FOLLOW US: facebook twitter

Ένα ολόκληρο χωριό ξεκληρίζεται κάθε χρόνο στους δρόμους

Ημερομηνία: 23-08-2019 | Συντάκτης:

Μπορεί να ακούγεται κοινότοπο, αλλά δυστυχώς είναι ακριβώς έτσι: ο φόρος αίματος που πληρώνουμε οι Ελληνες στην άσφαλτο είναι βαρύς -εκατοντάδες νεκροί κάθε χρόνο: 730 άνθρωποι σκοτώθηκαν το 2017 και 709 το 2018, ενώ ανάλογος ήταν και ο αριθμός όσων τραυματίστηκαν βαριά – 704 το 2017 και 701 πέρσι.

Και μπορεί στην πλειονότητά τους τα θύματα να ήταν άνω των 55 χρόνων (39,9%), ωστόσο τα υπόλοιπα ανήκαν στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες, ενώ ακόμη ένα στοιχείο που θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει από τα στατιστικά της Τροχαίας είναι ότι τα τροχαία ατυχήματα συμβαίνουν συχνότερα τις εργάσιμες ώρες, 9 π.μ. με 5 μ.μ.

Και, όπως μπορεί κάποιος να υποθέσει, τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων συμπίπτουν με τις πιο σοβαρές τροχαίες παραβάσεις, την παραβίαση των STOP και του φωτεινού σηματοδότη, καθώς τα περισσότερα ατυχήματα (38%) συμβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές, τη χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση, το αντικανονικό προσπέρασμα και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, για να αναφέρουμε μερικά.

Οδηγικές πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο ζωές και συνιστούν επικίνδυνη και ανεύθυνη, αντικοινωνική συμπεριφορά που δυστυχώς τείνει να είναι ο κανόνας, αφού ετησίως βεβαιώνονται από την Τροχαία σχεδόν μισό εκατομμύριο παραβάσεις, πάνω από 420.000 για την ακρίβεια, με την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας να αποτελεί τη συνηθέστερη παράβαση στις μισές σχεδόν περιπτώσεις αλλά και την παραμέληση χρήσης των μέσων που σώζουν ζωές σε περιπτώσεις ατυχήματος, όπως είναι το κράνος και η ζώνη ασφαλείας, να βρίσκεται υψηλά.

https://www.efsyn.gr/sites/default/files/images/2019/08/troxaia_dystyxhmata_eyropaikh_enosh.jpg

Φέτος το καλοκαίρι η αύξηση των τροχαίων, με συχνά τραγικά αποτελέσματα, έχει σημάνει συναγερμό στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.: σύμφωνα με δημοσίευμα του «News 247», που κάνει λόγο για «γενοκτονία στον δρόμο», η συχνότητα των τροχαίων οδήγησε τις Αρχές να δώσουν εντολή για τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Κανόνες

Προς εμπέδωση των συνεπειών από την πλημμελή τήρηση της σωστής οδηγικής συμπεριφοράς, η ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζει την ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία η αγνόηση των υποχρεωτικών προστατευτικών μέσων, όπως η μη χρήση ζώνης ασφαλείας – προστατευτικού κράνους – παιδικού καθίσματος, η χρήση κινητού τηλεφώνου, η παρεμπόδιση ραμπών ατόμων με αναπηρία αλλά και η χρήση της Λωρίδας Εκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ), έχει συνέπεια την αφαίρεση της άδειας οδήγησης αλλά και της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος για 60 ημέρες.

Στην περίπτωση που μέσα σε έξι μήνες υπάρξει υποτροπή, τότε όχι μόνο αφαιρείται η άδεια οδήγησης για διπλάσιο χρονικό διάστημα, αλλά απαιτείται και επανεξέταση του οδηγού προκειμένου να την αποκτήσει ξανά.

Σημειώνεται ότι ο οδηγός κινδυνεύει να χάσει για πάντα την άδεια οδήγησης αν μέσα σε διάστημα πέντε ετών υποπέσει τρεις φορές σε παραβάσεις που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ, την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη ή πινακίδας «STOP», το αντικανονικό προσπέρασμα και την επικίνδυνη οδήγηση.

 

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στα δυστυχήματα με μοτοσικλέτες

Με τόσο τραγική οδηγική συμπεριφορά δεν είναι τυχαίο που στη χώρα μας καταγράφεται το υψηλότερο επίπεδο θανάτων σε τροχαία με μοτοσικλέτες.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για το 2017, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στα δυστυχήματα με μοτοσικλέτες, που αντιστοιχούν σε 20 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, αριθμός υπερδιπλάσιος του μέσου όρου της Ε.Ε. όπου συμβαίνουν 8 ανάλογα περιστατικά.

Βέβαια, στα επιβατικά αυτοκίνητα χρεώνονται σχεδόν οι μισοί θάνατοι από τα τροχαία στους ευρωπαϊκούς δρόμους (47%) και ακολουθούν οι θάνατοι πεζών (21%), μοτοσικλετιστών (15%), ποδηλατιστών (8%) και τα δυστυχήματα που συνέβησαν με άλλου τύπου οδικά μέσα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος