FOLLOW US: facebook twitter

Ένα κεντρικό και δυο βοηθητικά Νοσοκομεία στην Ηλεία

Ημερομηνία: 16-12-2022 | Συντάκτης:

Ριζικές αλλαγές με το νέο χάρτη Υγείας που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΥ

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

Ένα τελείως διαφορετικό Εθνικό Σύστημα Υγείας με λιγότερα νοσοκομεία τα οποία όμως θα είναι …πλήρως (!) στελεχωμένα, φιλοδοξεί να δημιουργήσει μέσα στο 2023 η κυβέρνηση αν και παραμένει αμφίβολο, λόγω εκλογών, αν θα το προχωρήσει…

Πρόκειται για το νέο «χάρτη Υγείας» που περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές στο σημερινό σύστημα υγείας, καθώς θα «κουρέψει» πολλά υπάρχοντα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα μεταξύ αυτών και στην Ηλεία, που ως γνωστόν διαθέτει τρία νοσηλευτικά ιδρύματα σε απόσταση… 20 χιλιομέτρων το ένα από το άλλο.

Στόχος του νέου σχεδίου είναι να αναμορφώσει πλήρως το τοπίο περιλαμβάνοντας και πολλές αλλαγές για τους εργαζομένους που όπως όλα δείχνουν θα κληθούν να στηρίξουν ένα κεντρικό Νοσοκομείο που στην περίπτωση της Ηλείας είναι του Πύργου με τα άλλα δυο να λειτουργούν… βοηθητικά αλλάζοντας όμως χρήση.

Ήδη για το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας που στην ουσία έχει πάψει να λειτουργεί ως Νοσοκομείο και θυμίζει περισσότερο Κέντρο Υγείας καθώς δεν διαθέτει πλέον βασικές ιατρικές ειδικότητες, προγραμματίζεται η δημιουργία, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει, ογκολογικού τμήματος για τη διενέργεια χημειοθεραπειών. Πως ακριβώς βεβαίως θα υλοποιηθεί ένα τέτοιο εγχείρημα, αποτελεί ακόμα άγνωστο δεδομένου ότι απαιτούνται ιατρικές ειδικότητες και πολυάριθμο προσωπικό που δεν διαθέτει η μονάδα.

Όσον αφορά το Νοσοκομείο Κ.Υ. Κρεστένων, που και αυτό παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, φαίνεται πως προχωρά η δημιουργία Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Φροντίδας για Ηλικιωμένους Ασθενείς με Άνοια και άλλα αντίστοιχα νοσήματα, διατηρώντας όμως το κομμάτι του τμήματος επειγόντων περιστατικών και κάποια εξωτερικά ιατρεία για την εξυπηρέτηση των ασθενών της περιοχής.

Στόχος λοιπόν του νέου σχεδίου του Υπ. Υγείας είναι στήριξη του κεντρικού Νοσοκομείου, αυτού του Πύργου, όπως δις έχει ανακοινώσει η αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα επισκεπτόμενη το Νομό. Μόνο που το Νοσοκομείου Πύργου δυο χρόνια κοντά, λειτουργεί τον πυλώνα του, που είναι η Παθολογική κλινική με δανεικούς ιατρούς καθώς όλες οι προκηρύξεις που έχουν βγει, καταλήγουν άγονες. Και παρόλα τα αιτήματα των τοπικών φορέων για την χορήγηση κινήτρων και τον χαρακτηρισμό της Ηλείας ως άγονη ζώνη παραμένουν ανικανοποίητα.

Το Υπουργείο Υγείας, όπως επισημάνθηκε και στην τελευταία συνάντηση διαμαρτυρίας στο Υπ. Υγείας στους τοπικούς φορείς, ελπίζει στην ύπαρξη ενδιαφέροντος από ιδιώτες ιατρούς που με το νέο νομοσχέδιο μπορούν να προσφέρουν στο δημόσιο σύστημα υγείας…

Το σίγουρο είναι, πως ενόψει εκλογών, η κυβέρνηση, για να αποφύγει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, δε θα προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου οπότε αυτό οδηγείται προς εφαρμογή τέλη του 2023 και αυτό ανάλογα από το εκλογικό αποτέλεσμα…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος