FOLLOW US: facebook twitter

Αφιερωμένη στο στάρι, τον οίνο και το λάδι

Ημερομηνία: 19-08-2022 | Συντάκτης:

Επιτυχημένη η 11η Γιορτή Τρύγου στην Ώλενα μετά από διακοπή δυο χρόνων από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο

  • Υπέροχη βραδιά με ομιλίες, παραδοσιακούς χορούς, δρώμενο και χειροποίητα κεράσματα

Γράφει η Κική Κολοβέρουkkoloverou@yahoo.gr


Με επιτυχία και πολύ κόσμο πραγματοποιήθηκε στην Ώλενα, μετά από δυο χρόνια απουσίας λόγω πανδημίας, η 11η Γιορτή Τρύγου, μια εκδήλωση θεσμός που διοργανώνουν με μεράκι και αγάπη τα μέλη του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «Η Ωλένη» και τη υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Κόσμος όλων των ηλικιών από το χωριό της Ώλενας, τα τριγύρω χωριά αλλά και πολλοί επισκέπτες από διάφορα άλλα σημεία της Ηλείας είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα Πολιτιστικό γεγονός που έχει ως βασικό θεματικό του άξονα το κυριότερο προϊόν της περιοχής, τη σταφίδα, και που φέτος ήταν αφιερωμένο στη Μεσογειακή διατροφή «σίτος- οίνος- έλαιον».

Η προετοιμασία για την μοναδική αυτή γιορτή, είχε ξεκινήσει πολλές μέρες πριν, όπου σύμφωνα με την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Αγγελική Δημητρακάκη, οι γυναίκες του χωριού και μέλη του συλλόγου έφτιαξαν χειροποίητα εδέσματα ενώ ο Γιώργος Πετρόπουλος σε συνεργασία με το φούρνο του Παναγιώτη Κωνσταντινόπουλου δημιούργησε υπέροχα αρτοσκευάσματα.

Η φετινή γιορτή ήταν αφιερωμένη στους τρεις βασικούς πυλώνες αυτής, το σίτο, τον οίνο και το έλαιον. Καλεσμένη ήταν η κ. Ειρήνη Παναγοπούλου, Χημικός και Διδάκτωρ του Καποδιστριακού και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου με καταγωγή από την Ωλένη, η οποία αν και δεν κατάφερε να παραβρεθεί λόγω έκτακτης υποχρέωσης, η ομιλία της διαβάστηκε από τον πρόεδρο της Ωλένης Λύσανδρο Παπαδόπουλο.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί και απονομές- βραβεύσεις στους συλλόγους Αλληλεγγύης και Προσφοράς ¨ η Αγάπη” που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Αμαλιάδας και όχι μόνο, και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Πελοπίου ενώ βραβεύτηκε και η μικρή ομάδα της Ωλένης και η δασκάλα του δημοτικού σχολείου Φωτεινή Κουλούκη.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου κ. Δημητρακάκη, ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν για την υλοποιήση της εκδήλωσης, τους παραβρισκόμενους αλλά και τους χορηγούς που όπως είπε τους στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια και ευχήθηκε να συνεχίσουν και στη δεύτερη δεκαετία με την ίδια όρεξη για προσφορά. Ακολούθησε το δρώμενο από τα μέλη του συλλόγου που ήταν αφιερωμένο στο στάρι τον οίνο και το λάδι όπου και παρουσίασαν στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου τη σπορά και το θερισμό σταριού και τέλος οι προαναφερόμενοι Σύλλογοι που βραβεύτηκαν χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος