FOLLOW US: facebook twitter

Ενδιαφέρουσα ημερίδα για το ελαιόλαδο στον Πύργο: Στόχος το 2019 να είναι μια καλή ελαιοκομική χρονιά για την Ηλεία

Ημερομηνία: 28-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”80889″ img_size=”full”][vc_column_text]Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με πολύ αξιόλογους ομιλητές και θέμα «Ελαιόλαδο: Ο πράσινος χρυσός- η παραγωγή, τα προβλήματα καλλιέργειας και η προώθηση» διοργάνωσε την Κυριακή το πρωί στο κατάμεστο συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας, ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ηλείας. Η ημερίδα αφορούσε όλο το φάσμα της παραγωγικής αλυσίδας της ελαιοπαραγωγής που όπως τονίστηκε είναι ένας από τους πλέον δυναμικούς της ελληνικής αλλά και της Ηλειακής οικονομίας με σημαντικές εξαγωγικές δυνατότητες που μπορεί άνετα να συμβάλλει στην στήριξη της ελληνικής αλλά και τοπικής αγροτικής οικονομίας. Με δεδομένο ότι το 2018 ήταν μια πολύ κακή χρονιά για το ελαιόλαδο στην Ηλεία, ο Σύλλογος αποφάσισε να διοργανώσει αυτήν την ενημερωτική ημερίδα προκειμένου να κατανοήσουν οι παραγωγοί  τους τρόπους και τις μεθόδους με τους οποίους μπορεί να αναβαθμίσει ποιοτικά το προϊόν του αλλά και να το προβάλει στους ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Ομιλητές της ημερίδας ήταν οι  διακεκριμένοι Παν/μιακοί Δημήτρης Τσιτσιγιάννης Διονύσιος Περδίκης, Κωνσταντίνος Ποντικάκος, Τσιλιγκιρίδης Θεόδωρος, Πέτρος Ταραντίλης και ο Γεώργιος Οικονόμου Γενικός Δ/ντής ΣΕΒΙΤΕΛ. Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα οι βουλευτές Δ. Μπαξεβανάκης και Γ. Κουτσούκος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος και ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕ Πελοποννήσου, Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας Αθανάσιος Πετρόπουλος που έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία για το ελαιόλαδο.

Ο πρόεδρος Συλλόγου γεωπόνων ελευθέρων επαγγελματιών Δυτικής Ελλάδας Κώστας Τσάκωνας καλωσόρισε το κοινό και τους ομιλητές και  τόνισε ότι ο Σύλλογός του διοργάνωσε αυτήν την ημερίδα για το ελαιόλαδο, γιατί είναι ένα βασικό προϊόν της Ηλείας.

‘Πέρυσι είχαμε μια πολύ δύσκολη χρονιά, ευελπιστούμε ότι η φετινή ελαιοκομική χρονιά του 2019 θα είναι καλύτερη για να έχουμε ένα ποιοτικό προϊόν. Μέσα από την γνώση που παίρνουν οι παραγωγοί μπορούν να φτιάξουν ένα ανώτερο και ποιοτικό προϊόν, γι αυτό και καλέσαμε εξαίρετους ομιλητές για να ενημερώσουν τους παραγωγούς μας. Το 2018 ζήσαμε ακραίες καιρικές συνθήκες και μέσες θερμοκρασίες και αυτό ευνόησε και αυτό ευνόησε και το δάκο και το γλιοσπόριο σε μεγάλη μορφή. Αν έγκαιρα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τον ελαιόκαρπο και βοηθήσουν βεβαίως και οι καιρικές συνθήκες, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε φέτος ποιοτικό προϊόν. Εμείς οι γεωπόνοι πάντα μέσω των μαγαζιών που εκπροσωπούμε, προσπαθούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Στόχος είναι να παράγουμε ένα ποιοτικό προίόν και επίσης να μάθουμε πώς θα μπορέσουμε να το πλασάρουμε σωστά. Εμάς η δουλειά μας είναι να παράγουμε ποιοτικό προϊόν, αυτός είναι ο στόχος μας. Αν καταφέρουμε να παράγουμε 1 κιλό ελαιολάδου παραπάνω ανά δέντρο, κάποιος ο οποίος έχει 1000 δέντρα, θα έχει έναν τόνο λάδι παραπάνω. Φαίνεται απλό, αλλά σε οικονομικά μεγέθη βλέπετε γιατί μιλάμε. Εμείς οι ελεύθεροι γεωπόνοι εννοώ σαν μαγαζιά, είμαστε δίπλα στον αγρότη γιατί έχουμε και καθήκον και συμφέρον να έχουμε ένα καλύτερο προϊόν στον τόπο μας. Η Ηλεία έχει την τύχη να έχει πολλά και καλά γεωπονικά μαγαζιά από άκρη σε άκρη του νομού και απευθυνόμενος στους παραγωγούς θα ήθελα να πω ότι μπορείτε να βρείτε ένα ή δύο από αυτά με τους γεωπόνους που σας ταιριάζουν και εμπιστευτείτε τους. Η σωστή κατεύθυνση θα μας φέρει στο σωστό αποτέλεσμα. Όσον αφορά το πώς θα μπορέσουμε αυτό το προϊόν να το προωθήσουμε, εγώ θα έλεγα κάντε ομάδες, συνεργαστείτε μεταξύ σας. Ένας παραγωγός που έχει 5 τόνους λάδι δεν μπορεί να πάει πουθενά, ενώ 10 παραγωγοί που έχουν 50 τόνους λάδι, έχουν κάποια προοπτική.»

Οι προτάσεις που έκανε δεκτές ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο  πρόεδρος του ΓΕΩΤΕ Κ. Αθανάσιος Πετρόπουλος τόνισε από την πλευρά του ότι η  Ελλάδα είναι η 3η χώρα σε εξαγωγές ελαιολάδου στον κόσμο και η πρώτη σε παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου, οπότε αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που το κάνει ιδιαίτερα σημαντικό.

«Το 2018 όπως και το 2016 ήταν μια πολύ κακή χρονιά για το ελαιόλαδο γιατί οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν χωρίς να είναι ακραίες ήταν ασυνήθιστες και βοήθησαν στην ανάπτυξη εντομολογκών και μυκητιολογικών ασθενειών, όπως το γλιοσπόριο και ο δάκος και είχαν σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή και να πέσει η ποιότητα του ελαιολάδου. Το ΓΕΩΤΕ ήρθε σε επαφή με τα μέλη μας και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πελοποννήσου και καταθέσαμε 10 προτάσεις στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Με χαρά διαπιστώσαμε ότι ο υπουργός υιοθέτησε ένα μέρος των προτάσεων αυτών και τις έστειλε στους περιφερειάρχες ζητώντας να υιοθετήσουν αυτά τα μέτρα. Οι προτάσεις μας στηρίχθηκαν σε 3 άξονες. Ο πρώτος είναι ότι θα πρέπει επιτέλους να περάσουμε στη γεωργία ακριβείας, να χρησιμοποιήσουμε τη νέα τεχνολογία όπως κάνουν άλλες χώρες εδώ και 15 χρόνια. Το δεύτερο είναι ότι προτείνουμε αλλαγή των διαγωνιστικών διαδικασιών για το δάκο, να είναι τριετής ο διαγωνισμός και να εξασφαλιστούν γι αυτό τα κονδύλια να μην περιμένουμε κάθε χρόνο την τελευταία στιγμή και μέχρι αρχές Μαιου να έχουμε ξεκινήσει όλες οι διαδικασίες παρατηρώντας το φαινόμενο όλο το χρόνο. Το τρίτο που προτείνουμε είναι να αξιοποιήσουμε την Πανεπιστημιακή γνώση, τα Παν/μια και τους γεωπόνους, Σε αυτό το επίπεδο η δική μας πρόταση είναι να δημιουργηθεί στη Δυτική Ελλάδα ένα Ινστιτούτο Ελαίας έτσι όλο το χρόνο να ασχολείται με την ελιά και το ελαιόλαδο όλο το χρόνο γιατί είναι εθνικό μας προϊόν.».

Ακολούθησαν οι ενδιαφέρουσες ομιλίες των εισηγητών που αναφέρθηκαν κυρίως στις μυκητολογικές επιδημιολογικές ασθένειες και την αντιμετώπισή τους, όπως και όλο το φάσμα της ελαιοπαραγωγής.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia