FOLLOW US: facebook twitter

Ένα τεράστιο «ευχαριστώ» 50 χρόνια μετά, δάκρυα και αναμνήσεις!

Ημερομηνία: 27-11-2023 | Συντάκτης:


Τα προσφυγόπουλα της Κύπρου 1974 σημερινοί ενήλικες εξέφρασαν στην Ηλεία την ευγνωμοσύνη τους για την φιλοξενία των 456 παιδιών

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου

Το ταξίδι της επιστροφής στην Ηλεία, στον τόπο που τα φιλοξένησε με αγάπη για δύο και τρία σχεδόν χρόνια, χτίζοντας ένα δίχτυ προστασίας για αυτά τα παιδιά του πολέμου, τελικά έγινε πραγματικότητα για τα τότε προσφυγόπουλα της Κύπρου του 1974, όπου σημερινοί ενήλικες μετά από 50 χρόνια, βρέθηκαν ξανά εδώ για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους. Να πουν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στις οικογένειες των Ηλείων και στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας που τα αγκάλιασαν με απέραντη στοργή τις τραγικές εκείνες ώρες, προσφέροντας τους ένα δεύτερο σπίτι και μια νέα οικογένεια.

Την πρωτοβουλία της επιστροφής τους στην Ηλεία για ένα τριήμερο σχεδιάζοντας μια πληθώρα εκδηλώσεων απόδοσης τιμών κι ευγνωμοσύνης, ανέλαβε η «Ομάδα πρωτοβουλίας ασυνόδευτων παιδιών της Κύπρου που φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα από το 1974 έως το 1979» σε συνεργασία με την Ι. Μητρόπολη Ηλείας και τον Μητροπολίτη κ. Αθανάσιο Β΄. Χθες το πρωί, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Πύργου, εκτυλίχθησαν συγκινητικές στιγμές, καθώς η αποστολή των Κυπρίων παρέστη στα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας «Ενθύμιο τιμής ένεκεν 1974» που τοποθέτησαν δίπλα από την προτομή του Μακαριστού Μητροπολιτου Ηλείας Αθανασίου Α΄. Την αποστολή των Κυπρίων αποτελούσαν ο πρόεδρος της Ομάδας Πρωτοβουλίας κ. Ανδρέας Αθανασίου , ο αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Μιχαήλ και αρκετά από τα τότε προσφυγόπουλα που φιλοξενήθηκαν στην Ηλεια, σημερινοί ενήλικες πια, που συνοδεύονταν από τον Επίσκοπο Αμαθούντας κ. Νικόλαο, την εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Κύπρου κ. Καλιόπη Πουγιουρούμ και τον τ. Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα και πρ. υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκο Κενεβέζο.

Μετά την διαρχιερατική Δοξολογία παρουσία των τοπικών αρχών και φορέων, ο Μητροπολίτης Ηλείας καλωσορίζοντας την Κυπριακή αποστολή, αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής, τονίζοντας ότι εμπνευστής της ιδέας για τη φιλοξενία παιδιών από την αιματοβαμμένη Κύπρο, το φθινόπωρο του 1974 ήταν ο Μητροπολίτης Ηλείας Αθανάσιος Α΄ όπου ο νομός μας δέχθηκε 456 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και το πρωτοπόρο παράδειγμά του μετά ακολούθησαν κι άλλες περιοχές της Ελλάδας. «Ήταν μια ύψιστη πράξη αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, μια υποχρέωση απέναντι στους Κύπριους αδελφούς μας, με στόχο να τους απλώσουμε ένα χέρι βοηθείας». Από την πλευρά του ο Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του γι αυτήν την πράξη αλληλεγγύης και στην Μητρόπολη και στις 300 περίπου οικογένειες των Ηλείων, τονίζοντας ότι παραμένει άσβεστη στη μνήμη όλων». Το δικό τους «ευχαριστώ» εξέφρασαν η εκπρόσωπος του Υπ. Παιδείας της Κύπρου και ο τ. Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, όπως και ο πρόεδρος της Ομάδας Πρωτοβουλίας.

«Υπήρχαν παιδιά που ταξίδεψαν
μόνο με το εσώρουχό τους..»

Συγκινητική ήταν η ομιλία του αντιπροέδρου κ. Μιχάλη Μιχαήλ που αναφέρθηκε αρχικά στην πρωτοβουλία αυτή τονίζοντας ότι εκ μέρους τους είναι μια πηγαία έκφραση ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης της προσφοράς της Ι. Μητρόπολης Ηλείας και των 300 οικογενειών της Ηλείας, αλλά και μια θερμή επικύρωση αυτού του δεσμού που δημιουργήθηκε, αλλά παράλληλα είναι και μια ενέργεια γνωστοποίηση της όχι και τόσο γνωστής πτυχής της Σύγχρονης Κυπριακής Ιστορίας, και ειδικότερα της περιόδου της προδοσίας του 1974 και της τουρκικής εισβολής.

«Σήμερα, το μυαλό μας δεν μπορεί να μη γυρίσει πίσω, στις τραγικές θύμησες της εισβολής του τουρκικού “Αττίλα”, στις εικόνες των χιλιάδων ανέστιων οικογενειών, στους εγκλωβισμένους, τους νεκρούς, τους αγνοούμενους, την κατεχόμενη γη. Σε όλα τα παιδιά ένα από τα οποία είμαι εγώ και ο αδελφός μου, που μας έβαλαν σε ένα πλοίο στη Λεμεσό και μας έδιωξαν μόνα από την Κύπρο, φοβούμενοι προφανώς οι γονείς μας μια τρίτη εισβολή του Αττίλα. Αν έχω πέντε παιδιά να σωθούν τουλάχιστον τα τρία σκέφτηκαν!! Πολλά από εκείνα τα παιδιά μπήκαν στο πλοίο με τα ρούχα που φορούσαν, κάποια ακόμα και μόνο με το… εσώρουχό τους, ελάχιστα είχαν μια μικρή βαλιτσούλα! Και πάνω από το πλοίο πέταγαν σε σχηματισμό ομπρέλας τα τούρκικα μαχητικά!! Κάποτε φτάσαμε σε ένα λιμάνι, Πειραιάς μας είπαν λέγεται. Κι ύστερα μας έβαλαν σε λεωφορεία και φτάσαμε στον Πύργο στο οικοτροφεία του Φιλοθέης. Κι ήρθε κόσμος πολύς εκεί, άλλοι διάλεγαν παιδιά για να τα πάρουν σπίτια τους, σε άλλους έλεγαν αν θες πάρε αυτό το παιδί κι έτσι άλλα μοιραστήκαμε σε σπίτια κι άλλα έμεινα στα ιδρύματα της Μητρόπολης. Στιγμές που αν δεν τις ζήσεις δεν μπορείς να τις διανοηθείς!!»

Της χθεσινή τελετής προηγήθηκαν το Σάββατο κι άλλες εκδηλώσεις όπως και σήμερα με επισκέψεις σε περιοχές του νομού που φιλοξενήθηκαν τα Κυπριωτόπουλα, όπως το Χάβαρι, τη Γαστούνη και την Αμαλιάδα και σήμερα στα Σαβάλια για να συναντηθούν με οικογένειες που τους φιλοξένησαν. Κάθε παιδί και μια ιστορία…

Τέλος, η Ομάδα Πρωτοβουλίας απένειμε πλακέτες στον Μητροπολίτη Ηλείας, στον Επίσκοπο Αμαθούντος και 7 ακόμα πλακέτες προορίζονταν για τους δήμους της Ηλείας (παρέστησαν και τις παρέλαβαν προσωπικά μόνο ο δήμαρχος Πύργου Π. Αντωνακόπουλος και ο δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης και οι άλλες θα σταλούν στον προορισμό τους). Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμα οι βουλευτές Δ. Καλαματιανός και Μ. Κατρίνης, ο αντ/άρχης Αθλητισμού Δ. Νικολακόπουλος, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πύργου Στ. Καννής και εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών του νομού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot