FOLLOW US: facebook twitter

Energean: Παρούσα στο κρίσιμο για τον Πρίνο project της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου στην Καβάλα με την αιγυπτιακή East Gas    

Ημερομηνία: 20-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”122442″ img_size=”full”][vc_column_text]

Η εξέδρα Κάππα στο κοίτασμα φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας

H Energean εκδήλωσε ενδιαφέρον στο πλαίσιο του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την ανάθεση της σύμβασης παραχώρησης της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» ως χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου. Πρόκειται για ένα project το οποίο έχει εισηγηθεί η Energean ήδη από το 2011 και το οποίο αποτελεί όρο επιβίωσης και βασική παράμετρο για τη συνέχιση της λειτουργίας της παραγωγής υδρογονανθράκων στον Πρίνο και τη διασφάλιση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Η Energean διαχειρίζεται το κοίτασμα φυσικού αερίου Νότιας Καβάλας από το 2007 με ένα άριστο ιστορικό Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος. Επιπλέον, κατέχει την τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί από το 1981, όταν το κοίτασμα άρχισε να παράγει φυσικό αέριο, ενώ έχει εκπονήσει σειρά μελετών για το έργο της Υπόγειας Αποθήκης σε συνεργασία με εταιρείες όπως οι Shell, Technip (Genesis), Edison και Storengy.  Ακόμη, έχει συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθεια ένταξης του έργου στην λίστα των ενεργειακών έργων κοινού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εμπειρία αυτή, σε συνδυασμό με τις συνέργειες που προκύπτουν από την χρησιμοποίηση των εγκαταστάσεων και την καθημερινή εργασία του άριστα καταρτισμένου προσωπικού στον Κόλπο της Καβάλας, διασφαλίζουν ότι το έργο θα εκτελεστεί με τον πλέον αποτελεσματικό και εμπορικά συμφέροντα τρόπο για το ελληνικό Δημόσιο και τους καταναλωτές φυσικού αερίου καθώς και σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας δίπλα σε περιοχές με φυσικό κάλλος, παραδοσιακά μεγάλη τουριστική δραστηριότητα καθώς και μια από τις μεγαλύτερες ιχθυαγορές της Ελλάδας.

Το σχέδιο της δημιουργίας Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου

Η Energean αυτήν την περίοδο αναπτύσσει σύστημα φυσικού αερίου με αγωγό μήκους 90 χιλιομέτρων και διαμέτρου 24 και 36 ιντσών  που ξεκινά από βάθη άνω των 1750 μέτρων στην θάλασσα του Ισραήλ, ο οποίος θα συνδέει το FPSO “Energean Power” με το σύστημα μεταφοράς της χώρας και τους καταναλωτές. Με το σύστημα αυτό η Energean θα προμηθεύει περί το 50% της κατανάλωσης φυσικού αερίου της χώρας τα επόμενα χρόνια, έχοντας ήδη υπογράψει συμβόλαια πώλησης φυσικού αερίου για 7 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Ακόμη η Energean, μέσω της εξαγοράς της Edison Ε&P αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου της Αιγύπτου από τα θαλάσσια κοιτάσματα του Abu Qir στην περιοχή της Αλεξάνδρειας, τα οποία έχουν σήμερα παραγωγή 4,6 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα.

Η συνεργασία με την East Gas

Για το έργο της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου, η Energean συνήψε συνεργασία με την East Gas. Οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει Επιστολή Πρόθεσης (Letter of Intent) για την προοπτική συμμετοχής της αιγυπτιακής εταιρείας στην επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η East Gas Company (EGC) είναι εταιρεία δημόσιου συμφέροντος η οποία ιδρύθηκε το 2001 για την μεταφορά και εμπορία φυσικού αερίου από την Αίγυπτο στην Ιορδανία, τη Συρία και τον Λίβανο. Η East Gas λειτουργεί τον αγωγό El Arish – El Aqaba ο οποίος έχει διάμετρο 36 ίντσες και εκτείνεται σε 264 χιλιόμετρα στη στεριά και στη θάλασσα. Η East Gas δραστηριοποιείται ακόμη στον τομέα του LNG, την παραγωγή ηλεκτρισμού από συμβατικές και ανανεώσιμες πηγές, καθώς και τον τομέα της αφαλάτωσης.  Η εταιρεία μετέχει σε ενεργειακά και βιομηχανικά projects που περιλαμβάνουν διυλιστήρια, εργοστάσια πετροχημικών, εργοστάσια λιπασμάτων καθώς και εταιρείες κοινής ωφελείας.

Η Aίγυπτος αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο με μέση ημερήσια παραγωγή 7,2 δισεκ. κυβικά πόδια με αιχμή το κοίτασμα Zohr, ενώ λειτουργεί και τους δύο πολύ σημαντικούς τερματικούς σταθμούς LNG στο Idku και στο Damietta.

Η συμμαχία με την East Gas εντάσσεται στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αντικατοπτρίζει την ιδιαίτερα στενή σχέση που έχουν αναπτύξει Ελλάδα και Αίγυπτος στον ενεργειακό τομέα με αιχμή το East Med Gas Forum, στο οποίο συμμετέχει και η Energean.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia