FOLLOW US: facebook twitter

Ένα λογοτεχνικό Σαββατόβραδο στα Λεχαινά!

Ημερομηνία: 22-08-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

Η πολιτιστική ομάδα Φράγμα παρουσίασε δύο συλλογές διηγημάτων του Άγγελου Ευθ. Αγγελόπουλου

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Στην πατρίδα του Ανδρέα Καρκαβίτσα, η Πολιτιστική Οµάδα Φράγµα, οι εκδόσεις Κοράλλι και οι εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης οργάνωσαν ένα διαλεχτό κάλεσμα στο καφέ ΟΣΕ Λεχαινών για την παρουσίαση των δυο συλλογών διηγημάτων του  Λεχαινίτη Άγγελου Ευθ. Αγγελόπουλου «Η Κλειώ φοβόταν τις γάτες και άλλα αφηγήματα» ( εκδόσεις Κοράλλι)  & «Ο δρόµος και το ρολόι – 31 αφηγήματα» ( εκδόσεις Παρατηρητής), παρουσία του συγγραφέα.

Για τα βιβλία σε αυτήν την όμορφη λογοτεχνική βραδιά που παρακολούθησε αρκετός κόσμος, µίλησαν ο Γιώργος Γώτης, οδοντίατρος, ποιητής, ο Διονύσης Κράγκαρης, συνταξιούχος νομικός, συγγραφέας, Τάκης Λαϊνάς, γεωπόνος, συγγραφέας, η Ελένη Σκάβδη, συγγραφέας, δημοσιογράφος. Η κ. Ελένη Σκάβδη ανέγνωσε αρχικά την επιστολή – χαιρετισμό της Τζένης Κατσαρή-Βαφειάδη δημοσιογράφου- φιλολόγου  σχεδιάστριας και επιμελήτριας του δεύτερου  βιβλίου. Μάλιστα, όπως τόνισε και στην συνέχεια ο ίδιος ο συγγραφέας, η σχέση της αυτή με τον νομό μας, γίνεται γέφυρα πολιτισμού μεταξύ της Ρούμελης και της Ηλείας.

Ο κ. Γώτης ανέφερε ότι τα βιβλία του Άγγελου Ευθ. Αγγελόπουλου μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε πεζογραφήματα καθώς ακολουθούν τη φόρμα του διηγήματος και έχουν μια ολοκληρωμένη ιστορία και αφορούν το παρελθόν αλλά και το σήμερα σε μια προσπάθεια του συγγραφέα να καταγράψει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας που ζούμε. . Μέσω της νοσταλγίας ξαναζωντανεύουν  το τόπος, που είναι τα Λεχαινά και η Αθήνα,  ενώ ο στοχασμός των περασμένων χρόνων καθόρισαν την μετέπειτα ζωή του συγγραφέα. Ο κ. Λαϊνας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο συγγραφέας γράφει ιστορίες και μας δείχνει καινούργιους κόσμους .

Ο ίδιος ο συγγραφέας μιλώντας για τα έργα του ανέφερε ευχαρίστησε ολους τους παρόντες για την μεγάλη τιμή που του γίνεται και κυρίως την πολιτιστική ομάδα Φράγμα, αναφέροντας ότι η εκδήλωση τον γέμισε συγκίνηση, γιατί του δόθηκε η ευκαιρία να επικοινωνήσει με τους συμπατριώτες του και το αναγνωστικό κοινό της πατρίδας του. Ξεκίνησε όπως είπε να γράφει τα διηγήματά του από το 2007 και μετά και θεωρεί ότι η συγγραφή ήταν μια μετεξέλιξη της έως τότε επαγγελματικής του ζωής, καθώς υπήρξε ληξίαρχος του δήμου Λεχαινών για 27 ολόκληρα χρόνια, καταγράφοντας γεννήσεις, θανάτους, χαρές και λύπες επί της ουσίας. Επισήμανε ακόμα ότι στο βιβλίο του «Η Κλειώ φοβόταν τις γάτες και άλλα αφηγήματα», το κεντρικό θέμα είναι η διαφύλαξη του φυσικού και καταπιεσμένου εαυτού μας, ενώ στο δεύτερο βιβλίο του Ο δρόμος και το ρολόι – 31 αφηγήματα», η αναζήτηση του δρόμου εκείνων των αξιών που μας οδηγούν στο μεγάλο ρολόι. στο θεϊκό ρυθμό της μητέρας φύσης.

Τέλος, ο κ. Αγγελόπουλος ανέφερε ότι μέσα από τα διηγήματά του, γίνεται μια προσπάθεια ανάπλασης των συναισθημάτων με έναν άλλο τρόπο και ότι τα διηγήματά του αποτελούν μια προσωπική εξομολόγηση, σαν να βρίσκεται απέναντι σε ένα πρόσωπο μυστικό και αθέατο που τον ακολουθεί παντού, και θα είναι μεγάλη επιτυχία για τον κάθε αναγνώστη αν μπορέσει να ανακαλύψει το μαγικό πέρασμα αυτού του προσώπου μέσα από τις σελίδες των βιβλίων του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος