ΕΛΜΕ Ηλείας: «Σχολείο εμπόρευμα και εκπαιδευτικοί με χαρτζιλίκι»
-Κάλεσμα συμμετοχής στην σημερινή απεργία απηύθυναν χθες τα μέλη του ΔΣ
Κάλεσμα συμμετοχής των εκπαιδευτικών στη σημερινή πανεκπαιδευτική απεργία απηύθυναν χθες το απόγευμα σε συνέντευξή Τύπου τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας, Ελενα Αναστασίου, Τρύφωνας Αθανασόπουλος, Ευρυδίκη Παυλοπούλου και Ελένη Μπίσαα, στηλιτεύοντας την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική στην παιδεία.
Όπως τόνισαν, είναι αναγκαία η άμεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιορισμένων που συμπληρώνουν τη διετία, χωρίς επιπλέον προϋποθέσεις και χωρίς αξιολόγηση, καθώς και η αύξηση των –καθηλωμένων εδώ και 12 χρόνια- μισθών τους και η βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, προκειμένου να συνεχίσουν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης.
Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας, Έλενα Αναστασίου τόνισε ότι έχουν «κοπεί» έξι μισθοί όλα αυτά τα χρόνια, σημειώνοντας ότι τα737 ευρώ των νεοδιόριστων μοιάζουν χαρτζιλίκι και πως η μονιμοποίηση μπαίνει στον πάγο «γιατί θέλουν να φτιάξουν εκπαιδευτικό σκυφτό και φτηνό για το κράτος τους». Παραλληλα, επισημανε πως η εκπαιδευτική κοινότητα διεκδικεί την αναβάθμιση του παιδαγωγικού της ρόλου και ένα σχολείο σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν που να καλύπτει τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών.
«Οι απειλές της κυβέρνησης και η προσπάθειά της να περάσει κλίμα φόβου και ατομισμού στα σχολεία και στους νέους συναδέλφους θα βρίσκει τοίχο όσο είμαστε μια γροθιά απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική», σχολίασε.
Η αντιπρόεδρος Ευρυδίκη Παυλοπούλου ανέφερε πως ο προϋπολογισμός του 2023 είναι πιο ταξικός από ποτέ, διότι προβλέπει μείωση των δαπανών για υγεία και παιδεία, προσθέτοντας ότι στην εκπαίδευση οδηγούμαστε γοργά στη δημιουργία ενός ταξικού και κατηγοριοποιημένου σχολείου, που εντείνει τους αποκλεισμούς από τη μόρφωση για μεγάλο τμήμα της νεολαίας με μέτρα όπως η αξιολόγηση, η αυτονομία της σχολικής μονάδας, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας για τις δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις αναπληρωτών, η τράπεζα θεμάτων και η Ελάχιστη Βαση Εισαγωγής.
Η Ελένη Μπίσσα, μέλος του ΔΣ, επισήμανε ότι συντελείται η διάλυση του δημοσίου σχολείου με κυβερνητική εντολή και ότι πλέον δεν υπάρχει δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, όπως την γνωρίζαμε, με εκπαιδευτικούς απαξιωμένους και υποαμειβόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας και περιφερόμενους ανά την Ελλάδα, που δέχονται απειλές από το υπουργείο και δεν πρόκειται να μονιμοποιηθούν. «Μιλάμε για μια σκληρή και αυταρχική και εκδικητική αξιολόγηση και για μαθητές που θα οδηγηθούν εκτός εκπαίδευσης μέσω ενός αυστηρού συστήματος εξετάσεων»