FOLLOW US: facebook twitter

Elite League: Οι εντυπώσεις μετά το πρώτο μέρος της σεζόν

Ημερομηνία: 02-01-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αθλητικά, Νέα

Η Elite League όπως και τα υπόλοιπα Εθνικά πρωταθλήματα πλην φυσικά της Basket League βρίσκονται σε καθεστώς διακοπής, με την επανέναρξης να γίνεται το επόμενο Σαββατοκύριακο μετά την Πρωτοχρονιά. Η τελευταία αγωνιστική του 2022 για το πρωτάθλημα έλαβε χώρα πριν από περίπου μία εβδομάδα, ωστόσο υπάρχει ακόμη δρόμος για το πέρας του πρώτου γύρου, καθότι απομένουν ακόμη τέσσερις αγωνιστικές. Παρόλα αυτά υπάρχει ένα καλό δείγμα για την πορεία των ομάδων και τις δυνατότητές τους, άσχετα αν τα πράγματα είναι λίγο ρευστά, διότι βρισκόμαστε μεσούσης της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου και με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αλλάξουν πράγματα στην δυναμική των οργανισμών. Έτσι το basketblog.gr θα σας κάνει μία σύνοψη του τι έχουμε δει μέχρι τώρα και ποιοι μπορεί να είναι οι ενδεχόμενοι στόχοι των ομάδων στην επανέναρξη της σεζόν.

Χαμός για την άνοδο

Η αναδιαμορφωμένη μορφή του πρωταθλήματος αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με τις ομάδες που θα προβιβαστούν στην μεγάλη κατηγορία του πρωταθλήματος, καθότι αυτές θα προκύψουν από το Final 4 που θα γίνει στο τέλος της σεζόν. Παρά το γεγονός αυτό υπάρχουν ορισμένα σωματεία που έχουν ξεχωρίσει με την μέχρι τώρα παρουσία τους στο πρωτάθλημα όπως οι πρωτοπόροι Πανερυθραϊκός και Τρίτων που έχουν καταθέσει εξαιρετικά διαπιστευτήρια μέχρι στιγμής και μετρούν οκτώ νίκες σε έντεκα αναμετρήσεις. Βέβαια ο ανταγωνισμός είναι ισχυρός για τις δύο αθηναϊκές ομάδες, αφού ο Ηρακλής παρά τα δεδομένα προβλήματά του έχει κάνει μία πολύ σταθερή κι αξιόλογη πορεία και θα βρισκόταν στην κορυφή αν δεν “κουβαλούσε” το -3 (όλα τα σενάρια είναι πιθανά με την τιμωρία του), ενώ ελαφρώς πιο κάτω ακολουθούν το Ψυχικό και το Μαρούσι (7-4 ρεκόρ αμφότερες), που είναι δύο ρόστερ με βάθος και πολύ ταλέντο και κάλλιστα έχουν την δυνατότητα να πρωταγωνιστήσουν. Τέλος κανείς δεν πρέπει να ξεγράφει την Ελευθερούπολη, η οποία έπειτα από τις τέσσερις σερί ήττες έχει βρει για τα καλά τα πατήματά της και πλέον έχει ρεκόρ 6-5, ενώ διαθέτει ένα εξαιρετικό σύνολο, που αναμένεται να ισχυροποιηθεί περαιτέρω με την (πολύ) πιθανή απόκτηση του Sokk.

“Μάχη” και για τα πλέι όφ

Πέρα από το εισιτήριο για την Basket League υπάρχουν πάρα πολλές ομάδες που επιθυμούν την είσοδό τους στην οκτάδα των πλέι οφ κι από εκεί κι έπειτα στοχεύουν στο να διεκδικήσουν ότι καλύτερο μπορούν. Με τα μέχρι στιγμή δεδομένα πολύ ισχυρή υποψηφιότητα για μία θέση στην postseason βάζει η Μεγαρίδα, που στην παρθενική της συμμετοχή στην κατηγορία έχει κλέψει την παράσταση με επτά νίκες σε έντεκα αγώνες. Το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο για το σύνολο του Γιώργου Μάνταλου είναι ότι έχει αποδείξει πως μπορεί να κερδίσει με την ίδια ευκολία τόσο εντός όσο κι εκτός έδρας, ενώ σημαντική παράμετρος είναι το γεγονός ότι έχει καταφέρει να πάρει σπουδαία ροζ φύλλα κόντρα σε Πανερυθραϊκό και Τρίτωνα που μπορεί να τις φανούν πολύ χρήσιμα σε κάποια πιθανή διασταύρωση μαζί τους, αφού οι νίκες στην κανονική διάρκεια μεταφέρονται. Από εκεί κι έπειτα και ο Παπάγος δείχνει πολύ ικανός για να “τρυπώσει” με την σειρά του στην οκτάδα, αφού το σύνολο του Μιχάλη Κουρή είναι με διαφορά η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος με επτά νίκες σε έντεκα αγώνες, την στιγμή που αποδίδει εξαιρετικό μπάσκετ και έχει μία πολύ ισχυρή έδρα, που μέχρι στιγμής είναι άπαρτο κάστρο. Επιπλέον ο Κόροιβος δεδομένα έχει όλα τα εχέγγυα να μπει στην τελική οκτάδα, με τον Κώστα Δελέγκο να παρουσιάζει ακόμη μία χρονιά εξαιρετικό έργο και την ομάδα του να έχει θετικό ρεκόρ (6-5), παρά το σφιχτό της ροτέισον. Μάλιστα η απόκτηση του Βύρλα αλλά κι η πιθανή προσθήκη ενός ακόμη κοντού δίνει πολλές ελπίδες στους “κυανόλευκους” να πετύχουν τον στόχο των πλέι οφ και από εκεί και μετά να κοιτάξουν ψηλότερα. Τέλος σε μία τέτοια συζήτηση μπορεί να μπει κι ο Ερμής Σχηματαρίου, ο οποίος μπορεί να βρίσκεται αυτήν την στιγμή στο 5-6, ωστόσο η δυνατή του έδρα και η σημαντική του ενίσχυση στην περιφέρεια τον μετατρέπουν κάλλιστα σε διεκδικητή μίας θέσης στην postseason της Λίγκας.

“Χαμός” για την αποφυγή του (άμεσου) υποβιβασμού

Τα πράγματα δείχνουν να είναι πολύ περίπλοκα και με την υπόθεση της παραμονής, αφού πολλές ομάδες μάχονται για να αποφύγουν τόσο τον άμεσο υποβιβασμό όσο και την “πτώση” μέσω των πλέι άουτ. Αρχικά η Καβάλα μοιάζει να έχει πάρει την άγουσα για την Β΄Εθνική, αφού δεν έχει πετύχει νίκη σε έντεκα αγώνες, ενώ και το ρόστερ της φαίνεται αρκετά αδύναμο. Επιπροσθέτως Αγρίνιο, Αμύντας, Αίας Ευόσμου και ΦΕΑ μοιάζουν να παλεύουν κατ’αρχάς για την αποφυγή της 15ης θέσης, που οδηγεί απευθείας στην Β΄Εθνική. Το Αγρίνιο κι ο Αμύντας έχουν ρεκόρ 3-8, με την εντός έδρας ήττα από την ΦΕΑ να βαραίνει τους Αιτωλοακαρνάνες, οι οποίοι με την αλλαγή προπονητή, την επιστροφή του Π. Μπαζίνα και τις προσθήκες που πιθανότατα θα κάνουν, ελπίζουν ότι θα γλιτώσουν για δεύτερη διαδοχική χρονιά το “μοιραίο”. Αναφορικά με τους “πορτοκαλί” τα πράγματα επίσης δεν είναι τόσο ρόδινα, αφού έχουν στα πλην τους την εντός έδρας απώλεια με τον Εύοσμο, ωστόσο η νίκη στο Μεσολόγγι κι η προσθήκη του Λιακόπουλου ενδέχεται να αποδειχθούν καταλυτικοί παράγοντες σε μία πιθανή αντεπίθεση σωτηρίας. Στην συνέχεια ο Αίας και η ΦΕΑ ισοβαθμούν στο 4-7, με την θέση των δύο νεοφώτιστων να μην είναι επίσης ασφαλής, αφού δεν απέχουν πολύ από την 15η θέση, ενώ ανά πάσα στιγμή μπορούν να ισοβαθμήσουν με τους από κάτω. Πάντως σύμμαχος τους στην προσπάθεια που κάνουν είναι η εξαιρετική απόδοση που έχουν πιάσει στα τελευταία παιχνίδια, κάτι που σημαίνει ότι βρίσκονται σε εξαιρετική φόρμα και μπορούν να πάρουν νίκες παντού. Στην περίπτωση της ομάδας της Θεσσαλονίκης βέβαια υπάρχει ένα ερωτηματικό, καθώς μένει να δούμε πως θα εμφανιστεί με την νέα αλλαγή προπονητή και το τι καινούργιο θα φέρει ο κόουτς Ζαφειρούδης στον τρόπο παιχνιδιού της. Τέλος αρκετά επίφοβο σε σενάρια υποβιβασμού είναι και το Μεσολόγγι που μπορεί να βρίσκεται στο 5-6, εντούτοις δείχνει ένα πολύ κακό πρόσωπο μακριά από την έδρα του, ενώ το κίτρινο φύλλο με τον Αμύντα το βάζει σε νέες περιπέτειες. Τέλος το κλείσιμο του πρώτου γύρου θα παίξει καθοριστικό ρόλο για το σύνολο του Μούτσιου, που έχει να παίξει εκτός έδρας στον δεύτερο γύρο με Αγρίνιο, ΦΕΑ, Αμύντα και έχει να υποδεχτεί μόνο τον Αίαντα Ευόσμου, με τον οποίο θα τεθεί αντιμέτωπο την επόμενη αγωνιστική στην Θεσσαλονίκη.

Βαθμολογία

1. Πανερυθραϊκός 19 (8-3)

2. Τρίτων 19 (8-3)

3. Μαρούσι 18 (7-4)

4. Ψυχικό 18 (7-4)

5. Μεγαρίδα 18 (7-4)

6. Παπάγου 18 (7-4)

7. Κόροιβος Αμαλιάδας 17 (6-5)

8. Ελευθερούπολη 17 (6-5)

9. Ηρακλής ΚΑΕ 2022 16 (8-3) *

10. Ερμής Σχηματαρίου 16 (5-6)

11. Χαρίλαος Τρικούπης 16 (5-6)

12. Αίας Ευόσμου 15 (4-7)

13. ΦΕΑ ΝΦ/ΝΧ 15 (4-7)

14. Αγρίνιο 14 (3-8)

15. Αμύντας 14 (3-8)

16. Καβάλα 11 (0-11)

Πηγή: basketblog.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος