FOLLOW US: facebook twitter

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα πληρώσετε το φόρο σε 24 δόσεις, το «πέναλτι» αν χάσετε μια πληρωμή

Ημερομηνία: 12-05-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία

Βασική προϋπόθεση για τις 24 δόσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι η συνολική οφειλή να υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ.

Τη δυνατότητα να αυξήσουν τις δόσεις πληρωμής του ΕΝΦΙΑ από 10 σε 24 έχουν φέτος, οι φορολογούμενοι που έλαβαν τσουχτερά εκκαθαριστικά.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται για ποσά οφειλών ΕΝΦΙΑ υψηλότερα των 300 ευρώ, καθώς η πάγια ρύθμιση προβλέπει ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 30 ευρώ. Για την ένταξη στην πάγια ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ.

Η ένταξη στη ρύθμιση αυτή θα μπορεί επίσης να γίνει και αφού καταστούν ληξιπρόθεσμες μία ή περισσότερες της μίας δόσεις της οφειλής ή ακόμη κι αν καταστεί ληξιπρόθεσμο ολόκληρο το ποσό της οφειλής. Σε κάθε περίπτωση, η πάγια ρύθμιση προβλέπει την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων και μη ληξιπρόθεσμων δόσεων οφειλών προερχόμενων από τακτικά επιβαλλόμενους φόρους σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις.

Από τη στιγμή που θα βεβαιωθεί η οφειλή ΕΝΦΙΑ του 2022, εφόσον υπερβαίνει κατά πολύ το ποσό των 300 ευρώ, θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ρυθμιστεί με την υποβολή αίτησης για την υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση. Η αίτηση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Πώς θα κάνετε την αίτηση

Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή και συμπλήρωση της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης, ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή του.

Για την ένταξη στη ρύθμιση του ΕΝΦΙΑ, υποβάλλεται ηλεκτρονική αίτηση στην ΑΑΔΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr, επιλέγοντας κατά σειρά «Υπηρεσίες προς πολίτες», «Αίτηση ρύθμισης οφειλών» και «Είσοδος στην εφαρμογή» με τους κωδικούς του στο Taxisnet.

Κατόπιν εισέρχεται στη φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης και από το κεντρικό μενού της εφαρμογής ο φορολογούμενος πρέπει να επιλέξει «Συνέχεια» δίπλα από την ένδειξη «Ρ7 Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν. 4152/2013, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4646/2019».

Στη συνέχεια επιλέγει την ένδειξη «Υποβολή νέας» αίτησης και τη «Ρύθμιση έως 24 δόσεις». Αμέσως θα εμφανιστούν οι οφειλές του, οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αναγράψει τα καθαρά μηνιαία έσοδά του και τα μηνιαία έξοδά του.

Η διαφορά μεταξύ των δύο ποσών θα κρίνει το ύψος της κάθε μηνιαίας δόσης που θα κληθεί να πληρώνει με τη ρύθμιση της οφειλής του και, συνακόλουθα, θα καθορίσει και τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων, οι οποίες μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 24.

Σημειώνεται, πως, όσο λιγότερο είναι το καθαρό εισόδημα που απομένει, τόσο περισσότερες θα είναι οι δόσεις αποπληρωμής.

Η αίτηση, τίθεται, άμεσα υπό επεξεργασία από το Taxisnet και εμφανίζονται τα βασικά στοιχεία της ρύθμισης, δηλαδή:

το ύψος του χρέους που ρυθμίζεται,
το ύψος των τόκων που επιβαρύνουν το χρέος,
ο συνολικός αριθμός των μηνιαίων δόσεων,
η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης,
η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της δεύτερης δόσης,
το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης,
το συνολικό πληρωτέο ποσό και η Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.),
ένας κωδικός αριθμός αποτελούμενος από τρία σκέλη, ο οποίος έχει εκδοθεί από το σύστημα TAXISnet κατά την επεξεργασία της αίτησης και χρησιμεύει στην αναγνώριση της ρυθμιζόμενης οφειλής από το σύστημα κάθε φορά που ο φορολογούμενος προβαίνει στην πληρωμή μιας δόσης της ρύθμισης.
Για να επικυρωθεί και να γίνει αποδεκτή από το σύστημα η αιτούμενη ρύθμιση ο φορολογούμενος πρέπει να πληρώσει το ποσό της πρώτης δόσης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης.

Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής μίας μηνιαίας δόσης της «πάγιας ρύθμισης», το ποσό της δόσης αυτής επιβαρύνεται με προσαύξηση 15%.


Πηγή: dikaiologitika.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος