθογένεια του συστήματος ΟΣ∆Ε), ενώ ήταν εξαιρετικά μειωμένες οι τιμές που δόθηκαν σε βασικά προϊόντα.

Αναμενόμενη λοιπόν ήταν η οργή του αγροτικού κόσμου και βεβαίως των Ηλείων αγροτών που πάνε από την μια…  χασούρα στην άλλη, με την απώλεια των χρημάτων που  προέρχονται από τα βασικά αγροτικά προϊόντα του νομού και πέφτουν στην τοπική οικονομία να είναι τεράστια, καθώς μετά την συμφορά του ελαιολάδου λόγω ακαρπίας, ακολούθησαν οι πετσοκομμένες συνδεδεμένες ενισχύσεις και πληρωμές. 

Πιο συγκεκριμένα αν θέλουμε να κάνουμε έναν πρόχειρο απολογισμό σε σχέση με την  απώλεια του αγροτικού εισοδήματος για τον νομό, θα πρέπει να εστιάσουμε σε τρία βασικά μας προϊόντα όπου η μείωση της στρεμματικής ενίσχυσης είναι πολύ σοβαρή. Ειδικότερα σε ότι αφορά την βιομηχανική τομάτα, η συνδεδεμένη που πιστώθηκε σε σχέση με πέρυσι, ήταν από 80,5 ευρώ σε 44,63 ευρώ, δηλαδή  μειωμένη κατά 35,87 ευρώ. Για τη σταφίδα από 56,1 ευρώ δόθηκε τιμή 36,93 ευρώ, δηλαδή  19,17 μείον και για τα πορτοκάλια χυμοποίησης από 58,8 ευρώ  δόθηκε τιμή  21,85 ευρώ, μείωση 36,85 ευρω, δηλαδή σχεδόν 65% μείωση!

Επίσης  πληροφορίες  του agronews θέλουν να πληρώθηκε µόνο το 50%, της σταφίδας , το   55%, της χυµοποίησης πορτοκαλιών και το 52%, της βιοµηχανικής τοµάτας, επομένως πληρώθηκαν σχεδόν οι μισοί παραγωγοί.

Παράλληλα τεράστιες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ήδη στις τάξεις των καλλιεργητών, η σοβαρή µμείωση της στρεµµατικής ενίσχυσης για το καλαμπόκι, η οποία διαμορφώνεται τελικά στα 39,5 ευρώ το κιλό, όταν το στρατηγικό σχέδιο προέβλεπε µέση ενίσχυση 55 ευρώ το στρέμμα.

Με λίγα λόγια έχουμε μειωμένες ενισχύσεις από 30-60% και μειωμένες πληρωμές σχεδόν κατά 50% στο σύνολο των δικαιούχων αγροτών, γεγονός που μεταφράζεται σε απώλεια πολλών χιλιάδων ευρώ από την τοπική οικονομία του νομού που «κλαίει» μαζί με τους παραγωγούς!

Εισόδημα που δεν μπορεί να αναπληρωθεί με τίποτα σε έναν νομό που στηρίζει το μισό τουλάχιστον της οικονομίας του στον πρωτογενή τομέα. Και  ειδικά όταν έχουμε μπροστά μας μια νέα καλλιεργητική σεζόν που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα κινηθεί λόγω της κλιματικής κρίσης και της μεγάλης ανομβρίας που δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια στους παραγωγούς! Με ποιον ακριβώς τρόπο θα κλείσει αυτή η «τρύπα» στην τοπική οικονομία;

Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για συμπληρωματικές διορθωτικές δηλώσεις

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μετά το φιάσκο των τελευταίων πληρωμών, κάνει λόγω ακαθόριστα για «συμπληρωματική διορθωτική πληρωμή στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, χωρίς να έχει ανακοινωθεί επισήμως χρονοδιάγραμμα, με στόχο οι πληρωμές να γίνουν πριν την ημερομηνία των Ευρωεκλογών που είναι η 9η Ιουνίου 2024.

Γι’ αυτό το λόγο ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για την καταχώρηση ποσοτήτων ώστε να ακολουθήσει η συμπληρωματική πληρωμή στις συνδεδεμένες ενισχύσεις έτους 2023 για την βιομηχανική τομάτα, πορτοκάλια χυμοποίησης, σπόρους προς σπορά, ρυζιού, κορινθιακής σταφίδας, αραβοσίτου, οσπρίων, πρωτεινούζων κτηνοτροφικών και σανοδοτικών ψυχανθών και μήλων. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ενεργή για καταχωρήσεις έως και την Παρασκευή (31/05/2024).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος