FOLLOW US: facebook twitter

Πάνος Τριγάζης: Δίκη Χρυσής Αυγής: Η απύθμενη υποκρισία της ΝΔ

Ημερομηνία: 20-10-2020 | Συντάκτης:

Με  θητεία πλέον του μισού αιώνα στο κίνημα της Αριστεράς από τα χρόνια της χούντας, χαίρομαι ιδιαίτερα όταν δηλώνουν αντιφασίστες και δημοκρατικοί πολίτες και από τον χώρο της Δεξιάς. Θυμίζω ότι μέχρι την παραμονή της ιστορικής απόφασης για την Χρυσή Αυγή, στελέχη της ΝΔ χαρακτήριζαν περιττή την λαϊκή κινητοποίηση, η οποία είχε καταστεί αναγκαία   μετά την απαράδεκτη αγόρευση της εισαγγελέως, η οποία έβγαζε λάδι την εγκληματική οργάνωση.

Η εύλογη ανησυχία επηρεασμού των δικαστών από την εν λόγω αγόρευση έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την  συγκλονιστική λαϊκή κινητοποίηση κατά μήκος της λεωφόρου Αλεξάνδρας την ημέρα της απόφασης. Μια απόφαση-μήνυμα προς όλη την Ευρώπη, που βρίσκεται αντιμέτωπη με την εκλογική άνοδο ακροδεξιών κομμάτων.

Δυστυχώς, η κυβερνώσα παράταξη, που απουσίασε σε όλη την διάρκεια της δίκης από τις προσπάθειες μέσα στην Βουλή και τον λαό για την θετική της έκβαση, θέλησε να παρουσιάσει εαυτήν ως πρωταγωνίστρια της δίωξης της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ επιδόθηκε σε συκοφαντίες εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι τάχα «συμπορεύτηκε» με την Χρυσή Αυγή. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τα προσκείμενα σε αυτόν ΜΜΕ, ακόμα και την ημέρα της δίκης, κάλεσαν τον λαό να κινητοποιηθεί, με παρόντα τον Αλέξη Τσίπρα στην αντιφασιστική διαδήλωση, κάτι που δεν έκανε η ηγεσία της ΝΔ.

Ψεύδονται, λοιπόν, όταν παριστάνουν τους αντιφασίστες.  Υποκρίνονται ακόμα και όταν δηλώνουν «αντίθετοι στα άκρα», ενώ ουδέποτε έπαψαν να κάνουν μονομέτωπο εναντίον της Αριστεράς, στην οποία δεν καταδέχτηκαν να παραδώσουν το πρωθυπουργικό γραφείο, το 2015, προσβάλλοντας βάναυσα την  βούληση του κυρίαρχου λαού. Η στάση εκείνη του Αντώνη Σαμαρά πριμοδότησε ακροδεξιές αντιλήψεις ότι η Αριστερά δεν δικαιούται να κυβερνήσει. Θυμίζω ότι και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, συνοδοιπόρος της ΝΔ και αιμοδότης της με δικά του «εκσυγχρονιστικά» στελέχη είχε χαρακτηρίσει τον Αλέξη Τσίπρα «προσωρινό ένοικο» της εξουσίας, παραπέμποντας στην αντίληψη ότι οι  ιδιοκτήτες της είναι το αμαρτωλό κατεστημένο και οι ολιγάρχες κάθε είδους.

Ποιος όμως συμπορεύτηκε και συνομιλούσε αποδεδειγμένα με την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης; Θυμίζω ότι ο Σαμαράς, το 2014, είχε αντιγράψει το σύνθημα της Χρυσής Αυγής «να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας», μιλώντας για τους μετανάστες, τους οποίους στελέχη της ΝΔ χαρακτήριζαν και χαρακτηρίζουν «εισβολείς».

Αποσιωπά πλήρως η κυβερνητική προπαγάνδα τα φλερτ της κυβέρνησης Σαμαρά (διά του Μπαλτάκου) με την Χρυσή Αυγή, καθώς και τις κοινές διαδηλώσεις μαζί της κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, που έφτασαν σε πράξεις ακραίας βίας, όπως επιθέσεις εμπρησμού σπιτιών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Βόρεια Ελλάδα. Μια συμφωνία πολλαπλά ωφέλιμη για την χώρα,  την οποία πολέμησε η ΝΔ μαζί με τους εθνικιστές της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας, τον Ερντογάν και τον Πούτιν.

Επικαλούνται την δήθεν συνεύρεση του ΣΥΡΙΖΑ με χρυσαυγίτες στο κίνημα των «αγανακτισμένων» της περιόδου 2011-2012. Ωστόσο,  το κίνημα εκείνο  είχε ξεκινήσει μέσω sms και διαδικτύου, ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε, αλλά δεν το οργάνωσε για να κλείνει την πόρτα σε οποιονδήποτε επιθυμούσε να προσέλθει, συμπεριλαμβανομένων και νεοδημοκρατών, πολλοί εκ των οποίων το 2012 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και έκτοτε παραμένουν δίπλα του.

Τέλος,  η ηγεσία της Δεξιάς, αλλά και του ΚΙΝΑΛ αποφεύγουν να πουν γιατί η Χρυσή Αυγή εισήλθε στη Βουλή το 2012 ως τρίτο κόμμα, ενώ προηγουμένως ήταν στο πολιτικό περιθώριο. Ήταν η διαφθορά, η χρεωκοπία, πολιτική και ηθική των παλαιών κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που της έστρωσαν τον δρόμο.

Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος