FOLLOW US: facebook twitter

Ένα ακόμα βήμα για την Ενεργειακή Κοινότητα Δυτικής Ελλάδας

Ημερομηνία: 20-05-2021 | Συντάκτης:
-Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή η αποδοχή της παραχώρησης 1300 στρεμμάτων από το ΥΠΑΑΤ
– Συμβάλλουμε καθοριστικά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, δήλωσε στην «Πρωινή» ο περ/ρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης

Ένα ακόμα βήμα στο δύσκολο και φιλόδοξο εγχείρημα της δημιουργίας ενεργειακής κοινότητας έκανε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε η αποδοχή της δωρεάν παραχώρησης χρήσης έκτασης 1.300 στρεμμάτων στο αγρόκτημα Pilot Polder του δήμου Μεσολογγίου, προκειμένου να προχωρήσει ανεμπόδιστα η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών, σύμφωνα με όσα προβλέπει  σχετική οικονομοτεχνική μελέτη της Περιφέρειας. Η παραχώρηση της έκτασης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια θα έχει διάρκεια 50 χρόνια με σημαντικότερο όρο την απαγόρευση άσκησης δραστηριοτήτων κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Το επόμενο βήμα είναι η καταχώρηση της έκτασης σε ψηφιακή βάση δεδομένων, ενώ στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας θα τεθείς προς έγκριση η συμμετοχή της Περιφέρειας στο εγχείρημα της Ενεργειακής Κοινότητας, καθότι οι συμμετέχοντες δήμοι και ΟΕΒ έχουν ήδη λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Το τελευταίο εξάμηνο οι φορείς ενημερώθηκαν για το εγχείρημα, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας συγκέντρωσαν όλα τα δεδομένα κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τους φορείς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και στη συνέχεια καθορίστηκαν οι προδιαγραφές του φωτοβολταϊκού πάρκου, προσδιορίστηκαν οι ενεργειακές ανάγκες και τα ποσοστά συμμετοχής κάθε φορέα στην Ενεργειακή του Κοινότητα. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, το κόστος δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου δυναμικότητας 108 MW φτάνει περίπου τα 90 εκατ. ευρώ.

Λύση-μονόδρομος για τα χρέη των ΟΕΒ

Η λειτουργία της ενεργειακής κοινότητας αξιολογείται πλέον ως η μοναδική ρεαλιστική λύση για να εξυγιανθούν οικονομικά οι τοπικοί και Γενικοί Οργανισμοί Έγγειων Βελτιώσεων (ΟΕΒ), καθώς οι συσσωρευμένες οφειλές είναι ανέφικτο να αποπληρωθούν με τα ισχύοντα δεδομένα ως προς το λειτουργικό κόστος και τα έσοδα που εισπράττουν από τους παραγωγούς.

Πανελλαδικά,  οι οφειλές των ΟΕΒ  προς τη ΔΕΗ υπολογίζονται περίπου στα 40 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί νάρκη στα θεμέλια του πρωτογενούς τομέα. Στην Ηλεία ξεπερνούν τα έξι με επτά εκατ. ευρώ και για αυτό σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια περίοδο η ΔΕΗ δίνει εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για διακοπή ηλεκτροδότησης και στη συνέχεια η υπόθεση παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Προσωρινές διαταγές, ασφαλιστικά μέτρα, διαρκής διαμάχη της ΔΕΗ με τους Οργανισμούς, με θύμα τον αγρότη που περιμένει να δει αν θα έχει νερό για να ποτίσει τις καλλιέργειές του. Τη δεδομένη στιγμή, τα πρόβλημα έχει διευθετηθεί προσωρινά και η αρδευτική περίοδος εξελίσσεται ομαλά, ωστόσο η «θηλιά» των οφειλών παραμένει διαρκής.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, η δημιουργία ενεργειακής κοινότητας θα δώσει διέξοδο ενεργειακής αυτονομίας στους ΟΤΑ, στους γενικούς και Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ & ΤΟΕΒ) και τον αγροτικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής, διαμορφώνοντας θετική προοπτική για τον πρωτογενή τομέα σε βάθος χρόνου.

«Δίνουμε λύση στο υψηλό ενεργειακό κόστος του πρωτογενούς τομέα αλλά και της Αυτοδιοίκησης, προσφέροντας δημοσιονομικό χώρο για την αποπληρωμή των παλαιών χρεών και για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη. Ανοίγουμε την αγορά ενέργειας, συμβάλλουμε καθοριστικά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και παράλληλα, αυξάνουμε την διείσδυση των ΑΠΕ, συνεισφέροντας στις προσπάθειες της χώρας για επίτευξη των ενεργειακών στόχων της. Έχουμε πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την πολιτεία, όπως αποδεικνύει η παραχώρηση της έκτασης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από το σύνολο των ΟΕΒ και από μεγάλη μερίδα των ΟΤΑ, και διαμορφώνουμε μια κατάσταση win-win, αμοιβαία επωφελή, που προσφέρει στον αγροτικό κόσμο ενεργειακή αυτονόμηση», ανέφερε.

Τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων (ΕΚΟΙΝ) ενθαρρύνουν και περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η GREENPEACE, υποστηρίζοντας ότι οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν πρωτοποριακό εργαλείο κοινωνικής συμμετοχής στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης για τα εθνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα, ζητώντας από το υπουργείο Περιβάλλοντος να ενισχύσει τις ΕΚΟΙΝ με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου και η Ελλάδα να συμβαδίσει με τις επιταγές της επιστήμης και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος