Έμειναν με τη χαρά…
-Απογοητευμένοι δηλώνουν Ηλείοι του εξωτερικού από τη νομοθετική ρύθμιση για την ψήφο του Απόδημου Ελληνισμού
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Με αποτυχία στέφεται η φιλόδοξη προσπάθεια της κυβέρνησης να θεσπίσει το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων του Απόδημου Ελληνισμού από τη χώρα στην οποία διαμένουν, καθώς ανταποκρίθηκαν μόλις 29.000 άτομα στην εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού.
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην ειδική πλατφόρμα ολοκληρώθηκε τη Μεγάλη Τρίτη και, παρά τις αρχικές προσδοκίες, το ενδιαφέρον παρέμεινε χαμηλό. Υπενθυμίζεται πως οι δύο απαραίτητες προϋποθέσεις που θα έπρεπε να πληρούν οι εκλογείς ώστε να συμπεριληφθούν στους καταλόγους, είναι να έχουν διαμείνει συνολικά δύο χρόνια εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Ο Πυργιώτης καθηγητής Δήμος Αθανασόπουλος, κάτοικος Νέας Υόρκης και καθηγητής Χημείας στο πανεπιστήμιο Pace, τόνισε με δήλωσή του στην «Πρωινή» πως η νομοθετική ρύθμιση που διαφημίστηκε υπερβολικά όταν ψηφίστηκε, μάλλον είχε περισσότερο επικοινωνιακούς στόχους παρά ουσιαστικούς.
«Δυστυχώς αυτός ο νόμος που ψηφίστηκε, δεν με πιάνει, όπως και πολλούς Έλληνες πανεπιστημιακούς-ερευνητές που είναι πάνω από 55 ετών. Εγώ λείπω 39 χρόνια από την Ελλάδα και ο νόμος λέει ότι πρέπει να έχει ζήσει κάποιος για τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι αν πάρω το αεροπλάνο και έρθω, θα μπορώ να ψηφίσω κανονικά, κάτι που μάλλον θα κάνω τον Ιούλιο, εάν τελικά οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές. Άρα μάλλον επρόκειτο για μια κίνηση εντυπώσεων παρά ουσίας. Όσο για τα αισθήματά μου για την ρύθμιση, είναι ουδέτερα. Δεν θα διαφοροποιήσουν τις κατανομές των κομμάτων. Ίσως στο μέλλον θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά την επιστολική ψήφο, που ισχύει στις ΗΠΑ. Μην ξεχνάτε ότι η νίκη του Μπάιντεν βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην επιστολική ψήφο», τόνισε.
Η Λαμπρινή Τσουτσάνη, με καταγωγή από την Ηράκλεια Αρχαίας Ολυμπίας, ζει και εργάζεται τα τελευταία δέκα χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία. Όπως τόνισε στην «Πρωινή», ήθελε να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα, αλλά η διαδικασία ήταν αρκετά σύνθετη και στο τέλος προϋπέθετε και μετακίνηση στην πρεσβεία.
«Στην αρχή πιστεύαμε ότι όντως θα είναι μια ρύθμιση που θα διευκολύνει όσους Έλληνες ζουν στο εξωτερικό, ώστε να πάνε να ψηφίσουν. Επί της ουσίας, όμως, αφορά πολύ λίγους, διότι προϋποθέτει να μεταβείς στην πρεσβεία για να ψηφίσεις. Για παράδειγμα, εγώ για να μεταβώ στην πρεσβεία μας που είναι στο Λονδίνο, χρειάζομαι τρεις με τέσσερις ώρες συνολικά για να πάω να ψηφίσω και αφού πρώτα αλλάξω αρκετές διαφορετικές συγκοινωνίες. Άρα η όλη διαδικασία καταλήγει να είναι αποτρεπτική. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να καθιερωθεί η επιστολική ψήφος, όπως είναι στις ΗΠΑ», εξήγησε.
Ο Γιώργος Τάγαρης ζει και εργάζεται ως γιατρός εδώ και πολλά χρόνια στη Γερμανία. Όπως τόνισε στην «Πρωινή», ο νόμος για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού δεν αποδείχθηκε αποτελεσματικός, διότι απέτρεψε αρκετούς από το να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
«Δυστυχώς δεν θα μπορέσω να ψηφίσω στις εθνικές εκλογές, γιατί μου λείπουν κάποια στοιχεία, όπως η υποβολή φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα. Βέβαια ΕΝΦΙΑ πληρώνω, αλλά μάλλον αυτός ο φόρος δεν πιάνεται! Γενικά ο νόμος για την ψήφο των ομογενών είναι περίεργος και με πολλές συνθήκες, οι οποίες αποτρέπουν πολλούς Συνέλληνές μας του εξωτερικού να ψηφίσουν. Δε με διευκόλυνε καθόλου, όπως και πολλούς άλλου», σημείωσε.
Ο Νίκος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Αγγλία, επισήμανε στην «Πρωινή» πως η διαδικασία εγγραφής ήταν σχετικά απαιτητική και πρόσθεσε πως όλο το εγχείρημα ήταν μια πρωτοβουλία με πολύ καλές προθέσεις, αλλά κατέληξε αναποτελεσματική για να κινητοποιήσει τους Έλληνες του εξωτερικού.
«Νομίζω πως η νομοθετική ρύθμιση έμεινε στις καλές προθέσεις. Εφόσον το δικαίωμα ψήφου προϋποθέτει μετάβαση στην ελληνική πρεσβεία, είναι μόνο για όσους μένουν στην ίδια πόλη και αφού πρώτα περάσουν μια δύσκολη γραφειοκρατική διαδικασία. Εγώ ξεκίνησα να κάνω την αίτηση αλλά τελικά δεν τα κατάφερα και έχασα τις προθεσμίες. Το ξεκίνησαν για πιο εύκολο και κατέληξε να είναι πιο δύσκολο», σχολίασε.
Ο πρώην βουλευτής Ηλείας, Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος ήταν εισηγητής της πλειοψηφίας στην πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος, τόνισε στην Πρωινή πως ο ίδιος είχε συμμετάσχει στη διαμόρφωση της διάταξης που αφορούσε τη διευκόλυνση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά δεν υιοθετήθηκαν από όλα τα κόμματα οι προτάσεις του.
Όπως εξήγησε, είχε ταχθεί υπέρ της θεσμοθέτησης της επιστολικής ψήφου, όπως ισχύει στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλα κράτη, για να διευκολυνθεί πραγματικά η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τους Έλληνες του εξωτερικού, κάτι που δεν επιτεύχθηκε, όπως προκύπτει από τον χαμηλό αριθμό των αιτήσεων.