FOLLOW US: facebook twitter

Ένα «ΝΑΙ» και ένα «ΟΧΙ» για τα φωτοβολταϊκά στο Σκιαδοβούνι Ολυμπίας

Ημερομηνία: 25-01-2023 | Συντάκτης:

Εγκρίνει το υπουργείο Πολιτισμού, απορρίπτει η Αποκεντρωμένη

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Όλο και πιο σύνθετη γίνεται η υπόθεση εγκατάστασης αιολικού σταθμού στο Σκιαδοβούνι, το οποίο εν μέρει αφορά τη ΔΕ Λασιώνος του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, αφού μέσα σε λίγες ημέρες εκδόθηκαν δύο διαφορετικές αποφάσεις σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.

 Προχθές η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εξέδωσε απόφαση απόρριψης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ισχύος 31,5 MW, στη θέση «Λειψούτα-Σκιαδοβούνι», καθώς δεν μπορεί να εκδοθεί Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) που να ενσωματώνει την έγκριση επέμβασης, διότι οι δασικές υπηρεσίες έχουν διατυπώσει αρμητική άποψη για την υλοποίηση του έργου. Παράλληλα, η γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ δεν έχει τεκμηριωθεί από την ΕΟΑ ότι η κατασκευή του έργου δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα της προστατευόμενης περιοχής.

«Επισημαίνεται ότι η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έχει γίνει αποδεκτή από τον υπουργό, θέτει απαραίτητη προϋπόθεση για την ενσωμάτωση της έγκρισης επέμβασης σε δημόσιες δασικές εκτάσεις στην ΑΕΠΟ, τη θετική γνωμοδότηση των δασικών υπηρεσιών», αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση.

Σε ό,τι αφορά όμως την αρχαιολογική διάσταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, το υπουργείο Πολιτισμού γνωμοδότησε θετικά για το ίδιο έργο, σύμφωνα με απόφαση που εκδόθηκε χθες και την οποία υπογράφει η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πολυξένη Αδάμ-Βελένη.

Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο, υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με βάση τη οποία δόθηκε η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τον Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 31,5MW και συνοδά έργα οδοποιίας, ηλεκτρικής διασύνδεσης, στη θέση “ΛΕΙΨΟΥΤΑ-ΣΚΙΑΔΟΒΟΥΝΙ” των Δ.Ε. Τριταίας και Λασιώνος των Δήμων Ερυμάνθου και Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς δεν προκαλείται βλάβη σε εντοπισμένους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία αρμοδιότητας  του υπουργείου Πολιτισμού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος