«Εμείς στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία και οι ΗΠΑ καινούργια F-16 στην Τουρκία»
Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως συναινεί σε επ’ αόριστον αξιοποίηση ελληνικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ και παραχώρηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, χωρίς ανταλλάγματα, εν μέσω του ρωσοουκρανικού πολέμου, όπως επίσης ότι η Ν.Δ. θέλει η χώρα να διαδραματίζει έναν ρόλο δορυφόρο ενώ οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να πριμοδοτήσουν την Τουρκία
«Που είναι η εθνική σας περηφάνεια;» αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στη Ν.Δ., κατά τη συζήτηση για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την οποία όπως δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει και, εάν κερδίσει στις επόμενες εκλογές, θα επιδιώξει να επαναδιαπραγματευτεί.
Στην ομιλία του κατήγγειλε αποδυνάμωση των διαπραγματευτικών όπλων της Ελλάδας από τις ΗΠΑ και για αύξηση του κινδύνου στην περίοδο της πιο σκληρής πολεμικής αντιπαράθεσης κι όξυνσης αμερικανονατοϊκών σχέσεων με απρόβλεπες συνέπειες.
«Εμείς στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία κατόπιν προτροπής των ΗΠΑ και αυτές στέλνουν καινούργια F-16 για να πετάνε πάνω από τα ελληνικά νησιά» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφερόμενος στην αποκάλυψη της Wall Street Journal ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει νέα συμφωνία στρατιωτικού υλικού με την Άγκυρα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τα έχει «δώσει όλα», χωρίς να παίρνει εγγυήσεις ασφαλείας, για τη χώρα, την ώρα που η Τουρκία αξιώνει επιπλέον σαράντα F-16 και εκσυγχρονισμό άλλων ογδόντα αλλάζοντας τους συσχετισμούς προς όφελός της, λίγο πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, η Ουάσινγκτον εξέδωσε επίσης non paper στο οποίο ανακαλεί εγγράφως τη στήριξή στον East Med, επικαλούμενη την ανάγκη να αποφευχθεί η ένταση με την Τουρκία κι όχι γιατί υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες, απορρίπτει οποιαδήποτε άλλη στήριξη στη Μεσόγειο και στηρίζει νέα στρατηγική στην ανατολική Μεσόγειο για νέες διαδρομές, που πρέπει να συμπεριλαμβάνουν την γειτονική χώρα.
«Δύο κολοσσιαίας σημασίας παραχωρήσεις»
Παράλληλα, επιτέθηκε στο κυβερνών κόμμα γιατί παραχωρεί επ’ αόριστον βάσεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να ενσωματωθούν στην πρώτη γραμμή των αμερικανικών σχεδιασμών στο πλαίσιο της πιο επικίνδυνης σύγκρουσης των τελευταίων δεκαετιών.
Καταλόγισε επίσης ότι παραχωρεί λιμάνι της περιοχής, την ίδια στιγμή που Ρώσοι αξιωματούχοι στοχοποιούν την Αλεξανδρούπολη “λέτε ότι δεν θέλουμε να είναι εμπορικό” το λιμάνι». Και έκανε λόγο για δύο κολοσσιαίας σημασίας παραχωρήσεις, αφού «απεμπολείται το διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας για ετήσια ανανέωση συμφωνίας.
Σε αυτό το σημείο κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ψεύδεται για τη διάρκεια συμφωνίας, γιατί ντρέπεται να πει την αλήθεια φανερώνοντας την ενοχή παραδεχόμενος ότι πρόκειται για επ’ αόριστον συμφωνία, στην περίπτωση που μία από τις δύο χώρες δεν την καταγγείλει.
«Το άρθρο 1 της συμφωνίας αναφέρει πως αυτή θα παραμείνει σε ισχύ στη συνέχεια, εκτός αν τερματιστεί με κάποιο από τα μέρη με γραπτή ειδοποίηση δύο χρόνια πριν» είπε για να προσθέσει:
«Δεν είναι μόνο η αντιπολίτευση που σας θυμίζουμε τι αναγράφεται. Ο ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ στη συνάντηση με τον κ. Δένδια σας κάρφωσε ενώπιον του λέγοντας επί λέξει ότι αυτή η ανανέωση θα επιτρέψει τη συμφωνία να παραμείνει σε ισχύ επ’ αόριστον».
«Θέλετε να αποτελεί η χώρα έναν ρόλο δορυφόρο, όχι σταθερότητας» υποστήριξε, ενώ σε άλλο σημείο εκτίμησε πως «άλλα λέτε, δεν πιστεύεται πραγματικά στην προοπτική της Χάγης στα ελληνοτουρκικά».
«Επιχειρείτε την επικίνδυνη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στο κυβερνών κόμμα ότι επιχειρεί την πιο επικίνδυνη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας από τη μεταπολίτευση εγκαταλείποντας πάγιες θέσεις σε σχέση με την στρατηγική του πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο όσο και με τον μετριοπαθή και προσεκτικό ρόλο της Ελλάδας εντός του ΝΑΤΟ και σχετικά με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς.
«Αυτές οι θέσεις μετατοπίζει πάγιες θέσεις της χώρας, που εξυπηρέτησαν και υλοποίησαν πολλές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων της Ν.Δ.» είπε για τη μετατροπής της Ελλάδας σε έναν πιστό και προβλέψιμο σύμμαχο, που παραχωρεί εκ των προτέρων προς όφελος των συμμάχων προκειμένου να υπάρξει στο μέλλον κάποια στήριξή τους στο μέλλον έναντι της Τουρκίας.
Και προκατάλαβε «τα αποτελέσματα του νέου δόγματος» λέγοντας τα εξής: «Τα είδαμε το 2020 με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και σήμερα με την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Τουρκίας, που κατέχει 48 χρόνια το βόρειο τμήμα της Κύπρου».
Ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι αυτές οι εξελίξεις δεν είναι αποτέλεσμα μιας κακής συγκυρίας αλλά της αδιέξοδης στρατηγικής της κυβέρνησης στην εξωτερικών πολιτικής της χώρας.
Αναφέρθηκε επίσης δημοσιεύματα σχετικά με αίτημα της Αθήνας για αντάλλαγμα που όμως απορρίφθηκε από Ουάσιγκτον η οποία δεν δεσμεύτηκε, όπως είχε κάνει στο παρελθόν για δωρεάν αμυντική βοήθεια και εκ των υστέρων αποστολή αμυντικού υλικού,
Θύμισε πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν συμφώνησε το 1990 για επ’ αόριστον συμφωνία αλλά για οκταετή, παρά τις βέβαια πιέσεις που θα δέχτηκε. «Δεν θα το έκανε ποτέ καμία χώρα σύμμαχος. Μπορεί να το κάνει μόνο μία χώρα δορυφόρος, στο άρμα των ισχυρότερων εκ των συμμάχων, των ΗΠΑ» είπε.
«Η Ελλάδα δεν είναι φυλάκιο κανενός (…) έχει δικαίωμα να διεκδικεί και να διαπραγματεύεται με τους συμμάχους της και να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα» κατέληξε στην πρωτολογία του.
Πηγή: efsyn.gr