FOLLOW US: facebook twitter

Εμείς οι “Βλάχοι”, ό,που λάχει…

Ημερομηνία: 02-08-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”61765″ img_size=”full”][vc_column_text]Μέρες τώρα παλεύω με το ίδιο ερώτημα: Είναι στραβός ο γιαλός, ή εμείς στραβά αρμενίζουμε; Ποιος ξέρει… Ενίοτε, ίσως συμβαίνουν και τα δύο, κάτι που αν το πάρει κανείς λίγο πιο σοβαρά, είναι ό,τι πιο απαισιόδοξο μπορεί να σκεφτεί, τουλάχιστον για τον μικρόκοσμό του. Τουλάχιστον αυτό ισχύει για τούτο το μικρό κομμάτι γης που μας κληρονόμησε η ζωή, είτε λέγεται Ελλάδα, είτε Ηλεία, είτε Πύργος, είτε οποιοδήποτε άλλο μικρό και μεγάλο χωριό της κατά τα άλλα θαυμάσιας γης μας.

Ομολογώ ότι ο σημερινός τίτλος συνιστά οιονεί προσβολή για την κατάφωρα αδικημένη, από την καθομιλουμένη, μερίδα των συμπολιτών μας, η οποία κουβαλά μέχρι και σήμερα την πολύτιμη παράδοσή της, και σπανιότερα την λατινογενή της γλώσσα. Αλλά η άτιμη η δική μας γλώσσα, η υβριδική νεοελληνική, που μπορεί κανείς, αν θέλει και μπορεί, να την μιλήσει από το πεζοδρόμιο μέχρι την Βουλή, κατέχει μία δύναμη επικοινωνίας τόσο τρομακτική, ώστε είναι αδύνατον να την αγνοήσεις. Εμείς οι Βλάχοι λοιπόν, οι “άλλοι” Βλάχοι, ό,που λάχει και όπως λάχει γενικώς.

Περπάτησα χθες δίπλα στις «σύγχρονες εγκαταστάσεις» στο εργοστάσιο του Ξυστρή, αυτής της ιστορικής κατασκευής, η οποία κλείνει μέσα της μία ολόκληρη εποχή, όπως εκείνο το παλιό αμάξι που είναι εγκαταλελειμμένο στον ίδιο χώρο. Κόντεψα να ξεχάσω για ποιον λόγο είχαν κατασκευαστεί αυτές οι εγκαταστάσεις. Η ταμπέλα γράφει ακόμη μέχρι σήμερα “Δημοτική Αγορά”, ωστόσο χρόνια μετά, η λαϊκή αγορά παραμένει ό,που να’ ναι, όπως να’ ναι. Τα έχουμε να τα κοιτάμε. Δε βαριέσαι… Μην πάει στράφι τόσο ελεύθερο πάρκιν. Και η λαϊκή εκεί που ήταν πάντα με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, η ελεύθερη ούρηση είναι ό,τι πρέπει για μία πόλη η οποία έχει και υψηλές αξιώσεις πανάθεμά την, αλλά αδυνατεί να ενδιαφερθεί και κυρίως να κάνει κάτι για τα στοιχειώδη. Γιατί; Γιατί έτσι γουστάρουμε, ή καλύτερα, γιατί έτσι γουστάρουν κάποιοι!

Η αλλαγή άλλωστε, πάντα τρομάζει. Και η καθαριότητα ακόμη περισσότερο. Το μόνο που δεν τρομάζει κανέναν σε τούτον τον τόπο είναι η αδιαφορία και η παθητικότητα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot