FOLLOW US: facebook twitter

Μια φουρτούνα, μια… μπουνάτσα!: Εντάσεις αλλά και έντονο προεκλογικό χρώμα στην χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ Πύργου για το λιμάνι Κατακόλου

Ημερομηνία: 11-12-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”77775″ img_size=”full”][vc_column_text]Με μοναδικό θέμα συζήτησης το «Λιμάνι Κατακολου, Ανάπτυξη- Προβλήματα- Ελλείψεις- Παραλείψεις – Ευθύνες», συνεδρίασε χθες βράδυ το δημοτικό συμβούλιο Πύργου, με την παρουσία και τοποθέτηση του προέδρου του ΔΛΤΠ κ. Λεωνίδα Βαρουξή που ήταν και εκείνος που υπέβαλλε αίτημα προς τον δήμαρχο για την πραγματοποίηση της συνεδρίασης, προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα αλλά και την τοπική όπως είπε κοινωνία για όλα τα θέματα του λιμανιού, καθώς τον τελευταίο καιρό έχει γίνει πολύς λόγος για τα τεκταινόμενα στο Κατάκολο. Από την συνεδρίαση δεν έλειψαν οι εντάσεις, οι οποίες είχαν να κάνουν κυρίως με ερωταπαντήσεις ενώ ήταν έντονο το προεκλογικό χρώμα καθώς η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει πρόωρα και στην ατζέντα της μπήκε και το λιμάνι!

Ο δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρίλης Λιατσής παίρνοντας πρώτος το λόγο έκανε μια σύντομη τοποθέτηση – για πρώτη φορά μάλιστα διάβασε γραπτό κείμενο για να μην μπορεί όπως είπε να ξεφύγει από αυτά που θέλει να πει- τονίζοντας ότι η τοποθέτηση του Λεωνίδα Βαρουξή ως προέδρου του ΔΛΤΠ ήταν δική του επιλογή με την ψήφο βεβαίως του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και η επιλογή του Χάρη Αντύπα στην θέση του ΓΓ του δήμου ήταν επίσης δική του επιλογή και εξακολουθεί να είναι και για τα δύο αυτά πρόσωπα. Τόνισε ακόμα ότι  η νέα νομοθεσία κονιορτοποιεί την Τ.Α και γι αυτό εμφανίστηκε μια πλειάδα συνδυασμών κυρίως… αντιδημάρχων – όπως τους χαρακτήρισε-  και θα υπάρξουν στο μέλλον φαινόμενα διάλυσης και οι δημότες του Πύργου θα πρέπει να δώσουν με απόλυτη υπευθυνότητα απάντηση σε αυτά που γίνονται.  Ανέφερε ακόμα ότι κατά καιρούς έχει  προσφέρει την απόλυτη στήριξή του στο δημοτικό λιμενικό ταμείο και μάλιστα σε δύσκολους και στενόχωρους καιρούς και είναι αδικαιολόγητο το πώς στην πόλη μας προσπαθούν κάποιοι να ματαιώσουν και να εμποδίσουν έργα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη του τόπου και ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να συνδέσει το όνομά του με κανενός είδους παρέμβαση, δεν είναι ούτε μπροστά ούτε πίσω από κανέναν, είπε με νόημα. Γι αυτό και τόνισε ότι δεν πρόκειται να συνδέσει το όνομά του με κανενός είδους παρέμβαση και άρα εξατομικεύεται πλέον η ευθύνη του καθενός γιατί η ιστορία γράφετε από όλους. «Είμαι χέρι- χέρι με την τιμή και την αξιοπρέπεια του αξιώματός μου…»

Στην συνέχεια ζητήθηκε από τον ΓΓ του δήμου κ. Χάρη Αντύπα αν θέλει να τοποθετηθεί επι του θέματος, ωστόσο ο κ. Αντύπας τόνισε ότι όσα είχε να πει τα είπε με τις αναφορές και τα έγγραφα που κατέθεσε των 400 περίπου σελίδων και πέραν αυτών δεν έχει να συμπληρώσει κάτι άλλο.

Η τοποθέτηση Βαρουξή

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Βαρουξής  αναφέροντας ότι δεν συμμετέχει σε λαϊκά δικαστήρια και πρόθεσή του είναι να ενημερώσει για το τουριστικό λιμάνι Κατακόλου το οποίο όπως είπε για δεκαετίες πολλοί αιρετοί

ούτε καν γνώριζαν αν είναι εμπορικό ή τουριστικό λιμάνι,  το σημερινό «Γιάννης Λάτσης port», δεν γνώριζαν τι εστί λιμενικό ταμείο και τι ευθύνες έχουν η διοίκηση του λιμενικού ταμείου και όχι μόνο  σε ένα τέτοιο λιμάνι ώστε με την στήριξή τους και με τις προτάσεις τους να λειτουργήσει εύρυθμα αφενός και να απογειωθεί αφετέρου.

Ο κ. Βαρουξής ξεκίνησε την εισήγησή του αναφέροντας ότι το λιμάνι Κατακόλου έχει μπει σε ένα πρόγραμμα ασφάλειας που το κάνει «αστακό» και αναφέρθηκε στην δωρεά του Ομίλου Λάτση για τρίμηνη ασφάλεια στο λιμάνι που δεν θα έχει κανένα κόστος για το ΔΛΤΠ και που το βγάζει από την δύσκολη θέση μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. «Δεσμεύομαι εδώ μαζί σας απόψε – τόνισε- ότι το λιμάνι Κατακόλου θα είναι ένα από τα τρία καλύτερα της χώρας και το 2020 θα σπάσει το φράγμα των 300 κρουαζιερόπλοιων».

Στην συνέχεια ανέφερε ότι «ο  κ. Δήμαρχος είχε πει πριν 4 χρόνια ότι «το λιμάνι μας πρέπει να διοικηθεί από ένα πρόσωπο με όραμα, δυνατότητες να το πραγματοποιήσει και να αποτελεί μια αναγνωρισμένη προσωπικότητα.

Από την πλευρά μου είχα δεσμευτεί «να πορευτώ κατέχοντας αυτή τη θέση, παραμερίζοντας ότι μπορεί να σταθεί εμπόδιο και προτάσσοντας ότι μας ενώνει», με μοναδικό στόχο την προκοπή του λιμανιού.

Με σύνθημα – έμβλημα της διοίκησής μου «το λιμάνι μας ενώνει» ακολουθούσαμε τον δρόμο της εξωστρέφειας.  Προσκαλέσαμε όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητήσουν μαζί μας, να ενημερωθούν και να μας υποβάλλουν τις προτάσεις

Βέβαια να υποθέσω ότι ολίγοι θυμούνται τις δεσμεύσεις και τις εκκλήσεις μου ως προέδρου κατά την πρώτη ενημερωτική σύσκεψη.

Οπότε να ευχηθώ η τοπική κοινωνία να μην μας κρίνει για δεύτερη φορά κατώτερους των περιστάσεων.»

Επισήμανε ακόμα ότι στόχο του είναι «να παρουσιάσω με πολύ απλά λόγια την υφιστάμενη κατάσταση ώστε όλοι να σταθούν προ των ευθυνών τους  και να  επιλέξουν  ποιά πρέπει να είναι η διαχείριση της επόμενης μέρας, ή ποιός πρέπει να απολογηθεί στην κοινωνία για ενδεχόμενη μη αναστρέψιμη πορεία, όσον αφορά την πορεία και το μέλλον του λιμανιού μας.

Ήρθα στο λιμάνι για να κάνω  έργο και κατάφερα να συγκροτήσω ένα πρόγραμμα ανάπτυξης του, εν μέσω χιλιάδων προβλημάτων.»

Στη συνέχεια ο κ. Βαρουξής αναφέρθηκε σε όσα ο ίδιος έχει κάνει στο λιμάνι στην διάρκεια της θητείας του:

1. Έβαλα τις βάσεις για τη δημιουργία υπηρεσίας (σύγχρονος ΟΕΥ)στο πιο σημαντικό ΝΠΔΔ του Δήμου Πύργου και έχω ξεκινήσει τις διαδικασίες στελέχωσής της με τις γνωστές δυσκολίες του νόμου  των προσλήψεων.

2. Χρησιμοποίησα τις προσωπικές μου επαφές και γνωριμίες αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη που έχω κερδίσει προς το πρόσωπό μου τόσα χρόνια από την επαγγελματική μου πορεία

3. Δημιούργησα τις βάσεις για να γίνει το λιμάνι ασφαλές.

Για πρώτη φορά γίνονται διαγωνισμοί φύλαξης με ηλεκτρονικό τρόπο.

4. Ναι υπάρχουν προβλήματα. γιατί όμως;

5. γιατί είμαι μόνος.

6. Ποιος με βοηθάει να σηκώσω τους διαγωνισμούς στον αέρα; κανένας.

7. Παρόλα αυτά έχω ήδη κάνει την προμήθεια υλικού ασφαλείας (δεν έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση αλλά αλήθεια ποιος πταίει;) και έχω καταθέσει πρόταση (ισως και το μόνο λιμανι που πρόλαβε) για πρόσθετη ενίσχυση σε πρόγραμμα του Υπουργείου Ναυτιλίας (οι προσωπικές παρεμβάσεις  που λέγαμε).

8. Χρησιμοποιώντας τις προσωπικές μου επαναλαμβάνω επαφές  πέτυχα χρηματοδότηση 120,000 ευρώ για την κατασκευή στεγάστρων, 100,000 ευρώ για την αντικατάσταση των προσκρουστήρων και 300,000 ευρώ για την κατασκευή πλωτής νησίδας στήριξης στον εξωτερικό προβλήτα.

9. Εδώ έχουμε το παράδοξο να είναι εύκολο να φέρω χρηματοδότηση (αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος του leader) και να δυσκολεύομαι στην εκτέλεση.

10. Διότι δεν έχω την παραμικρή βοήθεια από τις υπηρεσίες του δήμου μου. Παρόλα αυτά κατάφερα και ωρίμασα τις διαδικασίες για το έργο της αντικατάστασης των στεγάστρων (έχω όλες τις μελέτες και αδειοδοτήσεις πλέον), ωρίμασα το έργο της αντικατάστασης των προσκρουστήρων στο οποίο θα γίνει σύντομα ο διαγωνισμός και προχωράω και την ωρίμανση του τρίτου και δυσκολότερου έργου με τις δέστρες .

11. Υδατοδρόμιο. Ένα μεγάλο μου στοίχημα. Ολοκλήρωσα την Α φάση και αναμένω την περιβαλλοντική μελέτη. Χωρίς καμιά παραχώρηση σε ιδιώτη ή αλλο τι…»

12. Ονοματοδοσία λιμανιού (μια δήλωση μόνο, τα καλλίτερα έρχονται)

13. Ανάπλαση της χερσαίας Ζώνης

14. Σας ενημερώνω ότι στο περιφερειακό συμβούλιο καθορίστηκε και ο τρόπος εκτέλεσης του έργου της ανάπλασης της χερσαίας ζώνης (μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης).

15. Είμαι περήφανος για αυτό το έργο γιατί εδώ πλέον γράφουμε ιστορία. Το λιμάνι αλλάζει και μπαίνει πλέον στον 21 αιώνα.

16. Το παρέλαβα με ποσοστό ωρίμανσης μελετών και διαδικασιών της τάξης του 10% και παρέδωσα μία 100% ολοκληρωμένη πρόταση προϋπολογισμού 10,800,000 ευρώ.

3o σκέλος του Μaster plan

Ολοκληρώνουμε μια ιστορική συνεργασία, ώστε να προχωρήσουμε στο τελευταίο μέρος του Master plan κατασκευάζοντας νέο λιμενοβραχίονα  για πλοία άνω των 300 μέτρων, με   βάσεις παροχής αερίου και νέα μαρίνα.

Θέλω να πιστεύω ότι η προσπάθειά μας σύντομα θα καρποφορήσει και θα πετύχουμε κάτι μοναδικό. Μελέτες δωρεάν και χρηματοδότηση του έργου.

Αυτά λοιπόν πέτυχα σαν πρόεδρος, σαν Βαρουξής, σαν άνθρωπος που αγαπώ τον τόπο μου και τον υπηρετώ, με παρακαταθήκη τις αρχές της οικογενείας μουκαι με πυξίδα μου τις προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας.»

Παρέμβαση Δημουλιά

Μετά την τοποθέτηση του κ. Βαρουξή ακολούθησαν ερωτήσεις προς τον πρόεδρο του ΔΛΤΠ από τους επικεφαλής των παρατάξεων και ο ίδιος απάντησε σε όλα, όπως για τα πρόστιμα, τα σκιάστρα, την ταμειακή υπηρεσία, αλλά και για ένα έλλειμμα που παρουσιάστηκε στα ταμεία του ΔΛΤΠ τονίζοντας ότι έχει δώσει εντολή και περιθώριο 15 ημερών να απαντηθεί το θέμα. Τοποθέτηση έκανε ωστόσο και ο κ. Λεωνίδας Δημουλιάς που υπήρξε μέλος του Δ.Σ του ΔΛΤΠ ζητώντας από τον κ. Βαρουξή να απαντήσει σε όλα όσα θίγει με τις αναφορές του ο ΓΓ του δήμου.

Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής

Ο κ. Τάκης Αντωνακόπουλος κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του ήταν αρκετά οξύς και απευθυνόμενος στον δήμαρχο του είπε ότι στήσατε μια παράσταση σε βάρος της κοινωνίας λίγο πριν την έξοδό σας από τον δημαρχιακό θώκο γιατί θυμηθήκατε τώρα αυτά που εμείς λέμε τέσσερα χρόνια για το λιμάνι. Τις επισημάνσεις που είχαμε κάνει για τα μέτρα ασφαλείας, την ταμειακή υπηρεσία, τις δυσλειτουργίες που υπήρχαν, την ασφάλεια, τις ελλείψεις προσωπικού.

«Εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε προτάσεις και αυτό κάναμε, δεν κάνουμε το δικαστή. Μια επικοινωνιακή τορπίλη ήταν αυτή που αμολήσατε στο λιμάνι και δεν έσκασε»! Τέλος αναφερόμενος ξανά στον κ. Λιατσή του είπε ότι αυτά που ανέφερε ο κ. Αντύπας θα μπορούσαν να τα συζητήσουν μεταξύ τους σε έναν κήπο . «Κάνατε ένα τεράστιο θεσμικό λάθος και αποδείχθηκε ένα τίποτα».

Ο κ. Καράμπελας στην συνέχεια πιάστηκε από τα τελευταία λεγόμενα του κ. Αντωνακόπουλου και ειδικά από την λέξη «τίποτα» και σε αρκετά έντονο ύφος του θύμισε μέσα από διάφορα σημεία των πρακτικών του Δ.Σ τις παλαιότερες τοποθετήσεις του για το ΔΛΤΠ και τον κ. Βαρουξή και τους διαλόγους που είχαν μεταξύ τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τώρα άλλαξε στάση και στρατηγική. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η παράταξή του έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και ήταν αυτή που είχε ζητήσει να γίνει ειδική συνεδρίαση για το θέμα του λιμανιού αλλά δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες υπογραφές και μοναδικός στόχος ήταν να προστατέψουν το λιμάνι και να αποτρέψουν πιθανή αναστολή της λειτουργίας του. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Βαρουξής απαντώντας ότι «το λιμάνι Αντώνη δεν πρόκειται να κλείσει, δεσμεύομαι εγώ», αλλά ο κ. Καράμπελας ανταπάντησε ότι «βάσει εγγράφων του υπουργείου Ναυτιλίας υπάρχει έντονος προβληματισμός».

Ακολούθως το λόγο πήρε ο κ. Γιάννης Αργυρόπουλος τονίζοντας ότι δεν ξέρει από πού να πρωτοξεκινήσει μετά τα όσα έχει ακούσει, ανέφερε ωστόσο ότι το λιμάνι Κατακόλου θα πρέπει να μείνει έξω από την ατζέντα της προεκλογικής περιόδου και της προεκλογικής προπαγάνδας, πρέπει να το διαφύλαξουμε ως κόρη οφθαλμού, και ότι θα έπρεπε παρόντες στη συνεδρίαση να είναι όχι μόνο ο πρόεδρος του ΕΒΕ αλλά και όλοι όσοι είναι υποψήφιοι δήμαρχοι του Πύργου γιατί είναι ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα.

Επισήμανε ακόμα ότι στο λιμάνι έχουν γίνει πολλά έργα κατά την διάρκεια της θητείας του κ. Βαρουξή τον οποίο είχε στηρίξει και ο ίδιος με την ψήφο του και οι λόγοι που τον ώθησαν να το κάνει δεν έχουν διαψευστεί. Αναφέρθηκε ακόμα σε πολλά από τα παράλογα που έχουν συμβεί που δείχνουν ότι ο δήμος δεν είναι οργανωμένος, όπως στην περίπτωση των σκίαστρων όπου χάθηκε ένα έργο που έκανε η μια υπηρεσία του δήμου και όχι η άλλη και ο κ. Λιατσής δυσανασχέτησε με όσα έλεγε ο κ. Αντωνακόπουλος στην τοποθέτησή του. «Είναι αυταπόδεικτο ότι δεν υπάρχιε κοινή γραμμή διεκδίκησης δήμου και Λιμενικού Ταμείου για την ανάπτυξη του λιμανιού και αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις στη συνέχεια από τους άλλους επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικούς συμβούλους που λόγω του προχωρημένου της ώρας θα παρουσιαστούν στο αυριανό μας φύλλο.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot