Ενώνεται το «παζλ» των εμπρησμών στην Ηλεία
-Έχουν προσδιοριστεί τα κίνητρα ανά περιπτώσεις και συλλέγονται καταθέσεις
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Ολοένα και περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες, που θα λύσουν τον «γρίφο» των φετινών εμπρησμών, προσθέτουν καθημερινά οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πυροσβεστικής στην Ηλεία, με τη συνδρομή των Κλιμακίων της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού από την Αθήνα και την Πάτρα. Ο πολύ υψηλός αριθμός συμβάντων κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου (περίπου 280) έχει κινητοποιήσει το Σώμα με στόχο να είναι ηρεμότερο το υπόλοιπο του καλοκαιριού και να αποτραπεί η επανάληψη των ίδιων ή παρόμοιων φαινομένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», τα κίνητρα ανά περιπτώσεις συμβάντων έχουν σε μεγάλο βαθμό προσδιοριστεί και πλέον έχει ξεκινήσει ο γύρος των ένορκων καταθέσεων προκειμένου οι σχηματισθείσες δικογραφίες να καταλήξουν σε ύποπτο ή ύποπτους.
Όσον αφορά τις απανωτές πυρκαγιές στη Σπιάτζα, οι οποίες λίγο έλειψε να αποβούν μοιραίες για τους πυροσβέστες που επιχείρησαν εκεί προσφάτως, έγκυρες πηγές κάνουν λόγο για συνειδητούς εμπρησμούς που πιθανότατα σχετίζονται με τις εκτάσεις της πρώην λίμνης Μουριάς. Η επικρατέστερη εκδοχή κάνει λόγο για μερίδα πολιτών που θέλουν να μετατρέψουν ορισμένες εκτάσεις σε βοσκήσιμες γαίες με χαμηλή βλάστηση, ωστόσο εξετάζετα και η περίπτωση να θέλουν κάποιοι να ενοχοποιήσουν τη συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα. Μετά και το τελευταίο συμβάν προ ημερών έγιναν ορισμένες προσαγωγές και ήδη συλλέγονται καταθέσεις για να εντοπιστούν τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς.
Η περίπτωση της Κορυφής
Στην περίπτωση των πυρκαγιών της Κορυφής, η έρευνα έχει προχωρήσει αρκετά και, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ο εμπρησμός ως αιτία πρόκλησης της πυρκαγιάς, όμως πλέον έχουν προσδιοριστεί με σχετική ασφάλεια και τα πιθανά κίνητρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, πιθανότερη εκδοχή είναι η πρόθεση κάποιων να μεταβάλουν τον χαρακτήρα εκτάσεων της περιοχής, από δασικές σε γεωργικές, είτε για να φυτέψουν νέα λιοστάσια –που δεν έχουν ανάγκη ποτίσματος- είτε να δημιουργήσουν νέα βοσκοτόπια. Τα σημεία στα οποία εκδηλώθηκε η πυρκαγιά το φετινό καλοκαίρι, αξιολογούνται ως δυσπρόσιτα και απομακρυσμένα από την κατοικημένη ζώνη, γεγονός που ενισχύει τις πρώτες εκτιμήσεις για τα κίνητρα, αφού ο έλεγχος του χαρακτήρα των εκτάσεων είναι πολύ δύσκολος.
Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως το σενάριο περί χασισοφυτειών απορρίπτεται κατηγορηματικά από αστυνομικές πηγές με γνώση και εμπειρία επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά στην Πρωινή, οι φυτείες κάνναβης απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού για να αναπτυχθούν και θεωρείται πολύ δύσκολο να το επιχείρησε κάποιος σε μια περιοχή όπως η Κορυφή, αφού θα απαιτούσε υδροπονική καλλιέργεια. Ακόμα όμως και αν ένας επίδοξος καλλιεργητής κάνναβης επιχειρούσε κάτι τέτοιο, δεν θα έβαζε φωτιά στη φυτεία, διότι έτσι θα έδινε σήμα, αλλά θα αρκούσε να την εγκαταλείψει για τρεις ημέρες. «Μια φυτεία κάνναβης θέλει πολλή φροντίδα για να αναπτυχθεί. Αν την εγκαταλείψεις για τρεις τέσσερις ημέρες, τελείωσε. Δεν χρειάζεται φωτιά για την εξαφανίσεις. Δεν προκύπτει από κάπου ότι οι πυρκαγιές σχετίζονται με φυτείες», τόνισε ανώτατη αστυνομική πηγή.
Όσον αφορά τις πυρκαγιές στη Λυνίσταινα του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, έγκυρες πηγές κάνουν λόγο για πιο σύνθεση υπόθεση, διότι ενδέχεται να υπάρχουν και προσωπικές διαφορές που να οδήγησαν στην πρόκληση πυρκαγιάς.