FOLLOW US: facebook twitter

Σταθερή αντίθεση στο φορο-νομοσχέδιο

Ημερομηνία: 27-11-2023 | Συντάκτης:

-Με βουλευτές της Ηλείας συζήτησαν χθες το φορολογικό οι φορείς της Ηλείας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Την αντίθεσή τους στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, εξέφρασαν εκ νέου χθες οι εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων της Ηλείας, κατά τη διάρκειά συνάντησής τους με τους βουλευτές Ηλείας στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕ Ηλείας, η οποία είχε στόχο τη συζήτηση επί των διατάξεων και των άρθρων που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στους μικρούς και μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τη συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, o οποίος επανέλαβε τη διαφωνία του δικηγορικού κλάδου με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, στεκόμενος ιδιαίτερα στην επαναφορά του τεκμαρτού εισοδήματος ως μέτρου άδικου και αυθαίρετου. «Από μόνο του το γεγονός της εισαγωγής τεκμαρτών κριτηρίων εμπεριέχει ένα πολύ μεγάλο βαθμό αυθαιρεσίας, διότι η φορολόγηση δεν γίνεται με βάση τα πραγματικά εισοδήματα των επαγγελματιών αλλά με βάση κριτήρια τα οποία αυθαίρετα θεσπίζονται από την πολιτεία. Το γεγονός αυτό συν το γεγονός ότι ο υπολογισμός δεν γίνεται επί των πραγματικών εισοδημάτων αλλά με βάση τα εισοδήματα τα οποία έχουν οι μισθωτοί, οι οποίοι βρίσκονται σε διαφορετικό καθεστώς, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα», ανέφερε.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, υπογράμμισε τoν αναδρομικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, καθώς λαμβάνει υπόψη το φετινό φορολογικό έτος, και σημείωσε πως ο χαρακτήρας του είναι καθαρά φοροεισπρακτικός. «Το νέο νομοσχέδιο είναι άδικο, δεν βοηθάει καθόλου τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Μας έβαλαν πριν τρία χρόνια να έχουμε ηλεκτρονικά βιβλία και my data υποτίθεται για την φοροδιαφυγή και επειδή το κράτος είναι αδύνατον να κάνει ελέγχους, έρχεται τώρα και μας δείχνει με το δάχτυλο ότι είμαστε φοροφυγάδες και κλέφτες. Κάθε φορά που έχει ανάγκη το κράτος για να εισπράξει χρήματα, στους ελεύθερους επαγγελματίες και το εμπόριο στρέφεται».

Ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ  Ηλείας, Αλέξης Νταουλάρης, ανέφερε ότι είναι οξύμωρη η χρήση τεκμηρίων όταν υπάρχουν σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και στηλίτευσε το γεγονός ότι το νομοσχέδιο διαχωρίζει για πρώτη φορά ατομικές  επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα. «Μας λέει ότι μια εταιρία μπορεί να έχει ζημιές, μια ατομική επιχείρηση ή ένας ελεύθερος επαγγελματίες δεν επιτρέπεται να έχει ζημιές. Δεν γίνεται να τσουβαλιάζεις μια ολόκληρη κατηγορία επαγγελματιών και ειδικά τις πιο μικρές επιχειρήσεις που είναι οι ατομικές και να τις φορολογείς κατευθείαν, αφήνοντας εκτός τις μεγάλες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν συστηματικά μεγάλες ζημιές πολλών εκατομμυρίων». 

Παρόντες Αυγερινοπούλου, Καλαματιανός, Κατρίνης

Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι τρεις βουλευτές Ηλείας, Διονυσία Αυγερινοπούλου, Διονύσης Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης.

Ο κ.Καλαματιανός δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιβάλλει κατ΄ ουσίαν έναν άδικο «κεφαλικό» φόρο 1.444 ευρώ σε όλους τους επαγγελματίες και έκανε λόγο για εμπαιγμό με βάση τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ. «Εκατοντάδες ελεύθεροι επαγγελματίες διαπιστώνουν ότι αυτό ήταν ένα ψέμα. Τρόποι αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής υπάρχουν πολλοί, όπως το mydata, ηλεκτρονικές διασταυρώσεις κλπ. Το ζήτημα είναι να μην αδικηθούν συμπολίτες μας που έχουν πραγματικό πρόβλημα και δεν φοροδιαφεύγουν. Δυστυχώς, η κυβέρνηση τους στοχοποιεί όλους και τους χαρακτηρίζει φοροφυγάδες, χωρίς να μπορεί να το τεκμηριώσει. Ταυτόχρονα είναι ανοιχτοχέρα αφήνει στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο με φοροαπαλλαγές, δεν φορολογεί τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας και των διυλιστηρίων, ενώ φορτώνει με βάρη τους πολλούς, που βυθίζονται στα χρέη, τροφοδοτώντας την ακρίβεια», σημείωσε.

Ο κ.Κατρίνης δήλωσε ότι η κυβέρνηση αιφνιδίασε τον κόσμο της αγοράς αφού προεκλογικά δεν είχε προειδοποιήσει για τέτοιο νομοσχέδιο. «Στοχοποιούνται οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, που είναι πάρα πολλές στην περιοχή μας, έναντι των εταιρειών. Πολλές επαρχιακές περιοχές και χωριά θα οδηγηθούν στην ερημοποίηση. Ο κοινωνικός αυτοματισμός ότι όλοι συλλήβδην οι επαγγελματίες είναι φοροφυγάδες είναι άδικος και δεν αντιστοιχεί στον κόσμο της αγοράς. Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ξεκάθαρα ταχθεί κατά του σ/ν και έχει αντιπροτείνει σύγχρονο τρόπο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείνουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, που τις θεωρεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Ο κόσμος της αγοράς στην Ηλεία αντιτίθεται στο άδικο και φορομπηχτικό νομοσχέδιο».

Η κ. Αυγερινοπούλου δήλωσε: «Η κυβέρνηση έχει θέσει σε διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διαδικασίας, δεδομένου ότι η φορολογική δικαιοσύνη είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει την ελληνική οικονομία επί δεκαετίες και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Στο πλαίσιο αυτό συζήτησα με τους φορείς της Ηλείας τα σημεία στα οποία διατυπώνουν τον προβληματισμό τους και θα μεταφέρω στον αρμόδιο υπουργό τις προτάσεις τους, με στόχο να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και συνδιαμόρφωση στην τελική μορφή του νόμου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος