FOLLOW US: facebook twitter

Ένα ποιητικό απόγευμα για τον Τάκη Σινόπουλο στη γενέτειρά του στο Επιτάλιο

Ημερομηνία: 29-03-2024 | Συντάκτης:

Διοργανώνει το Σάββατο ο Επί της Αλός Πολιτιστικός Σύλλογος Επιταλίου σε μια κοινή συνάντηση με την Λέσχη Ανάγνωσης Επιταλίου και την  ομάδα μελών της ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ

Μια ποιητική εκδήλωση  αφιερωμένη στον Ηλείο ποιητή  Τάκη Σινόπουλο,  που όπως ο ίδιος δήλωνε με κάθε ευκαιρία “ Είμαι ένας άνθρωπος που έρχεται συνεχώς από τον Πύργο…” , διοργανώνει το Σάββατο 30 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα, στο Αρχοντικό Μαστροβασίλη στη γενέτειρά του στο Επιτάλιο, ο Επί της Αλός Πολιτιστικός Σύλλογος Επιταλίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Στην εκδήλωση συμμετέχουν ακόμα σε μια κοινή ποιητική συνάντηση τιμώντας τον ποιητή μας, η Ομάδα μελών της Λέσχης ΔΕΞΑΜΕΝΗ και η Λέσχη Ανάγνωσης Επιταλίου όπου θα απαγγελθούν ποιήματα του Τάκη Σινόπουλου και θα ακολουθήσει σχολιασμός και συζήτηση.

Ο Πολιτιστικός σύλλογος «Επί της αλός», στο πλαίσιο της προώθησης του βιβλίου και της φιλαναγνωσίας, ξεκινάει ένα πλήθος δράσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024 επιθυμώντας να τιμήσει και αναδείξει ανθρώπους  των γραμμάτων, οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από την ευρύτερη περιοχή μας. Έτσι, το 2024 είναι αφιερωμένο στον μεγάλο των γραμμάτων Τάκη Σινόπουλο, προς τιμήν του οποίου γίνεται και η πρώτη εκδήλωση. 

Λίγα λόγια για τον ποιητή:

Ο Τάκης Σινόπουλος γεννήθηκε στο Επιτάλιο στις 17 Μαρτίου 1917. Ήταν πρωτότοκος γιος του φιλολόγου Γιώργου Σινόπουλου και της Ρούσας-Βενέτας Αργυροπούλου. Σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο Αθηνών και αποφοίτησε το 1944. Το 1951 κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Μεταίχμιο».

Έγραψε επίσης τις ποιητικές συλλογές «Το άσμα της Ιωάννας και του Κωνσταντίνου», που τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο ποίησης το 1961, «Γνωριμία με τον Μαξ», «Νύχτα και αντίστιξη», καθώς και διάφορες μελέτες και δοκίμια όπως την «Στροφή» για το έργο του Σεφέρη. Ανήκει στην πρώτη μεταπολεμική γενιά. Επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τους Τ.Σ. Έλιοτ, Σεφέρη και Έζρα Πάουντ. Γενικά η ποίηση του είναι λυρική, επιγραμματική και κυριαρχείται από τραγική αυτογνωσία και απαισιοδοξία. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του παρατηρήθηκε μια μεταστροφή στη χρήση του γλωσσικού υλικού προς έναν αντιποιητικό, επιθετικό και συχνά ειρωνικό λόγο.

Απεβίωσε στον Πύργο στις 25 Απριλίου 1981 (παραμονή του Πάσχα του 1981). Ήταν παντρεμένος με την Μαρία Ντότα, η οποία το 1995 δώρισε το σπίτι που έμενε στον δήμο Νέας Ιωνίας με σκοπό την στέγαση του ιδρύματος «Τάκης Σινόπουλος». Προτομή του ποιητή υπάρχει στην πλατεία, έξω από το σπίτι του, στην οδό Τάκη Σινόπουλου στον Περισσό.

Ελένη Παπαδοπούλου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia